Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun HDP yöneticileriyle yaptığı koalisyon zirvesi sona erdi. Böylece koalisyon görüşmelerinin ilk turu tamamlanmış oldu. Yaklaşık 2 saat süren görüşme, en uzun koalisyon görüşmesi oldu. Davutoğlu CHP ile 1 saat 40 dakika, MHP ile 1 saat 45 dakika görüşmüştü.
DİKKAT ÇEKEN DETAY
Diğer siyasi partilerle yaptığı görüşmelerde liderler tarafından uğurlanmayan Davutoğlu'nu HDP Genel Merkezi'nden ayrılırken Demirtaş ve Yüksekdağ'ın, aracına kadar uğurlaması dikkat çekti.
Davutoğlu'nun görüşmeye gelirken HDP koalisyon heyetine getirdiği çikolata hediyesine HDP heyeti de Başbakan'a Diyarbakır işi bakır işlemeli kahve fincanı takımı hediye ederek karşılık verdi.
İLK AÇIKLAMA DAVUTOĞLU'DAN
Kritik görüşme sonrası ilk açıklama Başbakan Ahmet Davutoğlu'dan geldi. Davutoğlu, HDP ile yapılan koalisyon görüşmesinin ardından "Yüzde 13 oy almış bir partiyi yok sayamam. Aldığım görev gereği görüşmem gerekir. 1 aylık süreçte HDP'nin duruşunun değiştiğini gördük. Doğrusu da budur" dedi.
"3 İLKE ÜZERİNDE DURULDU"
İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:
"Halkın verdiği oya duyduğumuz saygı gereği herkesin herkesle konuşabileceği ortam olmalı. Vatandaşlarımızın tercihinin dışlanmasını doğru görmem. Bu demokratik bir tavırdır. HDP ile yaptığımız görüşmede özellikle üzerinde durduğumuz konu şu oldu. 7 Haziran'da ortaya çıkan tablo ile herkes kendi yerini doğru konumlandırmak zorundadır.
Demirtaş'ın açıkladığı 3 ilke üzerinde duruldu. Barış, demokrasi, adalet ilkeleri kapsamında görüşlerimizi kendilerine aktardık. Barış söz konusu ise kimse silahla barışı tehdit edecek şekilde ülke topraklarında yer alamaz. Gelin HDP olarak bu tavrı sergileyin.
"HDP'NİN 80 VEKİLİ FIRSATTIR"
Biz tek parti iktidarı olma şansı bulamadık. Ama demokrasiye bağlılığımızı gösteriyorum ve kaç oy almış olursa olsun kimseyi dışlamadan siyasetimizi TBMM çatısı altına alıyorum. HDP'nin TBMM'ye 80 vekille girmiş olması fırsattır. Silahlı grupların Türkiye içindeki varlığı çelişki teşkil eder. Demirtaş'ın dünkü açıklamalarını da dinledim ve görüşlerimi ifade ettim. Çevredeki çatışmaların Türkiye'ye gelmesini istemiyorsak bütün bu baskılara, şiddete karşı ortak tavır belirleme sorumluluğumuz var.
"SİLAHLI UNSURLAR TÜRKİYE DIŞINA ÇIKSIN"
Hangi terör grubu olursa olsun Türkiye'nin duruşunun bilindiğini istişare ettik. Türkiye'nin ve çevre bölgelerdeki sorunları istişare ettik. İletişime her an açık olmamız gerektiğini ifade ettik. Koalisyonla ilgili görüşlerimizi paylaştık. Gelecekteki gelişmeler bağlamında bizim ilkesel tutumumuzu anlatma imkanı bulduk. Türkiye'deki tüm silahlı unsurların Türkiye dışına çıkma hususundaki sözlerin yerine getirilmesi gerektiğini konuştuk. Kamu düzeninin tartışma konusu olmadığını açık yüreklilikle konuşma imkanı bulduk. Misafirperverlikleri nedeniyle kendilerine teşekkür ediyorum."
İLK KEZ GİTTİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, yanındaki heyetle birlikte ilk kez HDP Genel Merkesi'ne gitti. Davutoğlu'nu HDP Grup Başkanvekilleri ve Sırrı Süreyya Önder karşıladı. AK Parti heyeti HDP'ye hediyelerle geldi. HDP de AK Parti heyetini boş göndermedi.
Görüşme 3. katta oval bir masa etrafında gerçekleşti.
AK PARTİ HEYETİNDE SÜRPİZ İSİMLER
Koalisyon görüşmelerinin ilk turunu HDP ziyaretiyle tamamlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na Mehdi Eker, Efkan Ala, Adnan Boynukara, Yalçın Akdoğan ve Zehra Taşkesenlioğlu eşlik etti. HDP ise kısa süre önce yaptığı açıklamada, çözüm süreci ve müzakere aşamasında Yalçın Akdoğan'ın kesinlikle olmamasını istemişti.
HDP'DE İMRALI HEYETİ
HDP heyetinde ise HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ile HDP İmralı heyeti sözcüsü Sırrı Süreyya Önder vardı.
HER PARTİYE AYRI HEYET
Başbakan Davutoğlu, üç gün üst üste, TBMM'de temsil edilen üç partiye yaptığı koalisyon ziyaretlerinde, üç ayrı heyet belirledi. CHP heyetinde Numan Kurtulmuş ve Cevdet Yılmaz gibi ekonomi kurmaylarını dahil eden Davutoğlu, MHP'ye ise partisinin "ülkücü kökenli" olarak bilinen isimlerini, Haluk İpek ve Mahir Ünal'ı dahil etmişti. MHP heyetinde yer alan isimlerin, son dönemde HDP'ye en çok yüklenen isimler olması da dikkat çekmişti.
ÜÇ HEYETTE DE DİKKAT ÇEKEN AYRINTI; ERDOĞAN'IN DANIŞMANLARI HEYETLERDE
Davutoğlu'nun, CHP, MHP ve HDP'ye koalisyon görüşmelerine gittiği heyetlerde dikkat çeken bir başka ayrıntı ise, her üç heyette de daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığı yapmış isimlerin yer alması oldu.
Ak Parti'nin CHP heyetinde, Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde en yakın çalışma arkadaşı olan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çıktığında da danışmanlığı süren, AK Parti Ankara Milletvekili Mücahit Arslan yer aldı.
MHP'ye giden AK Parti heyetinde ise, Başbakanlığı döneminde Erdoğan'ın danışmanlığını yapan Ertan Aydın hazır bulundu.
AK Parti'nin HDP heyetinde yer alan eski danışman ise, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan oldu. Akdoğan, 2011'de TBMM'ye girmeden önce, Erdoğan'ın yakın çalışma arkadaşları arasında yer alıyordu. Akdoğan, milletvekili olduktan sonra da "Başbakan Başdanışman" sıfatını, kabineye dahil olana kadar sürdürdü. HDP heyetinde yer alan bir başka Erdoğan'la yakın çalışmış isim ise, Efkan Ala. Ala, Erdoğan'ın son hükümetine dışardan İçişleri Bakanı olarak atanmadan önce, Başbakanlık Müsteşarı olarak görev yapmıştı.
HDP'YE GİDEN AK PARTİ HEYETİNİN ŞİFRELERİ
* Mehdi Eker: Üç dönem kuralına takılan Tarım Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Milletvekili idi. Güneydoğu'nun kabinedeki temsilcisi olarak çok uzun süre bakanlık yaptı.
* Efkan Ala: Yalçın Akdoğan ile birlikte, Dolmabahçe mutabakatının açıklanmasında hazır bulunan isimlerden. Önce Başbakanlık Müsteşarı, ardından da İçişleri eski Bakanı olarak çözüm sürecinin hep içinde olan isim. Son dönemde HDP'ye yönelik sert açıklamaları ile dikkat çekti. HDP'liler tarafından da en çok eleştirilen hükümet üyeleri arasında yer aldı.
* Yalçın Akdoğan: Dolmabahçe mutabakatının mimarlarından. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mutabakatı eleştirmesinin ardından, mutabakatın "rafa kaldırılmasında" da en etkin isimlerden biri oldu. Akdoğan, seçim öncesi ve sonrasında HDP'yi AKP içinde en çok eleştiren isim olarak dikkat çekti. Seçim kampanyası sırasında, HDP'nin baraj altı kalmasının "süper olacağını" söyleyerek dikkat çekti.
* Adnan Boynukara: Uzun süre Adalet Bakanlığı müşavirliği yaptıktan sonra, son seçimlerde Adıyaman Milletvekili olarak meclise girdi. Güneydoğu milletvekili olmasının yanısıra, çözüm sürecinin önemli kurumlarından olan Adalet Bakanlığı'ndaki tecrübesi ile dikkat çekiyor.
* Zehra Taşkesenlioğlu: Davutoğlu'nun HDP için oluşturduğu heyette, Efkan Ala'dan sonra ikinci Erzurum milletvekili. TBMM'nin yeni isimlerinden olan Taşkesenlioğlu, seçim sırasında çözüm süreci konusunda "kardeşliğe evet, kalleşliğe hayır" sloganıyla kampanya yürütmüştü.
Son Dakika › Güncel › En Uzun Süren Koalisyon Görüşmesi AK Parti ile HDP Arasında Yaşandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (80)