İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Müdürlüğü (İSEM) ile İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ortaklaşa özel bir eğitim programı düzenleyerek özel sektörün ve kamunun ihtiyaç duyduğu Erişilebilirlik Uzmanları yetiştirmeye başladı.
Herkes için Erişilebilir İstanbul'u tesis etmek ve kamusal alanlardaki erişilebilirlik engellerini kaldırmak amacıyla Haziran 2013'te (1. kur) ve Eylül 2013 (2. kur) eğitimlerine başlanan Erişilebilirlik Uzmanlığı Sertifika Programı ilk mezunlarını verdi. İstanbul genelinde ilçe belediyelerinden özel sektöre değişik meslek gruplarından 27 kursiyerin katıldığı "Erişilebilirlik Uzmanlığı Sertifika Programı, iki ayrı kur halinde gerçekleştirildi.
İBB ve İTÜ tarafından ortaklaşa verilen "Erişilebilirlik Uzmanlığı Eğitim" programının amacı; eğitim alan kişilerin erişilebilirlikle ilgili tespit, değerlendirme, rapor etme ve uygunluk görüşü verebilecek seviyede eğitmek olarak belirlendi. Ayrıca Erişilebilirlik Uzmanlığı Eğitimlerini alan kursiyerler, uygunluk sertifikası verebilecek, erişilebilirlikle ilgili oluşturulacak özel komisyonlarda yer alabilecek ve bu alanda eğitmen olarak görev yapabilecek. 4 farklı eğitim paketi dâhilinde gerçekleştirilen eğitim programının ilk paketinde; Erişilebilirlik Mevzuatı ve Erişilebilirlikle ilgili Duyarlılık Kazandırma, ikinci pakette; Fiziksel Mekânlar ve Yapılı Çevreler, Üçüncü Pakette; Ulaşım Sistemleri ve Erişilebilirlik ve dördüncü pakette ise Bilgi ve Teknolojiyle Erişilebilirlik konuları işleniyor.
Erişilebilirlik Uzmanlığı Sertifika Programını başarıyla bitiren 27 kursiyere İSEM Beyoğlu Engelliler Merkezinde düzenlenen özel bir törenle sertifikaları takdim edildi. Sertifika dağıtım törenine İBB Engelliler Müdürü Bekir Köksal, Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Dr. Müberra Kavak Kara, Programın koordinatörü İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlilerinden Yrd. Doç. Göksenin İnalhan ve programda eğitim veren eğitimciler olarak da Engelliler Müdürlüğünden Gültekin Güllü, Said Kaya, Ahmet Hakan ve Mehmet Ali Keskin katıldı.
Bekir Köksal; Erişilebilirlik Tespitleri Yapıyor, Raporları Hazırlıyoruz.
Erişilebilirlik Uzmanlığı Sertifika Takdim Töreni'nin açılışında bir konuşma yapan İSEM Müdürü Bekir Köksal, İSEM'in 26 merkez ve 4 irtibat bürosu üzerinden yaklaşık 120 bin engelli ve ailesine hizmet ulaştırdığını bildirerek 5378 sayılı Engelliler Kanunu'nun getirdiği yenilikler ve düzenlemelerle erişilebilirliğin önündeki hukuki-sosyal engellerin aşıldığını kaydetti. Köksal, Uygulamaya dönük olarak da toplu taşıma araçlarından yol, sokak ve meydanlara, vapurlardan kamusal binalara değin çok hızlı bir şekilde İstanbul'un erişilebilir hale dönüştürüldüğünü belirtti.
Mübera Kavak Kara; Sosyal Farkındalık İçin Erişilebilirlik Uzmanlığı Eğitim Programı Çok Önemli
Sertifika töreninde Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Müberra Kavak Kara da bir konuşma yaparak Başkanımız ve aynı zamanda mimar olan Dr. Sayın Kadir Topbaş'ın desteği ile İETT'den metroya, alt ve üst geçitlerden kamu binalarına erişilebilirlik engellerini kaldırdıklarını ve mevcut engellerin kaldırılması yönünde de çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü ifade etti. Konuşmasında, engellilik konusunda sosyal farkındalığın artmasının erişilebilirlik engellerinin kaldırılmasıyla mümkün olacağına dikkat çeken Kavak, Erişilebilirlik Uzmanlığı eğitimlerinin önemine değindi.
Yrd. Doç. Göksenin Inalhan; Engellerin çözümünün ilk adımı Sorunun Tespiti…
İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Göksenin İnalhan'da törende bir konuşma yaparak mevcut olan engellerin profesyonel şekilde tespiti ve kalıcı olarak erişilebilirlik sorunlarının çözülmesi için Erişilebilirlik Uzmanlığı Eğitim Programını İBB ile ortaklaşa düzenlediklerini dile getirdi.
Erişilebilirlik Uzmanlığı Eğitimleri Gönüllülük Esasına Göre Ücretsiz Veriliyor.
Her konuşmanın ardından kursiyerler ayrı ayrı kutlanarak kursiyerlere sertifikaları takdim edildi. Erişilebilirlik Uzmanlığı Sertifika Takdim Töreninin ardından mini bir kokteyl düzenlenerek erişilebilirlik konusunda neler yapılabileceğine dair görüş alış verişinde bulunuldu. Erişilebilirlik Uzmanlığı Sertifika Programı talepler dâhilinde her ay açılmakta ve ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.
Son Dakika › Güncel › Erişilebilirlik Uzmanları Yetişiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?