Chp Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, dini bayramlar ile kış ayları öncesinde emeklilere ikramiye verilmesini istedi. Bu konuda TBMM Başkanlığına kanun teklifi sunan Yalçınkaya, "Dini bayramlar, okul açılışlarında, kış ayları öncesi gibi masrafların daha da arttığı dönemlerde emeklilerin maddi sıkıntısı kat be kat artmaktadır. Emekliler torunlarına vereceği bayram harçlığını düşünürken onların önünde ezilmeye ve küçülmeye daha ne kadar dayanabileceklerdir?" diye sordu.
CHP'li Yalçınkaya, emeklilerin maddi sorunlarına çözüm getirmesi amacıyla hazırladığı "5510 Sayılı Sosyal Sigortalan ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni Meclis Başkanlığına sundu. Yalçınkaya'nın, teklifinin yasalaşması halinde emeklilerin ücretlerinde yapılacak artışlar enflasyon rakamlarındaki artış ile sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla gelişme hızı toplamına göre yapılacak. İşçi, memur ve Bağ Kur emeklilerinin aylıkları en düşük dereceli Devlet memuru aylığından düşük olamayacak. Emeklilere yılda iki kez dini bayramlar öncesi birer maaş ikramiye ve kış ayları yaklaşırken yakacak yardımı verilecek. Ayrıca çalışmak zorunda olan emeklilerden devletin, 'Sosyal Güvenlik Destek Primi" adı altında yaptığı kesinti kaldırılacak.
Yalçınkaya teklifinin gerekçesinde, yoğun bir çalışma döneminin ardından emekli olanların, emeklilik haklarını en iyi şekilde kullanabilmelerinin devletin önde gelen görevleri arasında bulunduğunu belirterek, "Bir ülkenin gelişmişliğinin önemli göstergelerinden bir tanesi de, emeklilerine ve yaşlılarına verilen değerdir. Ancak emeklilik yaşında AB standardını yakalayan Türkiye, maalesef emeklilerin aldıkları aylıklar konusunda Afrika standartlarını geçememiştir" dedi.
Türkiye'de 5 milyon 950 bin işçi, 1 milyon 868 bin memur ve 2 milyon 446 bin Bağ Kur olmak üzere toplam 10 milyon 265 bin emekli bulunduğuna dikkati çeken Yalçınkaya, "Emekli yurttaşların yüzde 72'si maaşıyla 'gıda giderini' bile karşılayamamaktadır. 2014 yılında yapılan altışar aylık yüzde 2,85 ve yüzde 2,36'lık artışlar, emeklilerin harcamalarındaki artışların maalesef çok altında kaldığı gözlenmektedir. Bu nedenle TÜİK tarafından hesaplanan genel enflasyonun emekli maaş artışlarında referans alınmasının doğru bir uygulama olmadığı ortadadır. Emeklilik sonrasında gelirlerinde ortalama yüzde 40 oranında kayıp yaşayan emeklilerimizin, bir yandan da giderlerinde büyük oranda artış meydana gelmektedir. Bu nedenle ülkemizin bu günlere gelmesinde büyük katkıları olan emeklilerimiz, yıllardır verdikleri hizmetin karşılığı olarak rahat içinde yaşamaları gereken bu dönemi maddi sorunlar içerisinde geçirmektedir" dedi.
Türkiye Emekli Profili Anketi'nin sonuçlarına göre emeklilerin yüzde 84'ünün emekli maaşıyla geçinemediğini belirten Yalçınkaya şunları söyledi: "Gelişmiş ülkelerde emekliler, emeklilik yaşamını uluslararası turistik seyahatlerde, refah içerisinde geçirebilirken, Türkiye'de emeklilerimiz, bu dönemi gazete dahi alamayarak, sinema, tiyatro gibi sosyal faaliyetlere katılamayarak sürdürmektedir. Türkiye Emekli Profili Anketi'nin sonuçlarına göre Emeklilerimizin yüzde 72'si günlük gazete, yüzde 92'si haftalık veya aylık dergi alamamakta, yüzde 86'sı tiyatro, yüzde 81'i ise sinemaya hiç gidememektedir. Emeklilerimiz hallerinden mutsuz ve gelecekten umutsuzdur. Emeklilerimiz, aldıkları aylıklarla çocuklarının düğün masraflarını dahi karşılayamamakta ve bankadan kredi çekmektedir. Çektiği kredilerle çocuklarının mürüvvetini görmesi emeklilerimize reva değildir. Emeklilerimiz, çocuklarını nasıl evlendireceğini düşünmekte ve evlendirdikten sonra da borçları nasıl kapatacağını kara kara düşünmektedir. Çocuklarına güzel bir gelecek sunmak emeklilerimiz için kabus olmaktadır. Özellikle dini bayramlar, okul açılışlarında, kış ayları öncesi gibi masrafların daha da arttığı dönemlerde emeklilerin maddi sıkıntısı kat be kat artmaktadır. Çocuklarına torunlarına bayram harçlığı veremeyen, odun kömür almakta zorlanan emeklilerin sayısı oldukça fazladır. Okula gidecek çocuklarının eğitim masraflarını karşılayamayan, bankadan kredi çekerek bu ihtiyaçları gidermeye çalışan emekliler vardır. Emekliler torunlarına vereceği bayram harçlığını düşünürken onların önünde ezilmeye ve küçülmeye daha ne kadar dayanabileceklerdir?"
Çoğu emeklinin, emekli maaşlarıyla geçinemediğini ve ek iş yapmak zorunda kaldığını ifade eden Yalçınkaya, "Ancak bu kez de devlet, haraç alıyormuş gibi emeklilerimizin gelirlerinden Sosyal Güvenlik Destek Primi kesmektedir. Devletin verdiği emekli maaşı nedeniyle geçinemeyerek çalışmak zorunda kalan emeklilerimizin maaşlarından, kendilerine dönmeyecek bir kesinti yapılması, insanca yaşam hakkının elinden alınması anlamına gelmektedir. Bu kesinti emekli olup çalışmak zorunda kalanları adeta cezalandırmaktadır" dedi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Emeklilere Toruna 'Bayram Harçlığı' İkramiyesi İçin Kanun Teklifi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?