Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nda gerçekleştirilen 3. Enerji Verimliliği Kongresi'nde Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ile Türkiye Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Ekber Çakar arasında nükleer santral tartışması yaşandı.
Ali Ekber Çakar'ın, Japonya'da depremin ardından nükler santraldeki patlamayı hatırlatıp bir çok ülkenin teknolojisini gözden geçirdiğini, buna karşılık hükümetin nükleer santral kurma konusunu anlamakta zorlandığını söyelemesi üzerine, Bakan Mustafa Demir Dünya'da en fazla enerji üreten ve ihtiyacından fazlasını da pas eden bir çok dünya ülkesinin bunu nükleer enerji ile gerçekleştirdiğini söyledi.Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu konferans salonunda Türkiye Makine Mühendisleri Odası'nın organizasyonuyla gerçekleştirilen 3. Enerji Verimliliği Kongresi'ne Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nükhet Yetiş ile çok sayıda özel şirket temsilcisi ve Tübitak'ta görevli mühendisler katıldı.
HÜKÜMETİN NÜKLEER SANTRAL KURMA KONUSUNU ANLAMAKTA ZORLANIYORUZ
Türkiye Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar Japonya'da meydana gelen depremin ardından nükleer santralde oluşan tehlikenin Japonya'yı değil tüm Dünya ülkeleri için nükleer felakete yol açacağını söyledi. Bir çok ülke nükleer santrallardaki teknolojilerini gözden geçirirken hükümetin nükleer santral kurmasını anlamakta zorluk çektiğini söyleyen Ali Ekber Çakar şöyle devam etti:
"Bugün Dünya'nın en önemli teknoloji ülkesi sayılabilecek olan Japonya'yı vuran görülmemiş büyüklükteki bir deprem ve sonrasındaki tusunami, sadece Japonya için değil bütün Dünya ülkeleri için bir nükleer felaket ortaya çıkarmıştır. Bir çok ülke bundan ders alarak nükleer programını, teknolojisinin diğer ülkere satışını ve mevcut tesislerini gözden geçirmeye yönelik kararlarını açıklarken, bir deprem ülkesi olmamız gözardı edilerek, hükümetin nükleer santral kurma konusunda "Her şeye rağmen nükleere devam" deklarasyonunu Rusya'dan açıklamasını anlamakta zorlanıyoruz. Gelecek nesillerimizi tehlikeye sokacak bu girişimi iktidarın gözden geçirmesini ve bu teknoloji ile nükleer santral kurmak yerine yüzde 25 enerji verimliliği potansiyelimizi geri kazanmak üzere 10 milyar dolar yatırım yapılmasını öneriyoruz."
BAKAN MUSTAFA DEMİR'DEN CEVAP
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ise 'Buna cevap vermek lazım" diyerek başladığı söylerine şöyle devam etti:"Dünya'da en fazla enerji üreten ve ihtiyacından fazlasını da pas edenülkelerin hemen hemen tamamının nükleer enerji ürettiğini görüyoruz. Gönül arzu eder ki elde edilen enerjinin hiçbir riski olmasın. Şu anda ağırlıklı olarak fosil yakıtlarla dünya enerjisini temin ediyor. Diğer bir önemli enerji temin kaynağı nükler enerji. Diğeri yenilenebilir ve Dünya'ya zarar vermeyen enerjidir. Enerji alanında tüm Dünya'nın önemli enerji politikaları ürettiklerini önemli sistemler kurmaya gayret ettiklerini ve teşvikler vermeye çalıştıklarını görüyoruz. Fakat takdir edersiniz ki oradaki enerji üretimi, onları depolama sevk etmenin de çok kolay olmadığı noktalarda var. Biz hükümet olarak bu konuda çok önemli politikaları ve önemli uygulamaları son 8-9 yılda hayata geçirmiş olduk. bu konuda hükümetimizin dikkat ettiği önemli politikalardan bir tanesi de enerji portallarındaki dağılıma dengeye dikkat etmenin de bir ülkenin enerji politikası içersinde çok önemli bir yer tuttuğunu da anlamak lazım. "
Konuşmaların ardından devam eden Enerji Verimliliği Kongresi'nde, kongreye destek veren Tüpraş, İzgaz, İzaydaş ve Tübitak'a teşekkür plaketi verildi.
Son Dakika › Güncel › Enerji Verimliliği Toplantısında Nükleer Santral Tartışması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?