Bitlis'in Mutki İlçesi'ne bağlı Kavakbaşı Beldesi'ndeki kadınlar topraktan çeşitli malzemeler üreterek, hem aile ekonomisine katkı yapıyor, hem de meslek öğreniyor.
Yıllardan bu yana bölgede yapılan toprak kap işlemeciliğini yapan kadınlar, tandırdan, vazoya her türlü toprak kap imalatını gerçekleştiriyor. Elleri ile sıvadıkları toprağı işleyerek tandır yapan Hülya Behremen, bölgede toprak işlemeciliğinin yaygın olduğunu, özellikle bahar ayları ile birlikte imalata başladıklarını, sezon sonuna kadar da devam ettiklerini söyledi. Beldede hemen her evde toprak kap imalatı yapıldığını belirten Behremen, topraktan başka yapacakları işleri olmadığını söyledi. Behremen sözlerini şöyle sürdürdü
Bu mesleği bizden yaşlı kadınlardan öğrendik. Ellerinin önünde onlara bakarak mesleği öğrendik. Toprağını getirerek, önce kurutulması için leğenlere alıyoruz. Daha sonra yavaş yavaş ıslatarak, hamur haline getiriyoruz. Çok zahmetli olan bu çalışmanın ardından yapılacak olan tandırın alt tabanını oluşturuyoruz. Daha sonra da sabırla etrafını örmeye başlıyoruz. Bir tandır yaklaşık 3 günde bitiyor. Kurumaya aldığımız tandırları 45-50 TL'den satıyoruz.
Behremen, özellikle il dışından gelen taleplere yanıt verdiklerini, Akdeniz bölgesinde yaygın olarak kullanılan tandırlar için özel siparişler aldıklarını ifade etti. Behremen şunları söyledi
Toprak işlemeciliği konusunda Mutki Kaymakamlığı tarafından kurs açıldı. Bizler burada yaklaşık 6-7 ay boyunca toprak kap imalatı konusunda kurs gördük. Bu kurs sonrasında artık yemek kapları, gözyaşı şişeleri, değişik kaplar, şekerlik, vazo, güveç kapları gibi toprak mamulleri yaptık. Ancak bizim asıl alanımız tandır üzerinedir. Biz her yıl yüzlerce tandır imal ederek piyasaya satıyoruz.
Son Dakika › Güncel › Ekmeklerini Çamurdan Kazanıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?