Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz'ün de aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davada 2 kişinin tahliyesine karar verildi.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Cemal Temizöz, Adem Yakın, Fırat Altın (Abdulhakim Güven) ve Burhanettin Kıyak ile tutuksuz yargılanan Kamil Atağ ve Tamer Atağ hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan sanıklardan Kukel Atağ ile Hıdır Altuğ duruşmaya katılmadı.
Cumhuriyet savcısı, duruşmaya ilk kez girdiğini ve dosyayı inceleme fırsatı bulamadığını belirterek, esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için süre isteyerek, tutuklu sanıkların "suçun vasıf ve mahiyeti", "Adli Tıp Kurumu raporları" ile "delilleri karartma ve kaçma şüphesi" gerekçesiyle sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesi yönünde görüşünü bildirdi.
Duruşmada ilk söz hakkı verilen tutuklu sanık Abdülhakim Güven, tutuklulukta geçirdiği süreden dolayı mağdur olduğunu belirterek, tahliye talebinde bulundu.
Tutuklu sanık Cemal Temizöz'ün, mahkemede soru sorar nitelikte savunma yapması üzerine mahkeme başkanı, "Mahkemeye soru sorarak savunma yapmak usule aykırıdır" diye uyarıda bulundu.
Savunmasına devam eden Temizöz görev yaptığı 1993-95 yıllarında Cizre'de 30 şehit verildiğini ve 238 terör olayı yaşandığını hatırlatarak şöyle konuştu:
"Üç günde bir silahlı saldırının ve patlamanın olduğu bir dönemde nefes alamıyorduk. Ancak biz mücadelemizden vazgeçmedik. O dönemde yaptığımız tüm çalışmaları başarılı buluyorum. Bu kadar olayın arasında hayatta kalmak ve başarılı olmak ayrı bir doktora tezi niteliğindedir. Terör ile anılan ilçenin takımı Cizrespor'u canlandırdık. Cizrespor'un yöneticileriyle bu durumlardan dolayı ne kadar yakın olduğum ortadadır. Etkinliklerde memleketim Çorum'dan ilçeye folklor ekibi getirtiyordum. Cizre'den de memleketime folklor ekibi gönderttim. Birlik ve beraberliğin pekişmesini istiyordum. O dönemlerde terörist olarak olarak ilan edilen kişiler, günümüzde masum olarak karşımıza çıkıyorlar."
" Hanefi Avcı'nın başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmemiştir"
Temizöz, eski Emniyet Müdürü 'Hanefi Avcı'nın başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmemiştir' diyerek, "Bu dosyada Avcı'nın tanık olarak ifadeleri alındı. Devrimci Karargah davasında ceza aldı. Yıllarını emniyete, huzura vermiş bir insan nasıl olur da ceza alır. Avcı, kitabında devrimci karargah konularına yer verdiği için ceza aldığını söylüyor. Dosyada yer verilen gizli tanık ifadeleri ise çelişkilidir. Çünkü bazı vaatler verilerek zorla gizli tanıkların ifade vermeleri sağlanmıştır. Kaçma şüphesi ve delilleri karartma şüphemiz bulunmuyor. Mahkemeye bu kadar belge ve rapor sunmamıza rağmen dikkate alınmıyoruz. Bu nedenle tahliyem ile birlikte beraatimi talep ediyorum" dedi.
Tutuklu sanık Burhanettin Kıyak ise 11 yıllık jandarmada görevinin olduğunu anlatarak, 2 çocuğunun engelli olmasından dolayı görevi bıraktığını ileri sürdü.
Cizre'de 4 yıl boyunca görev yaptığını kaydeden Kıyak, şu ifadeleri kullandı:
"Cizre'de görev yaptığım dönemlerde silahlar hiç susmuyordu. Böyle dönemlerde görevimi hiç aksatmadan tüm mücadelemi vererek çalıştım. Bu dosyanın sanıklarından Temizöz hariç hiçbirini tanımıyorum. Zor şartlar altında çalışmamıza rağmen 20 yıl sonra yargılanıyorum. Delilleri karartma ve kaçma şüphesinden dolayı tutuklu bulunuyorum. Masumiyetim konusunda kesinlikle tereddütte değilim. Kendimi gizlemek için farklı imzalar ve isimler kullanmadım. Tutuklu bulunduğum sürede ben ve çocuklarım mağdur durumdadır. Bu nedenler dikkate alınarak tahliyemi talep ediyorum."
Sanık avukatlarından Ünsal Aktaş, iddia makamının davayla ilgili esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için dosyayı kendisine verilmesini istediğini hatırlatarak, "Bu davada bugüne kadar müvekkillerimiz hakkında tutukluluk halinin devamına ilişkin beyanlarında gerekçeli kararlar açıklanmadı. Delilleri karartma şüphesi gerekçesini kabul etmiyoruz. Çünkü bu dosyada daha önce tahliye olan kişiler her davada hazır bulunuyorlar. Bu kadar celsedir hiçbiri delilleri karartmak için bir girişimde bulunmadı. Müvekkillerimizin tahliyesini talep ediyorum" diye konuştu.
Tahliyeye ilişkin savunmaların ardından mahkeme heyeti kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti Hıdır Altuğ ve Fırat Altın'ın tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak tahliyelerine, tutuklu diğer sanıkların ise tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
Ayrıca mahkeme heyeti, savcının "mütalaasını hazırlamak için dosyanın kendisine tevdi edilmesi" talebini değerlendirerek, dosyanın savcıya verilmesini karara bağladı.
İddianameden
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıkların TCK'nın "adam öldürmek", "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "adam öldürmeye azmettirmek" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.
Sanık Cemal Temizöz'ün 1993'te Cizre'de "terörle mücadele ediliyor" görüntüsü altında "korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu, grubun süreç içinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK'ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı" ileri sürülen iddianamede, grubun sorgulanan bu kişilerden bir kısmını öldürdüğü belirtiliyor. - Diyarbakır
Son Dakika › Güncel › Emekli Albay Temizöz'ün Yargılanması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?