Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, dünyada bizim anayasamız kadar engellilere fırsat tanıyan, imkan tanıyan başka bir anayasa olmadığını söyledi.
Çayırova Belediyesi tarafından düzenlenen 'Engelsiz Anayasa Çalıştayı' belediye kültür salonunda gerçekleştirildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, ve AK Parti Milletvekillerinin yanı sıra anayasa profesörlerinin de katıldığı programa engelli vatandaşlar ilgi gösterdi.
Programın açılış konuşmasını yapan Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, engellinin yanında olduklarını belirterek, "Biz her zaman engelli vatandaşlarımızın yanındayız. Bu kapsamda çeşitli çalışmalara imza attık ve atmaya devam ediyoruz. Türkiye'de bir ilk yaşanıyor. Sivil bir anayasa hazırlanıyor. Bu hazırlanan anayasaya engelli anayasasının da eklenmesiyle güzel bir sonuç çıkacağını düşünüyorum" dedi.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi ise, dünyada bizim anayasamız kadar engellilere fırsat tanıyan, imkan tanıyan başka bir anayasa bulmanın çok kolay olmadığını söyledi. Çiftçi, Türkiye'de değişimler yaşandığını ve değişimlerin hızla süreceğini bildirdi.
Özellikle engellilerle ilgili değişik çalışmaların yapıldığını anlatan Çiftçi, Çayırova Belediyesi'nin engellilere fazlasıyla destek verdiğini ifade etti.
AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal ise, yönetildiğimiz anayasanın darbe anayasası olduğunu belirterek, "Şu an Türkiye'nin yönetildiği anayasa, bir darbe anayasasıdır. Eskiden anayasa kelimesini bile konuşamazken, şu an bununla ilgili sempozyum yapabiliyoruz. Türkiye hızla değişen bir ülke olmuştur. Darbelerle ve darbe anayasalarıyla yönetilmeyecek bir ülke olmuştur. Engelsiz Anayasa ile başlayan anayasa değişikliğimiz ileride yeni bir sivil anayasa ile son bulacak ve milletimiz darbe anayasası ile
yönetilmekten kurtulacaktır. Engelsiz diye bir şey yoktur" dedi. Engelli olma durumunun hepimizin içerisinde olduğu bir küresel durum olduğunu anlatan Bal, şöyle konuştu: "Hepimiz engelli olabiliriz. Engellilere yönelik pozitif ayrımcılığı yeni anayasamıza koyacağız. Devletin her kurumunda engelli vatandaşlarımızın çalışmasını istiyoruz. Bu konuyla ilgili farklı çalışmalar var ve bu yönde çalışmalarımız devam etmektedir."
Anayasa Profesörü Refik Korkusuz, engellilerle ilgili anayasada 52 madde olduğunu, fakat bu maddelerin engellilere katkı sağlamadığını ve karmaşık olduğunu belirterek, yeni anayasa ile engellilerin daha iyi şartlar altında yaşayacaklarını ve haklarını alacaklarını söyledi. Özürlü vatandaşlarımızla ilgili anayasamızda 52 madde bulunduğunu anlatan
Korkusuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "fakat hiç birisi engelliye hizmet etmiyor. 2016 yılına kadar bütün belediyeler ve resmi kurumlar yapacakları çalışma alanlarına engellilerle ilgili bölüm yapacak. Bu bölümlerin yapılması devlet tarafından zorunlu hale getirilmiştir. Çayırova Belediyesi'ni bu konuda gerçekten başarılı buluyorum ve bu kapsamda başkanımızı kutluyorum. Engellilerle ilgili çalışma yapan başka bir belediye şu an Türkiye'de yok."
AK Parti İstanbul Milletvekili Murteza Yetiş ise, eskiden kimin özürlü olduğu, hangi evlerde özürlü olduğu ve özürlülerin hangi şartlar altında yaşadıklarının bilinmediğini vurgulayarak şunları söyledi: "Eskiden özürlü vatandaşlarımız vatandaştan bile sayılmıyordu. Engelli vatandaşlarımız dışarı çıkmak istiyorlardı fakat çıkamıyorlardı. Ailelerin bu özürlü kişilere bakmaya bile güçleri yetmiyordu. Tekerlekli sandalye alamıyorlardı. Fakat değişen Türkiye ile birlikte özürlü vatandaşlarımıza pozitif
ayrıcalık tanınmaya başladı. Bir çok alanda pozitif ayrımcılık sağlandı ve bu değişiklik halen devam ediyor. Eskiden anne ve babalar özürlü çocukları yaşamasın diye Allah'a dua ederken, şimdi ise yaşasınlar diye dua ediyor. Türkiye büyük bir değişimin içindedir. Bunu bu düzenlenen Engelsiz Anayasa Sempozyumu ile daha net görmekteyiz"
Engelliler ise yeni Anayasa'da şunların yer almasını istedi:
"Türk işaret dilinin yer alması. İşitme engellilerin eğitimi. Kanunda eşitlik ilkesi uygulaması. Özürlülerin ve STK'ların karar alma sürecine katılması. Engellilerin haklarına ilişkin sözleşmenin anayasaya yansıtılması. STK'ların güçlendirilmesi. Tüm hakları kapsayan bir anayasal madde olması. Siyasi partilere engellilerle ilgili yüzde 10 kota konulması ve engellilerinde meclise girmesinin sağlanması. Özel sektörde engellilerin istihdamını
artıracak yaptırımlar uygulanması. Sağlık Kurulu raporlarının yeniden ele alınması ve incelenmesi. Eğitim alan özürlülerin artırılması için gerekli tedbirlerin alınması. Engellilerin haklarının kimsenin inisiyatifine bırakılmadan düzenlenmesi." - KOCAELİ
Son Dakika › Güncel › Engelsiz Anayasa Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?