"Ergenekon" davasında tanık olarak dinlenilen
"28 Şubat" soruşturması kapsamında tutuklu emekli Orgeneral Teoman Koman, usule uygun davet olmadığı ve başka bir programı bulunduğu için TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu'na ifade vermeye gitmediğini söyledi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada dinlenilen Koman, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun "Susurluk kazasından sonra kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na çağrıldınız mı- İfade verdiniz mi-" sorusu üzerine, ifade vermeye davet edildiğini, ancak davetin usule uygun olmadığını söyledi.
Genelkurmay Başkanlığı'na, İçişleri Bakanlığı'na ve Jandarma Genel Komutanı olarak da kendisine yazı gönderildiğini belirten Koman, "Bu şık olmadı. Jandarma, İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Bakanlığa göndermeleri gerekirdi. O sırada Donanma Komutanlığı'nda bir programımız vardı. Gitmedim, ama kaza ile ilgili generallerden oluşan iki tahkikat komisyonu kurdurdum. Bir klasör hazırlayıp gönderdim. Hatta kazaya ilk müdahale eden ekibi de Ankara'ya çağırıp bilgi aldım. Bizi ilgilendiren kaza konusuydu. Hazırladığım klasörü bir mektupla komisyona gönderdim" diye konuştu.
Haşıloğlu'nun "Faili meçhul cinayetler olarak bilinen olaylarla ilgili sizin tespitiniz oldu mu-" sorusuna "Hayır" yanıtını veren Teoman Koman, "Ben öyle bir dönemde müsteşarlık yaptım ki. Sovyetler Birliği dağılıyor, Irak problemleri. Biz bunlarla meşguldük. Diğerleri polisiye olaylar içindeydi. Zabıta kuvvetleri benden daha iyi bilir" yanıtını verdi.
Koman, Haşıloğlu'nun Hizbullah'a ilişkin sorularına, "Görevim sırasında Hizbullah'ın varlığı şüpheliydi. Herkes Hizbullah'ın ne olduğunu anlamaya çalışıyordu" diye konuştu.
Hizbullah'ın korucularla birlikte eğitildiği iddialarına ilişkin de Koman, böyle bir bilgiye sahip olmadığını belirtti.
Haşıloğlu'nun soruları üzerine Koman, "Burada ben mi yargılanıyorum" dedi. Haşıloğlu ise, "Hayır, bilginize başvuruluyor" diye konuştu.
-"Derin devlet yok"-
Haşıloğlu'nun "Derin devlet var mı-" sorusunu "Hayır. Türkiye'de sathi
(yüzeysel) devlet var. Derin devletin Türkiye'de hiçbir faaliyeti yoktur" diye yanıtladı.
Gladyo ile ilgili soruları üzerine de Koman, "İddiaya göre bizde de kurulmuş. Faili meçhuller, zor kullanılarak iş yapıyorlarmış. Yapanlar belli değil" dedi.
Haşıloğlu'nun, Veli Küçük ile emekli olduktan sonra değişik tarihlerde yaptığı telefon görüşmelerini sorduğu Koman, Küçük ile seri bir şekilde değil de, bir kez görüşmüş olabileceğini ifade etti.
Veli Küçük de, "Teoman Koman saygı duyduğum hürmet ettiğim bir komutanımdır. Kocaeli Alay Komutanı iken ziyaretime geldi. Söyledikleri doğrudur. Adapazarı, Bolu bölgesine atılan faili meçhuller Veli Küçük'ün üstüne atılmak istendi" diye konuştu.
Koman'ı, İstanbul'a yerleşirken halini hatırını sormak için telefonla aradığını belirten Küçük, "Her zaman emrinde olduğum bir insandır" dedi.
Duruşma, yarına ertelendi.
Muhabir: Hanife Sevinç
Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › 'Ergenekon' Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?