Malatya'daki Sultansuyu Tarım İşletmesinde bulunan Hippoterapi Merkezinde engelliler ata binerek terapi görüyor.
Malatya'nın Akçadağ ilçesinde yer alan Sultansuyu Tarım İşletmesinde bulunan Doğunun ilk ve tek Hippoterapi Merkezinde, fiziksel ve zihinsel engellilerin terapisine katkı sunuluyor. 2014 yılında hizmete giren hippoterapi merkezinde haftanın belirli günlerinde kentteki rehabilitasyon merkezlerinde gelen engelliler burada ata binere terapi görüyor. Hippoterapi merkezinde, at sevgisinin yaygınlaştırılmasının yanı sıra özellikle otistik ve down sendromlu çocukların atlarla terapi edilerek topluma entegrasyonunun sağlanması amaçlanırken, ücretsiz olarak sunulan bu hizmet büyük ilgi görüyor.
Merkez herkese açık
TİGEM'e bağlı Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Ahmet Karakeçe, işletmelerinde atçılık faaliyetlerinin yanı sıra hippoterapi merkezinin de yer aldığını belirterek "Burada özellikle zihinsel ve bedensel öğrencilerimize hizmet vermekteyiz. Gelen öğrencilerimize atla terapi konusunda yardımcı oluyoruz" dedi.
Karakeçe, bu faaliyetlerin yanı sıra at binmek isteyen vatandaşların da hippoterapi merkezini ziyaret edebileceğini söyledi.
"Son zamanlarda artık atlar terapilerde de kullanılmaya başlanıldı"
Yaklaşık 3 aydır Hippoterapi Merkezini kullandıklarını belirten Özel Denge Rehabilitasyon Merkezinde görevli Uzman Klinik Psikolog Kenan Kaya ise hippoterapinin faydasını gördüklerini söyledi. Atların tarih boyunca her zaman insanlar üzerinde önemli yeri olduğunu ifade eden Kaya, "Son zamanlarda artık atlar terapilerde de kullanılmaya başlanılmıştır. Özellikle psikolojik bazı problemleri olan, bunun yanı sıra özel gereksinim duyan çocuklarda, otizm ve down sendromlu çocuklarda büyük ilerlemeler kaydediliyor. Atla terapi bu çocuklarda, denge, dikkat bunun yanı sıra duyu bütünlemede önemli fayda sağlıyor" ifadelerine yer verdi.
Otizmli çocukların odaklanma ve göz kontağı kurmada problemler yaşadığını ve hippoterapinin bu soruna iyi geldiğini ifade eden Kaya, "3 aydır geldiğimiz bu merkezde büyük ilerlemeler kaydettik. Bizlere bu imkanı sunan TİGEM'e teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.
"Attan dakikada 100-120 tane titreşimli uyarı veriliyor"
Fizyoterapist Fatoş Ertaş'da, kurum olarak öğrencileri haftada iki gün hippoterapi merkezine getirdiklerini belirterek, hippoterapinin fiziksel anlamda çocuklara birçok faydasının bulunduğunu söyledi. Özellikle denge, baş ve boyun kontrolü için atla terapinin faydasının olduğunu dile getiren Ertaş, "Atın üzerindeki çocuğa bindiği attan dakikada 100-120 tane titreşimli uyarı veriliyor. Bu sayede çocukta doğru yürüyüş patendi sağlanıyor ve doğru yürüyemeyen ya da yürüyüşü az olan çocuklarda daha çok fayda gösteriyor" dedi.
Fizyoterapist Ertaş, Hippoterapi ile atın üzerinde dengenin korunmaya çalışılmasının baş, boyun ve gövde kaslarının daha çok kuvvetlenmesini de sağlandığını ifade etti.
Aileler ve çocukları da mutlu
Atla terapi gören öğrencilerin velileri ise bu uygulamadan dolayı oldukça mutlu olduklarını söyleyerek, hippoterapinin çocuklarında gözle görülür bir iyileşme süreci oluşturduğunu dile getirdiler.
Ata binen fiziksel engelli çocuklar da ata binerken kendilerini huzurlu hissettiklerini söyleyerek bu yöntemin oldukça faydalı olduğunu belirtti - MALATYA
Son Dakika › Güncel › Engelli Çocuklara At Üstünde Terapi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?