Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın:
" Türkiye gereken dinamizme ve dinamiklere sahiptir. Bilim ve teknolojiye bu şekilde katkıda bulunabilir ve en az gelişmiş ülkelere de destek verebilir "
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş:
? 2013 için rakamlarımızı güncelledik Bu rakamı 150 bine çıkardık. Bu güzel bir araştırmacı kapasitesi oluşturmaya yardımcı olacak.75 bin sürekli çalışan araştırmacımız var bu sayıyı 150 bine çıkarmayı hedefliyoruz ?
TÜBİTAK ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) işbirliği, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA), İslam Kalkınma Bankası ve Türkiye Araştırma ve İş Dünyası Kuruluşlarının (TURBO) desteğiyle düzenlenen "En Az Gelişmiş Ülkeler için Bilim, Teknoloji ve Yenilik Konferansı"nda 49 en az gelişmiş ülkenin bilim, teknoloji ve yenilik politikaları ve kalkınma modelleri ele alındı.
Konferansa Bilim ve Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş ve çeşitli ülkelerden bilim adamları katıldı.
?
?BİLİMSEL BİLGİNİN ÜRETİMİNE YATIRIM YAPILMALI ?
Konferansta Bilim ve Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın bir konuşma yaptı.
Aydın, ?Ülkelerin temel ekonomik kalkınması için, bilim ve teknolojiyi ile yenilikçilik dinamiklerine bağlı tutarlı bir şekilde bilimsel bilginin üretilmesine yatırım yapılmalı. Özel sektörün teşvik edilmesi kamu fonlarının artırılmasıyla faaliyetlerin artması önem kazanıyor? dedi.
Bakan Aydın, ?Bizler Türkler olarak dünyanın ilk on ekonomisi içinde yer almayı hedefliyoruz. Bu hedefin sağlanması için gerçek anlamda araştırma yenilikçilik kapasitelerine ihtiyacımız var. Bu hedefle tutarlı bir şekilde doğal bir bilim ve teknoloji stratejisi uygulamaya başladık. 2005 yılından bu yana kamu kaynaklarımızı artırmış bulunmaktayız. İnanıyoruz ki uluslararası toplumun da çıkarına olan gelişmeler yaşandıkça uluslararası işbirliği daha da önem kazanacaktır" diye konuştu.
Aydın son olarak, Türkiye? nin en az gelişmiş ülkelere destek verebileceğini de vurgulayarak, ? Türkiye gereken dinamizme ve dinamiklere sahiptir. Bilim ve teknolojiye bu şekilde katkıda bulunabilir ve en az gelişmiş ülkelere de destek verebilir ? dedi.
HEDEF 2013?TE 150 BİN ARAŞTIRMACI
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş de konferansta bir konuşma yaptı. Yetiş, ? Elbette ki araştırma geliştirme yenilik bunların hepsinin bir sistem olarak kullanmalısınız. Kullanacağınız sistemler yaratıcı fikirler aşamasından pazara sunma aşamasına kadar bilim ve teknolojiyi desteklemelidir. Küresel olarak Gayri Safi Milli Hasıla?nın ne olacağı araştırma geliştirme çalışmalarına bağlı. Şu an araştırma geliştirmeye daha fazla para ayırdıkları için bazı ülkeler doğru orantılı olarak Gayri Safi Milli Hasıladan daha fazla pay almaya devam edecekler. Ülkeler ne kadar fazla insan gücünü ne kadar fazla akıl ve zihni bir araya getirirse, ülkeler en büyük payı alırlar Gayri Safi Milli Hasıladan... ? dedi.
Prof. Dr. Yetiş, 2013 yılı için hedeflerini güncellediklerini kaydederek, ? 2013 için rakamlarımızı güncelledik Bu rakamı 150 bine çıkardık. Bu güzel bir araştırmacı kapasitesi oluşturmaya yardımcı olacak. 75 bin sürekli çalışan araştırmacımız var bu sayıyı 150 bine çıkarmayı hedefliyoruz. İnsanların bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip edebilecekleri hale gelişmeleri gerekiyor. Bu da hedeflerimizden bir tanesidir.? şeklinde konuştu.Türkiye?nin bilim ve teknolojideki vizyonundan da bahseden Prof. Dr. Yetiş, ? Türkiye olarak vizyonumuz bu çalışmalara devam etmek Ulusal bir strateji uygulayacağız Bu strateji bizim için önemli . Vizyonumuz yeni bilgilerin ve yenilikçi teknolojilerin gelişimine katkıda bulunmak hayat kalitesine katkıda bulunmak ve bunları ülkemizin insanlığa sunarak yapmak? şeklinde konuştu.
" DENEYİMLER PAYLAŞILMALI "
Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Grubu Başkanı Gyan Chandra Acharya, "Eğer bu ülkeler yasal olarak dönüştürülmek istiyorlarsa çok rekabetçi küresel ekonomi içinde en az gelişmiş ülkeler statüsünden çıkmak için insani kapasitelerini geliştirmeleri gerekli. Deneyimlerin paylaşılması kuzey güney işbirliği en az gelişmiş ülkeler için fırsatlar sunabilir. Bize göre bilim ve teknolojinin tarım ve sanayide yürürlüğe konulması gerekiyor" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › En Az Gelişmiş Ülkeler İçin Bilim, Teknoloji Ve Yenilik Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?