Engelli Yük Olmak İstemiyor - Son Dakika
Güncel

Engelli Yük Olmak İstemiyor

Engelli Yük Olmak İstemiyor

Urfa'daki engelli dernekleri, İŞKUR, ŞUTSO ve işveren temsilcileriyle bir araya gelerek karşılaştıkları sorunları, sıkıntıları masaya yatırdı.

09.04.2015 13:08

4-11 Nisan Engelli Empati Haftası'nda çeşitli etkinliklerle engellilerin karşılaştığı sorunlar, sıkıntılar dile getirilerek engellilere karşı bir farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor.

Son yıllarda engellilere yönelik bazı yasal ve ekonomik düzenlemeler yapılsa da hala ülke olarak engellilere yönelik dünya standartlarını yakalayabilmiş değiliz.

Devlet ve özel sektör her ne kadar engellilere istihdam sağlayarak topluma kazandırmaya çalışsa da bu oran oldukça düşük kalıyor.

Engellilerin istihdamına yönelik Urfa'daki yaklaşık 12 tane engelli derneği temsilcisi gerek kamu kurumlarıyla gerekse de özel sektör temsilcileriyle bir araya gelerek engellilerin işsizlik sorununa çözüm bulmaya çalışıyor. İşveren temsilcileri kalifiye engelli eleman bulmakta zorlandıklarını dile getirse de bazı işverenlerin yasaların koyduğu yüzde 3'lük kotalara uymadığı ya da işverenin engellinin işe gelmesini istemediğini ve maaşını ödemeye razı olduğu iddia ediliyor. İŞKUR'un ise bu kotalara yönelik yeterli denetimleri yapmadığı ya da denetim yapmakta yetersiz kaldığı belirtiliyor.

'İŞVEREN KALİFİYE ELAMAN BULAMIYOR'

Hafta başında Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası'nın (ŞUTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda işveren temsilcileri ve İŞKUR görevlileriyle bir araya gelen engelli dernekleri, işsiz engellilerin istihdam sorunu, işverenin engellilerden beklentilerinin neler olduğunu masaya yatırdı. Yaptıkları toplantılarda engellilere dair her şeyi tartıştıklarını dile getiren Şanlıurfa Engelliler Kulüp Başkanı Serdar Yıldırım, "Yaptığımız toplantı yaklaşık iki saat sürdü. 12 derneği temsilen engelli derneklerinin başkanları katıldı. ŞUTSO yetkilileri, İŞKUR temsilcileri ve işveren çevrelerinden katılım oldu. ŞUTSO bünyesinde kurulan engelliler meclisi çatısı altında toplantımızı yaptık. Toplantıya ayrıca Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürü Habip İpar beyi davet etmişlerdi. Burada işverenlerin engelliler konusundaki sıkıntıları dile getirildi. Çalışan engellilerin işyerlerinde karşılaştıkları problemler dile getirildi. Engellilerin çalışma konusundaki sorunları tartışıldı. Engelli derneklerinin İŞKUR'dan beklentileri, yapılması gerekenler konuşuldu. İŞKUR müdür yardımcımız tarafından engellilere yönelik yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi verildi. Projeler hazırladıklarını yüzde 3'lük engelli kontenjanının başvuruları hakkındaki süreci anlattı bizlere. İşverenin en büyük sıkıntısının, engellilerin işverenin beklentilerini yerine getirmediğini dile getirdi. Burada yeterince kalifiye eleman bulamadıklarından bahsetti. İşverenin bu konuda sıkıntı çektiğini, bu konuda işveren beklentilerinin İŞKUR'dan ve engelli derneklerinden kalifiye elaman olarak kendilerine yardımcı olmalarını istediklerini belirtti" diye konuştu.

'ENGELLİNİN DURUMU GÖZ ÖNÜNE ALINMALI'

İşveren temsilcileriyle yaptıkları toplantıya ilişkin konuşan Şanlıurfa Bedensel Engelliler Derneği İbrahim Tapşık ise, toplantının asıl amacının engellilerin istihdamına yönelik olduğunu söyledi. Tapşık, "Engelli derneklerinin de işverenden beklentileri vardı. İşverene şikâyetleri vardı. Engellilerin ağır işlerde çalıştırıldığını, bundan dolayı engellinin özel sektörden kaçtığını, işlerde devamlılık olmadığını, bunun da en büyük sebebinin çalışma şartlarının ağır olmasından kaynaklandığını dile getirdiler. Dernekler ayrıca, işverenin engellinin durumunu göz önüne alması gerektiğini ve ona göre iş verilmesi gerektiğini belirttiler. Karşılıklı düşünceler ifade edildi. Bu çerçevede birkaç gün sonra bir toplantı daha sanayi ve ticaret odamızın bünyesinde yapılması ve ilgili daire başkanları, kurum temsilcilerinin davet edilerek engellilerin sorunlarının dile getirilmesi kararlaştırıldı. Çok olumlu sonuçlar elde ettik. En azından işverenin sıkıntıları, beklentileri neler, bunu da öğrenmiş olduk. Biz de engellilerin sorunlarını dile getirerek, işverenlerin bu sorunların farkına varmasına çalıştık. Bunun da bir farkındalık yarattığını düşünüyorum. Bu toplantıların sonunda engelli ve işsiz olan arkadaşlarımıza iş konusunda bir çözüm yolu bulmak asıl amacımız. Daha çok ne kadar engelli arkadaşımızı işe yerleştirebiliriz diye çalışıyoruz. Konu, işsizlik ve engelliler ve engellilerin iş bulması. Toplantıların asıl hedefi istihdama yönelik çalışmalar oluyor" ifadelerini kullandı.

'ENGELLİ SU FATURASINDAN MUAF OLSUN'

Şanlıurfa Bedensel Engelliler Dernek Başkanı Tapşık, ayrıca engellilerin sosyal hayatta karşılaştıkları sorunların çözümü için diğer engelli dernekleriyle ortak hareket ettikleri ve bu sorunları ilgili yerlere yazılı bir şekilde gönderdiklerini kaydetti. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne de talepleriyle ilgili dilekçeyi sunduklarını belirten Tapşık isteklerini şöyle sıraladı:
"1-Engelliler tesisinin hızlandırılması için hassasiyetin gösterilmesi.
2.Asansörlü araçlardan görme engelli vatandaşlarımızın da faydalanabilmesi.
3.Belediye encümeni kararı ile engelli vatandaşlarımızın su faturasından muaf tutulması. 4.Duraklarda ve ışıklarda görme engelli vatandaşlarımız için sesli sinyalizasyon sisteminin kurulması.
5.Şehir merkezinde engelli vatandaşlarımız için yapılan engelli yolların tamamlanması
6.İşitme engelli öğrencilerimiz için işitme engelli lisenin açılması."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Engelli Yük Olmak İstemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement