Ergenekon Davası'nda esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını yapan İşçi Partili ve Aydınlık Dergisi yazarı Hikmet Çiçek, "Gladyo'nun elemanlarını bu davanın sanıkları arasında aramayın. İddianamede ve mütalaadaki imzalarda arayın" dedi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 66'sı tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın 293. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Gazeteci Tuncay Özkan ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 33 tutuklu sanık hazır bulundu. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu 33 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Öte yandan Balyoz Davası'dan hapis cezalarına çarptırılan emekli Albay Mustafa Koç ve Cengiz Köylü ile başka suçtan tutuklu Selim Akkurt ve Yalçın Küçük'ün de aralarında bulunduğu 7 tutusuz sanık da hazır bulundu.
SANIK ÇİÇEK SAVUNMA SÜRESİNİ ELEŞTİRDİ
Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını yapan İşçi Partili ve Aydınlık Gazetesi yazarı tutuklu sanık Hikmet Çiçek, 2 bin 271 sayfalık mütalaanın özetinin bile okunmasının saatler sürdüğünü belirterek, sanıklara verilen 2 saatlik savunma süresini eleştirdi. Yargıtay'ın, davaları etkileyen tanıkları dinlenmesi yönünde kararı olduğunu belirten sanık Çiçek, "Yargılandığımız bu davada yapılan usul hatalarından biride gösterdiğimiz tanıkların duruşmada dinlenmemesiydi" dedi.
"1 MAYIS'DA İŞÇİYE BİBER GAZI, BÖLÜCÜLÜĞÜ SAVUNANLARA GÜLSUYU SIKILDI"
Hikmet Çiçek, "Bu davanın siyasi bir dava olduğunu söyledik. Siz de itiraz ederek, bu davanın hukuk davası olduğunu belirttiniz. Oysa siyasi davalarda hukuk davasıdır. Hukukun temel ilkelerinin bu davada da uygulanacağını zannediyorduk. Ne kadar safça düşündüğümüzü geçen 5 yıllık yargılama sonunda anladık. Diyarbakır'da Kutlu Doğum Haftası'nda polis panzerlerle vatandaşlara gül suyu sıktı, 8 Nisan'da cezaevi önünde gelen onbinlerce yurttaşa bibergazı ve çakıllı su sıktı. İşte iki farklı uygulama, iki farklı hukuk. Biz bunu 1 Mayıs'ta da yaşadık. Nevruz'da Apo posterli gösteri yapanlar polis tarafından hoşgörüyle izlendi. Cumhuriyeti ve emeği savunanlara biber gazı, bölücülüğü savunanlara gülsuyu. İşte Türkiye'nin hukuk tablosu bu" diye konuştu.
"KCK DAVALARINDA TAHLİYE EDİLEN SANIK SAYISI 250'Yİ GEÇTİ"
Ergenekon soruşturması sırasında görev yerleri değiştirilen hakimler Şeref Akçay, Köksal Şengün ve Oktay Kuban'ın isimlerini tek tek sayan sanık Çiçek, "HSYK, saha temizliği yaptı. Hukuku, hukukluktan çıkarıldı. Bu koşullarda bizden hukuk içinde kalarak savunma yapmamızı beklemeyin. 30 Nisan'da İstanbul'da KCK davasında 13 tutuklu, Mersin'de 30, Ankara'da 22 ve Van'da 15 kişi tahliye edildi. İki ay içinde KCK davalarında tahliye edilen sanık sayısı 250'yi geçti. Ergenekon Davası'nda 2 ay içinde tahliye olan sanık sayısı sadece bir. Yeni yargı paketlerinin ne kadar sahte ve yalan olduğunun gösteriyor. AKP'nin yargı reformları paketleri, PKK ile pazarlık paketleri olduğunu anlıyoruz. Yargı paketleri PKK ve KCK sanıkları için çıkarılıyor. Ergenekon Davası'nda özgürlük beklemek bana göre hayal. Hukuk usulleri aynı ancak bir fark var. Silivri'de silahlı bir örgüt olmayışından kaynaklanıyor. Silivri'de Öcalan yok. Burada Öcalan'ı sorgulayan Hasan Attilla Uğur var, vatansever insanlar var. Buradan AKP ile bir pazarlık yaparak çıkmayacağız. Ama 8 Nisan'da kapılara dayanan milletin iradesiyle özgür olacağımıza inanıyorum" dedi.
"GLADYONUN ELEMANLARINI BURADA ARAMAYIN"
Aydınlık Dergisi'nin, emekli binbaşı Cem Ersever ile röportaj yaptığını anlatan Çiçek, "Ersever'e, Gladyo'yu, JİTEM'i, Hizbullah'ı, Kürt sorununda ABD'nin rolünü, Uğur Mumcu ve Eşref Bitlis cinayetlerini sorduk. Ersever ile röportaj yaptıktan bir kaç ay sonra faili meçhul cinayete kurban gitti. Bu röportaj bile Aydınlık'ın gladyo ile mücadele ettiğini gösteriyor. Gladyo'nun elemanlarını bu davanın sanıkları arasında aramayın. İddianamede ve mütalaadaki imzalarda arayın. İstiklal mahkemelerinde de bir hukuk vardı. İstiklal mahkemeleri geri gelir mi bilmem ama Türkiye önümüzdeki dönemlerde bu tür mahkemelere ihtiyaç duyucak" diye konuştu.
"BİR YIL BOYUNCA BİZİ NİYE MEŞGUL ETTİNİZ"
Davada dinlenen Şemdin Sakık ve Gizli Tanık Efe'nin de aralarında bulunduğu bir çok gizli tanığın ifadesine mütalaada yer verilmediğini belirten Çiçek, "Bir yıl boyunca bizi niye meşgul ettiniz" diye sordu. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'de sanık Çiçek'i uyararak savunma kapsamında kalmasını istedi. Duruşma Çiçek'in dinlenmesi ile devam ediyor.
(BB) - İstanbul/ Silivri
Son Dakika › Güncel › Ergenekon Davası'nda 293. Duruşma - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?