Ekmeklerini Tarihten Kazanıyorlar - Son Dakika
Güncel

Ekmeklerini Tarihten Kazanıyorlar

Ekmeklerini Tarihten Kazanıyorlar

Aksaray'ın merkeze bağlı Yeşilova kasabasında 1962 yılında kazı çalışmalarının başladığı Acemhöyük, bölge halkına sağladığı istihdamla birlikte belde ekonomisine de katkı sağlıyor.4 bin yıllık insanlık tarihine ışık tutan Acemhöyük'te çalışan...

25.07.2012 14:50

Aksaray'ın merkeze bağlı Yeşilova kasabasında 1962 yılında kazı çalışmalarının başladığı Acemhöyük, bölge halkına sağladığı istihdamla birlikte belde ekonomisine de katkı sağlıyor.

4 bin yıllık insanlık tarihine ışık tutan Acemhöyük'te çalışan Yeşilovalılar ekmeklerini tarihten kazanıyor. Bölgede 12'si kadın 38 işçi, her sabah saat 05.30'da Acemhöyük'te mesaiye başlıyor ve öğlen saat 13.00 gibi mesaiyi bitiriyor. Asgari ücret ve sigorta karşılığında çalışan Yeşilovalı işçiler, çalışarak para kazanmanın yanı sıra tarihe ışık tutmanın da heyecanını yaşadıklarını dile getirdi. Kimi bayanlar ellerinde küreklerle el arabalarına toprak doldurup çalışırken, kimileri de kazı alanlarında oluşan toprakları el fırçası ile toplayarak temizlik yapıyor.

Acemhöyük'ün bölgeye her alanda büyük katkıları olduğunu belirten Recep Ayaz, "4 yıldır burada çalışıyorum. Buranın bize çok faydası var. Buranın ekmeğini yiyorum. Geçimimizi buradan sağlıyoruz. Sigortamız sağlam, buradan yatıyor. Allah razı olsun eksiksiz yatıyor. Bizde buralardan ekmeğimizi bulup yiyoruz" dedi.

2 yıldır kazıda çalıştığını belirten Mustafa Soysal ise, çalışmanın yanı sıra tarihin içinde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yeşilova kasabasında yaşadığını belirten Soysal, "Burada sigortalı olarak çalışıyorum. Çalışma şekilleri de güzel. Hocalarımızda tarihsel yönden bize katkıları oluyor" şeklinde konuştu.

Evin ekonomisine katkı sağlamak ve eşlerine yardımcı olmak için evdeki işlerini bırakarak Acemhöyük'te çalışmaya başlayan kadınlar ise, halinden son derece memnun. Sabah saat 05.30'da mesaiye başladıklarını anlatan kadın işçiler, mesainin 13.00'te bitmesi ile öğleden sonrada evdeki işlerini yaptıklarını dile getirdi. Yeşilovalı Sultan Çorapçı, "Ben kazıda çalışmaya bu sene başladım. 15 gündür falan çalışıyorum. Hem aileme katkım olsun diye çalışıyorum hem de evde oturmaktan çok daha iyi. Aynı zamanda sosyal hayatım genişliyor, tarihimizi öğreniyorum ve çocuklarıma daha iyi bilgiler veriyorum. Hem maddi hem manevi çalışmak çok güzel. Sabah 05.30'da burada iş başı yapıyoruz. Öğlen 13.30'da da iş bitiyor. Ondan sonra yemeklerim, işim derken yetiştiriyorum gayet. Sigortam buradan yatıyor. Artık bir sigorta başlangıcım var. İlerde emekli olmam için şarttı bu" diye konuştu.

Eşine destek olmak için çalıştığını belirten bir diğer kadın işçi ise, "Ben eşime destek çıkmak amaçlı burada çalışıyorum. Gelir desteği olarak destek çıkıyorum eşime. Sigortam buradan yatıyor. Hem de bir maaşım var. Öğlen mesaimiz bittiği için evdeki işlerimi de yapabiliyorum. Böylelikle ev işlerimi akşama kadar görebiliyorum" dedi.

1962 yılından beri kazıda bulunan ve 1989 yılından sonra Acemhöyük kazı başkanı olarak görevine halen devam eden Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aliye Öztan, kazı çalışmalarının hızla devam ettiğini belirterek, "Biz Yeşilova'da 1962 yılından itibaren hocamın zamanında başlayan kazıları sürdürüyoruz. Kazılar sırasında doğal olarak işçiye ihtiyacımız oluyor ve işçi ihtiyacını da Yeşilova halkından temin ediyoruz. Hemen hemen tamamını buradan alıyoruz. Devletin çeşitli kuruluşlarının Acemhöyük için verdiği ödenekleri Yeşilova insanlarına geri dönüşünü sağlayabilmek için Yeşilova'dan işçilerimizle çalışmaya devam ediyoruz. Şu anda 38 işçimiz var. Bunların 12 tanesi bayan, diğerleri erkek ve bu grup içinde eş olan var, baba oğul olarak çalışanlar var" diye konuştu. - AKSARAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ekmeklerini Tarihten Kazanıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement