YASADIŞI telefon dinlemeleri ve "ortam dinlemeleri" giderek yaygınlaşırken, mahkeme kararıyla yılda 70 ile 100 bin kişinin dinlendiği ortaya çıktı. Resmi olarak dinlenenlerin başında ise Ankaralıların geldiği belirlendi.
Yasadışı ya da suç konusu ile ilgili olmayan dinlemelerin basına servis edilmesine ve bu kişiler hakkında toplumun olumsuz düşünmesine yol açılırken, dinlemeleri yapan ya da konu ile ilgili dinlemeleri ayıklamayanlar hakkında da 1999 yılından bu yana hiç bir adli ve idari işlem yapılmadığı belirlendi.
Ankara’da görev yapan bir Cumhuriyet Savcısı, tüm telefonların MİT ve Emniyet İstihbarat Dairesi tarafından "istihbarat amaçlı" olarak dinlenebildiğini, bunun yanı sıra mahkeme kararıyla dinlemelerin sayısının da son yıllarda 100 bine kadar çıktığını söyledi. Ülkemizde her 10 kişiden 1’inin telefonunun mahkeme kararıyla dinlendiğini kaydeden Cumhuriyet Savcısı, bu kadar yüksek rakamın hiç bir batı ülkesinde olmadığını öne sürdü.
"Paronaya yaratılıyor"
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün dinlemelerinin başında olan İstihbarat Dairesi Başkanı’nın, TBMM Telefon Dinlemeleri Komisyonu’nda "Benim konuşmalarım bile tendit altında, ben de konuşmalarıma dikkat ediyorum" dediğini kaydeden CHP’nin bilgisayar mühendisi olan Milletvekili Tacidar Seyhan, dinlemelerle ilgili olarak şunları söyledi:
"Telekominikasyon İletişim Dairesi Başkanı, bir yılda ülkede 70 bin kişinin dinlendiğini söylüyor. Bu rakamlar bile ülkenin telefon dinlemeleri konusunda ne hale geldiğini gösteriyor. 550 milletvekili, 550 yazar, 550 iş adamını, 550 mafya babasını dinleseler bulsan, 2 bin 200 kişi eder. Yani mahkeme kararıyla dinlenmesi gereken sayısı 6-7 bini geçmemesi gerekirken, bizde nasıl oluyor da bu sayı 70 bine ulaşıyor? Yılda 70 bin kişinin dinlendiğini söylerseniz bu bir paronaya yaratır. Bu paronaya da bilinçli yapılıyor."
Son Dakika › Güncel › En Çok Dinlenen Kent Ankara - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?