Kadir Karakuş - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen 5. Bali Demokrasi Forumu'nun açılış oturumuna katıldı.
Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, forumun yapılacağı konferans merkezinde Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Pambano Yudhoyono ve eşi tarafından karşılandı. Erdoğan ve diğer devlet ve hükümet başkanları, toplantıların gerçekletirileceği salona birlikte girdi.
Forumun başlangıcında Endonezya yerel danscıları tarafından mini bir dans gösterisi sergilendi.
5. Bali Demokrasi Forumu'nun açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Avustralya Başbakanı Julia Gillard, Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra, Brunei Sultanı Haji Hassanal Bolkiah Mu'izaddin Waddaulah, Güney Kore Başbakanı Lee Myung-bak, Papua Yeni Gine Başbakanı Peter O'Neill, Doğu Timor Başbakanı Kay Rala Xanana Gusmano, Singapur Başbakan Yardımcısı Teo Chee Hean ve Nepal Başbakan Yardımcısı Narayan Kaji Shrestha katıldı.
Eş başkanlıklarını Güney Kore Başbakanı Lee Myug-bak ve Avustralya Başbakanı Julia Gillard'ın yaptığı 5. Bali Demokrasi Forumu'nda 83 ülke yer alıyor.
-"BM Güvenlik Konseyi'nin reformuna ihtiyacımız var"-
Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono, forumun açılışında yaptığı konuşmada, bu forumun, uluslararası anlamda fikir alışverişi gerçekleştirilmesi ve bölge çapında demokrasinin geliştirilmesi bakımından önem taşıdığını belirterek, foruma katılan tüm devlet ve hükümet başkanlarına teşekkür etti.
Farklı görüşler ve deneyimlerin konuşulmasıyla bölgede demokrasinin gelişmesine katkı sağlanacağını vurgulayan Yudhoyono, Asya Pasifik ülkelerinin demokrasiye bağlılığına dair somut adımların forumda atıldığını, bölgedeki demokratik anlamda gerçekleşen gelişmelere de katkı sağladığını söyledi.
Yudhoyono, demokrasinin her zaman gelişen bir kavram olduğuna işaret ederek,
"Demokrasinin sürdürülebilirliği demokratik kazanımlara bağlıdır. Bu kazanımlar arasında halklara sağlanacak ekonomik, siyasi haklar ve yönetişimin paylaşılması yer almaktadır" dedi.
Uluslararası toplumun, insanı trajedilerin önüne geçilmesi için koruma görevini üstlenmesi gerektiğini vurgulayan Yudhoyono, şöyle devam etti:
"Atılacak adımlar insani trajedilerin son bulması için uygun olacaktır. Buna örnek olarak Suriye'de yaşanan trajedi verilebilir. 2 yıl önceki forumda söylediğim bir konuyu tekrar etmek istiyorum. BM Güvenlik Konseyi'nin reformuna bugün bizim hiç olmadığız kadar ihtiyacımız var. Etkin bir BM Güvenlik Konseyi içinde, küresel gerçeklik daha iyi temsil bulmalıdır. Güvenlik Konseyi ancak böyle etkin olabilecektir. Çok tarafları savunmalı, tek tarafları reddetmeliyiz."
-"Demokrasinin mümkün olmadığı hiçbir ülke, kültür yoktur"-
5. Bali Demokrasi Forumu'nun eş başkanı Güney Kore Başbakanı Lee Myung-bak da dünya genelinin yüzde 40'ının demokrasiye ulaşmaya çalıştığını belirterek,
"Dünyada demokrasinin mümkün olmadığı hiçbir ülke, kültür yoktur. Tüm ülkelerde demokratik bir sistemin oluşturulması sadece bir zaman meselesidir" diye konuştu.
" Myanmar'da demokratikleşme sürecinde hızlı adımlar atıldı. Uluslararası toplum, Myanmar'da gerçekleşen değişikliklere tam destek verdiği" diyen Lee,
"Bugün Myanmar'ın çok hızlı şekilde ekonomik anlamda da gelişeceğini düşünüyorum. Daha şeffaf seçimler, azınlıkların hakları ve dini özgürlüklerin ön plana çıkartılması çağımızın temel özellikleri haline geldi" ifadesini kullandı.
Taliban tarafından "eğitim hakkı" istediği için vurulan 14 yaşındaki Pakistanlı Malala Yusufzai'i anımsatan Lee, eğitim hakkının tüm halklara ve kesimlere verilmesi ve bu hakkın geliştirilmesi için uluslararası kuruluşların çalışmalarını etkinleştirilmesi gerektiğini söyledi.
-"Demokrasiye varan yol en iyi yoldur"-
Forum eş başkanlarından Avustralya Başbakanı Gillard da "Demokrasinin Asya için olmadığı" öyküsüne karşı olduğunu belirterek, "Çünkü demokrasi için Asya'da çok ciddi rekorlar kırılmıştır, azınlık halklarının korunması noktasında" dedi.
Avustralya'nın Asya Pasifik bölgesinde demokrasinin gelişmesi için yalnızca manevi değil, uygulamaya dönük de bölge ülkelerine destek verdiğini ifade eden Gillard, Endonezya'da 14 yıl önce gerçekleştirilen ilk özgür, adil seçimlere gözlemci olarak katıldığını ve o günlerde Endonezyalı köylüler arasında geçirdiği günleri, onların coşkusunu ve heyecanını unutamadığını anlattı.
"Demokrasiye varan yol, en iyi yoldur" diyen Gillard, bölge ülkelerinin demokrasiye daha hızlı ulaşabilmesi için Avustralya olarak desteklerinin devam edeceğini söyledi.
Konuşmaların ardından forum katılımcısı devlet ve hükümet başkanları aile fotoğraflı çektirdi.
Yayıncı: Tarkan Demir - BALİ
Son Dakika › Güncel › Erdoğan Endonezya'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?