Fransız İş Forumu kapsamındaki "Sanayi İş Birliği ve Enerji Projeleri" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerji sektöründe önümüzdeki 10 yıllık dönemde 118 milyar dolarlık yatırım yapmak zorunda olduğunu söyledi.
Toplantıya, Bakan Taner Yıldız, Fransa Çevre, Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Phillipe Martin, Fransa Sanayi ve Kalkınma Bakanı Arnaud Montebourg ve her iki ülkeden çok sayıda iş adamı katıldı.
BÜYÜYEN TÜRKİYE'NİN KÜÇÜLEN ENERJİ SEKTÖRÜ OLMAZ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Yıldız, "Çevrenin, dünyada kirlendiği bir ortamda yenilenebilir enerji teknolojileriyle Türkiye'deki fırsatları mutlaka buluşturmamız gerekiyor. Çünkü Türkiye son 11 yıldan bu yana çok ciddi biz hızla büyüyor. Büyüyen Türkiye'nin küçülen enerji sektörü olmaz. Bu diğer sektörler için de geçerli. O yüzden biz yalnızca enerji sektöründe önümüzdeki 10 yıllık dönemde 118 milyar dolarlık yatırım yapmak zorundayız. Bu bir tercih değil bu bir zorunluluktur. O yüzden burada Fransa'daki firmaların, özellikle dünya devi firmaların bulunduğu bu yapıyla bunu rahatlıkla sağlayabiliriz" dedi.
SİYASİ İSTİKRAR VURGUSU
Konuşmasında, işbirliği alanında bir model geliştirdiklerini belirten Yıldız, "Bu model hükümetler arasındaki anlaşmalardan tutun ki, ev sahipliği anlaşmalarına ve lokal bir kısım anlaşmalara varıncaya kadar bir paketi içeriyor. Bu şu demektir, bu projelere taraftar olan ülkeler siyasi destek veriyorlardır demektir. Bu çok önemli bir nokta. Diğer yandan özel sektörler kendi aralarında bütün fizibilitelerini çalışıyorlar ama siyasi destek olmadan bu tür projeleri gerçekleştirmemizin zor olduğunu görüyoruz. O yüzden her iki ülkenin siyasi istikrarı, sürdürülebilir olan kısmı yine bir o kadar daha önemli. Biz Türkiye'deki siyasi iktidarın sürdürülebilir olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
PROJELERİN SOMUTLAŞTIRILMASI GEREKİYOR
Konuşulan projelerin somutlaştırılması gerektiğini belirten Yıldız, "Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarından ürettiği pay şu anda yüzde 25'ler civarındadır. Amacımız bunu büyüme rakamlarıyla beraber en az yüzde 30'lara çıkartmaktır. ve doğalgaza ithalata olan bağımlılığımızı gerek nükleer santrallerin yapımı yenilenebilir enerji kaynaklarının yapımıyla beraber sağlamış olacağız" dedi.
İRAN'LA DOĞALGAZ ALIMINDA YAŞANAN PÜRÜZ
Bakan Yıldız, İran ile doğalgaz alımı nedeniyle yaşanan sorunların sorulması üzerine, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte İran'a gideceğiz. Orada doğalgaz fiyatlarıyla alakalı her iki ülke arasında bir pürüz vardı. Anlaşamadıkları bir nokta vardı. Bu dava uluslar arası tahkimde devam ediyor. Bununla alakalı İran tarafından bize herhangi bir olumlu teklif gelmesi durumunda bunu değerlendirebileceğimizi söylüyorum. Eğer bu manada teklif gelmezse tahkim sürecinin zaten devam ettiğini belirtmek istiyorum. Siyasi iklimde İran'la alakalı, yaptırımlarla alakalı uluslar arası arenada bir yumuşama var. Ama taraflar bunu biraz daha dikkatli ve sabırla takip edelim diye deklare ediyorlar, söylüyorlar. Şu anda bizim petrol alımıyla, tüketimiyle alakalı herhangi bir artı talebimiz yok. Şu anda merkezi Irak hükümetinden aldığımız ham petrol İran'dan aldığımızdan daha yüksek bir seviyeye ulaştı. İlerleyen süreçte İran'la ilgili gelişmeleri, petrol ve doğalgaz miktarlarını tekrar oturup konuşabileceğiz" diye cevapladı.
FRANSA-TÜRKİYE ARASINDAKİ ENERJİ KONUSU İVME KAZANACAK
Fransa Sanayi ve Kalkınma Bakanı Arnaud Montebourg, son yılarda Türkiye-Fransa ekonomik ilişkilerinin bir yıkım yaşadığını belirterek, "Her iki ülke de bundan zarar gördü. Nitekim bu ziyaret sayesinde uzun vadeli ilişkilerin inşa edilmesini arzu ediyoruz. Şartlar, stratejik işbirliğinin hayata geçirilmesi için birçok konuda artık verimli" dedi.
Fransa Çevre Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanı Philippe Martin de enerji alanında iki ülkenin de zorluklarının birbirine çok benzediğini belirterek, iki ülke için de nükleer ve yenilenebilir enerjinin çok önemli olduğunu belirtti. Konuk Bakan, Nükleer enerjinin iki ülkenin ilişkilerini geliştirmesi açısından büyük bir potansiyel taşıdığına belirterek, "Dün bir işbirliği anlaşması imzaladık. Bu anlaşma Türkiye'nin nükleer enerji programına katılma niyetini ortaya koyuyor. Nitekim ekim ayında Türkiye- Fransa arasında 13 yıldır bir kenara bırakılan enerji konusunda bundan sonra daha çok ivme kazanacak bir süreç başlayacak. Yine dün imzalanan anlaşma sayesinde sanayi alanında da işbirlikleri ve ortaklıklar ortaya konacak" diye konuştu.
ÖA(BB) - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Enerji Bakanı Yıldız: Önümüzdeki 10 Yıllık Süreçte Enerji Alanında 118 Milyar Dolarlık Yatırım... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?