Şanlıurfa'da, belediye tarafından 'En güzel acımızı arıyoruz' sloganıyla düzenlediği yarışmada yılın en acı ve en lezzetli yöreye özgü acı biber olan 'isot'u belirlemek için jüri üyeleri ter döktü. 104 isotun yarıştığı yarışmada birbirinden ilginç isimlerin verildiği isotlar, yarışmanın düzenlendiği Mutfak Müzesi'nde gülüşmelere neden oldu.
Şanlıurfa Belediyesi tarafından 'En Güzel Acımızı Arıyoruz' sloganıyla isot yarışması düzenledi. Şanlıurfa mutfağının yöresel tatları arasında yer alan isot yarışması için 104 kişi başvurdu. Şanlıurfa Mutfak Müzesi'nde düzenlenen yarışmada jüri üyeleri en acı ve en lezzetli isotu belirlemek için kendilerine ayrılan masada yerlerini aldı. Kadınlar tarafından hazırlanan ve küçük plastik kaplar içerisine konulan isotlara birbirinden ilginç isimler verilerek jüri masasına konuldu. Yöresel şivede kullanılan sözcüklerin çoğunlukta kullanıldığı isot yarışmasında bazı ilginç isimler söyle;
'Haho', 'İsotun kralı', 'Zehir', 'Zıkkım', 'Yeme yanında yat', 'Yaktı beni', 'Yandım', 'Yakarım', 'Su ver ane', 'Kül oldum', 'Karabüyü', 'Kerbela', 'İlacım benim', 'Yıktı geçti', 'Ataş düştü', 'Ağzım yandı', 'Acımı anlayın', ' Bahtım acı', 'Ağlatırım', 'Bahtım acı', 'Doyumsuz tat', 'İyi ki varsın', 'Damarımdaki kansın', 'Gelin olasan', 'İsotçu', 'Bittim', 'Bela', 'yemiyen pişman', 'Acına dayanmaz', 'Yemesem olmaz', 'Tehlikeli madde', 'İlacım benim', 'Acımı anlayın', 'Şakası olmaz', 'Kör olasan gelin.'
"ZIKKIMI TADIN"
Yarışmada jüri üyeliğini yapan Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, Kültür Müdürü Necmi Karadağ, Hasan Hayırlı, Reşit Pehlivan, Ali Asım Duygun, Ahmet Asoğlu'ndan oluşan jüri üyeleri, üreticilerin getirdikleri isotları, renk, koku, lezzet, tuzluluk, yağlılık, renk, nem ve tadına göre değerlendirmeye başladı. İsot yarışması için görevlendirilen jüri üyeleri, zaman zaman zor anlar yaşadı. İsotların kokusuna bakan ve 104 isodu tet tek tadarak inceleyen jüri üyeleri karar vermekte büyük zorluk çektiler. İsotların ismine göre değerlendirme yapan jüri üyeleri, zaman zaman isotların tadına bakmak için bir 'zıkkım' ver tadına bakalım demesi gülüşmelere neden oldu. Acı nedeniyle boncuk boncuk ter döken jüri üyeleri bol su, çay ve meyve yiyerek rahatlamaya çalıştı. Şişelerle su içen jüri üyeleri, birinciyi belirlemekte hayli zorlandı. Yarışma sonucunda dereceye giren 'Urfa Güzeli' rumuzlu Dursun Canbek birinci, 'Kör olasan gelin' rumuzlu Ayşe Özenoğlu ikinci, 'Yemiyen pişman' rumuzlu Şükriye Ay ise üçüncü olarak dereceye girdi. Dereceye giren isot üreticilerine önümüzdeki günlerde düzenlenecek ödül töreninde para ödülünün yanı sıra plaket verileceği bildirildi.
"En güzel acımızı arıyoruz" sloganıyla yapılan isot yarışması hakkında bilgi veren Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "İsot' demek 'Urfa' demektir. Biz bu bağlamda Diyarbakır yoluna 'İsot heykelini' diktik. İsot yemeğe lezzet veren en önemli malzemedir. Urfa'nın çiğköftesi, kebabı yemeği lezzetliyse bu isodun sayesindedir. Urfa isodun anavatanıdır' dedi. Jüri üyeliğini yapan Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe acı isotları seçmekte çok zorlandığını ifade ederek şöyle konuştu. 'Bugün zor bir görev yapıyoruz. Ben acıyı seviyorum. Burada her doğan çocuk Urfa isoduyla tanışır. Sütten kesilen çocuğun ilk ağzına konulan yiyecek arasında Urfa biberidir' diye konuştu.
AL,ÖP(HK/İD) - Şanlıurfa
Son Dakika › Güncel › 'En Güzel Acı İsot' Yarışmasında İlginç İsimler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?