ŞENGÜL OYMAK - İzmit Belediyesince oluşturulan ve engelleri bulunan gençlerin yer aldığı halk oyunları grubu, psikologlar gözetiminde verilen eğitimlerle bir yandan kültürel dansları öğrenirken, bir yandan da engelsiz yaşıtlarının sahip olduğu güzellikleri tatmanın mutluluğunu yaşıyor.
İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilere yönelik birçok çalışma yürüttüklerini belirterek, daha önce kurdukları engellilerden oluşan bir ritm grubunun Türkiye genelinde konserler verdiğini söyledi.
Engellilerin istihdamına çok önem verdiklerini ve bu kapsamda onlarla iş adamlarını yılda iki kez buluşturduklarını aktaran Doğan, her organizasyonda en az 200-300 engellinin iş sahibi olma imkanı bulduğunu vurguladı.
Doğan, herkesin birer engelli adayı olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Evet belki zihinsel, belki bedensel ama bu engelle mücadele edebilme gücü her zaman var. Allah'ın verdiği diğer fonksiyonlarla yaşamımızı sürdürebiliriz. Yaşamın her alanında engellerini daha az hissetmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Diyoruz ki folklorda da engelimiz yok."
"Türkiye'de tanınan bir ekip olacak"
İzmit Belediye Başkanı Doğan, grubun içerisinde otistik, down sendromlu, zihinsel ve bedensel eksikliği çocukların bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Çok güzel bir başlangıç oldu bizim için. Şimdilik yaklaşık 20 kişilik bir grubumuz var ama herkesi şaşırtan bir başarıları da var. Verilen birkaç eğitimde bile çok başarılılar. Göreceksiniz bu ekibimiz de Türkiye'de tanınan bir ekip olacak. Engelli dostu bir Cumhurbaşkanımız, bir liderimiz var. Bu anlamda çok şanslıyız. Ben de genel merkezde 5 yıla yakın sosyal işler başkan yardımcısı olarak sürekli engelli ve yaşlılarla ilgili politikalar üretmiş, çalışmış biri olarak bu konularda daha hassas davranıyoruz."
Eğitmen Azmi Yurtkulu da gelecek ayın sonunda gösterilere başlayacaklarını bildirdi.
Engellilerle çalışmak daha zevkli geldiğini, onları anlayabilmenin ve empati kurabilmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Yurtkulu, "Onların bir şeyleri başarabilme heyecanını gördüğüm zaman çok mutlu oluyorum. Eylülün sonunda gösterilere başlayarak bunları taçlandırmayı düşünüyoruz." dedi.
"Devlet artık bu çocuklara sahip çıkıyor"
Eğitim boyunca çocuğunu yalnız bırakmayan Hatice Yüksek, 18 yaşında otizmli bir çocuğu olduğunu, Kocaeli Otistik Çocuklar Derneğinin faaliyetlerine de katıldıklarını söyledi.
İzmit Belediyesine kurs için teşekkür eden Yüksek, "Çok memnunuz. Benim kızım Seren'in hiç boş vakti yok. Devamlı kurslara, eğitimlere götürüyorum. Artık anneler çocuklarını evlere kapatmıyor. Devlet artık bu çocuklara sahip çıkıyor. Devlet maddi ve manevi her türlü desteği veriyor." sözlerine yer verdi.
Asiye Kılıç da 14 yaşındaki otizmli oğlunu eğitimleri bitene kadar beklediğini, bu tür kursların çocuklara çok fayda sağladığını, bir nevi terapi işlevi gördüğü değerlendirmesinde bulundu.
Folklor grubundan Berkay Yalçınkaya, eğitimlerde çok eğlendiklerini aktararak, "Yeni arkadaşlar edindim. Oyunlar oynuyoruz. Hareketler yapıyoruz. Memnunuz." dedi.
Son Dakika › Güncel › Engelli Çocukların Yüzü 'Folklor' ile Gülüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?