Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından yürütülen Yaratıcı İkizler Projesi ile engelli ve engelli olmayan gençler eşleştirilip, atölye çalışmaları yapıyor. Nikah şekeri yapımından, ahşap boyamaya kadar "Yaratıcı İkizler"in ortaya çıkardığı birbirinden değerli ürünler ise satılıp, geliri ile engelli gençlerin ihtiyaçları karşılanıyor.
Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından engelli bireylerin yaşamına farkındalık oluşturmak adına örnek bir projeye imza atıldı. "Yaratıcı İkizler" projesi kapsamında 15 - 25 yaş arası engelli ve engelsiz gençler atölye çalışmalarında bir araya geliyor. Atölye çalışmalarında, tiyatrodan, folklore, nikah şekeri yapımından ahşap boyamaya kadar birçok etkinlik bulunuyor. Gençlerin ortaya çıkardığı ürünler ise satılıp gelirleri engelli gençlerin ihtiyaçları için kullanılıyor.
Gaziosmanpaşa Engelsiz Yaşam ve Dayanışma Merkezi Sanat ve Spor Atölyesi'nde gerçekleşen çalışmaları, Gaziosmanpaşa Kaymakamı Yaşar Karadeniz, Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Eroğlu ve oyuncu Sevil Uyar yerinde inceledi.
"PROJE, BAŞARILI BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLÜYOR"
Gaziosmanpaşa Kaymakamı Yaşar Karadeniz projenin önemine değinerek, "Proje geçen yıl kalkınma ajansının desteği ile başlatılmış bir proje idi. Geçen yıl başarılı bir şekilde yürütüldü ve bu sene Gaziosmanpaşa Belediyesi'ne devredilerek devam ediyor. Burada gördüğüm ürünler bana şunu gösterdi ki bu yıl da bu proje daha iyi ve başarılı bir şekilde yürütülüyor. Proje'nin en önemli özelliği engelli ve engelsiz öğrencilerin birlikte kurslara katılıyor olmaları. Birlikte eğitim almaları çok önemli. Projenin ana ve orijinal fikri buydu" dedi.
"ENGELLİ ARKADAŞLARIMA DESTEK OLMAK İÇİN GELDİM"
Proje kapsamındaki çocuklarla yakından ilgilenip oyunlar oynayan oyuncu Sevil Uyar, güzel bir projede yer aldığı için çok mutlu olduğunu ifade ederek, "Ben de bir oyuncu olarak sanata karşı olan bağlılığımdan dolayı burada engelli arkadaşlarıma destek olmak için geldim. Yaratıcı İkizler Projesi'ni çok beğendim. İlk çağrıldığımda açıkçası çok etkilendim. Böyle bir projenin olması çok çok güzel bir şey hem engelli olan arkadaşımızın hem de engelsiz olan arkadaşlarımızın bir araya gelip birlikte güzel şeyler yaratması çok güzel bir şey. Engelli olan arkadaşlarımıza bir şans verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz engel olmayalım onlara diye düşünüyorum. Onlar için arkadaşım ile konuşup güzel bir oyun yazılmasını talep edeceğim. İnşallah önümüzdeki zamanlarda tiyatro oyunu olur diye düşünüyorum" diye konuştu.
"PROJE, TÜRKİYE'DE İLKLER ARASINDA"
Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Eroğlu, projenin en önemli özelliğinin gönüllü çocuklar ile özel çocukların buluşması olduğuna değinerek, "Gönüllü çocuklarımızın özel çocuklarımız ile birlikte yaşamış oldukları dünyayı ve o dünyada da ne gibi sıkıntılar ile karşılaştıklarını yaşasınlar görsünler istedik. Hem de o gönüllü çocuklarımızın özel çocuklarımıza kendi yeteneklerine destek olarak onlara bir ağabey ve abla gibi yaklaşarak kendi yeteneklerini de ortaya çıkabilme noktasında onlara destek olmaları. Projenin bu yanı gerçekten Türkiye'de şu anda ilklerden birisi olması özelliğini taşıyor. Biz çocuklarımıza hem kendi yeteneklerini nasıl ortaya çıkarabileceklerini teşvik ediyoruz. Onları bu proje ile birlikte gönüllü çocuklarımız ile beraber hem böyle bir yeteneklerini ortaya çıkarma gayretleri hem de her iki dünya da birbirini tanıyıp her iki dünya birbirini görmesi açısından anlamlı bir proje" şeklinde konuştu.
"GELİRLER İLE GENÇ KARDEŞLERİMİZİN İHTİYACINI KARŞILAYACAĞIZ"
Projede engelli arkadaşına destek olan öğrencilerden Melisa Akay, gerçekleştirdikleri etkinlikleri anlatarak, "Burada nikah şekeri yapıyoruz. Aşağıda folklor, tiyatro yapıyoruz. Takı atölyemiz de ahşap boyama atölyemizde birlikte işler yapıyoruz. Onlarla birlikte olmak çok güzel bir duygu aslında, engelsiz yaşam gerçekten de. Şunu gördüm çalışmalarımızda, yaparlarken bizlerden daha güzel yapıyorlar. Biz daha iyi algılıyorlar. Bu ürünlerimizi satacağız ve ürünlerimiz buraya gelir olarak gelecek. Gelirler ile genç kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız. Burada ikizlerimizin ihtiyaçları karşılanacak. Çok güzel bir proje" dedi.
Akay'ın proje ikizi Nurgül Altun, mutluluğunu dile getirerek, "Burada ahşap boyama, takı yapıyoruz. Halk oyunları oynuyoruz, tiyatroya gidiyoruz" şeklinde konuştu.
Projeye destek veren öğrencilerden Elif Nur Çelebi ise 1 aydır proje içerisinde olduklarına değinerek, "Beraber etkinlikler yapıyoruz, çok eğleniyoruz burada. Onlar gerçekten çok yetenekliler bizde onlara yardım ediyoruz hepsi gerçekten çok yetenekli insanlar ve onlarla kaynaştıkça onları cidden çok seviyorsunuz. Belki insanlar onlara kötü gözle bakıyor olabilir ama içlerine girdiklerinde onların iyi insanlar olduklarını anlıyorsunuz. Haftada 2 gün buradayız güzel vakit geçiriyoruz" şeklinde konuştu.
Çelebi'nin projedeki ikizi Şevval Karaçayır ise, "Burada çok mutluyuz etkinlikler yapıyoruz, boyama yapıyoruz" dedi. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Engelli Gençler Hem Öğreniyor, Hem Üretiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?