Ekmek Çeşitleri ve Ekmek İsrafi - Son Dakika
Güncel

Ekmek Çeşitleri ve Ekmek İsrafi

Ekmek Çeşitleri ve Ekmek İsrafi

Beyza Özkan ise vatandaşların ekmek çeşitleri arasında seçim yaparken bilmesi gerekenleri ve ekmek israfının önüne nasıl geçebilecekleriyle alakalı bilgi verdi.

28.02.2013 13:50  Güncelleme: 13:51

Son günlerde bazı kamu kuruluşları ve STK'ların kampanyalarıyla birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın beyaz ekmek yerine esmer tüketilmesi çağrısıyla birlikte ekmek çeşitleri ve ekmek israfı konusu ülke gündeminde geniş yer buldu.

Ülkemizin bir tahıl ülkesi olması ve sosyoekonomik yapısı nedeniyle ekmeğin beslenmemizdeki öneminin oldukça fazla olduğunu belirten Dyt. Beyza Özkan, 'Türkiye nüfusu Dünya'nın yüzde 1'lik bir kısmına tekabül ederken, Türk insanının tükettiği ekmek Dünya ekmek üretiminin yüzde 5'ine tekabül ediyor. Yani Dünya ortalamasının 5 katı ekmek tüketiyoruz. Ve ne yazık ki tükettiğimiz ekmekler Dünya standartlarının altında kalacak şekilde sağlıksız.' Diye konuştu. Türk insanının günlük enerji ihtiyacının ortalama %44'ünü sadece ekmekten, %58'ini ise ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden sağladığını vurgulayan Dyt. Beyza Özkan, "Temel besinimiz olan ekmek, karbonhidrat ve protein kaynağı olarak beslenmemizde önemli bir yere sahiptir. Beyaz, kepek, çavdar, mısır, tam tahıllı, çok tahıllı gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Vatandaşlarımız hangi ekmek çeşidini tüketmesi gerektiğini ve ne kadar tüketmesi gerektiğini çok iyi bilmelidir. Yanlış ekmek tüketimi hem obeziteye, hem diyabete hem de israfa yol açmaktadır.' Sözlerini kullandı.

BEYAZ EKMEK Mİ ESMER EKMEK Mİ?

B grubu vitaminleri, çinko, magnezyum, selenyum, krom gibi mineraller, posa, fenol, fitat, saponinler gibi maddeler öz ve kepek bölümlerinde daha çok bulunmaktadır. Beyaz ekmekte öğütme işlemi sırasında kayba uğrayan B vitaminleri öğrenme ve kavrama fonksiyonlarının gelişimi, aneminin önlenmesi, kardiyovasküler hastalıklar ve kanserin önlenmesinde önemlidir. Posa içeren esmer ekmeklerin, glisemik indeks (kan şekerini yükseltme oranı referansı) değeri beyaz ekmeğe oranla daha düşüktür. Glisemik indeksinin düşük olması ve posa içeriğinin yüksek olması tokluk hissini de artırır. Gerek kan şekerinin ayarlanmasında gerekse de daha fazla tokluk hissi vermesi nedeniyle kilo kontrolünde esmer ekmek kullanımı beyaz ekmeğe oranla daha avantajlıdır. Ayrıca posa, sindirim sistemi sağlığının korunmasında ve buna bağlı kolon kanser riskinin azaltılmasında önemlidir.

ÜLKEMİZDE EKMEK İSRAFI CİDDİ BOYUTLARDA

Ekmek beslenmemizde bu kadar önemli bir yere sahipken israfı da ülkemizde ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar ekmek israf edilmektedir. Yalnızca İstanbul'da çöplerin 1/6'ini ekmek israfı oluşturmakta ve bununla tüm Türkiye halkı bir hafta doymaktadır. Maddi boyutunu düşünecek olursak da yıllık israf edilen ekmeğin parasıyla 80 hastane, 500 okul yapılmaktadır. Peki, hem maddi hem de manevi zarara uğramamak adına biz ekmeği israf etmemek için neler yapmalıyız?

·Ekmeği kesinlikle açıkta bırakmamalıyız.

·İhtiyaçtan fazla ekmek almamalıyız.

·Ekmeği soğuduktan sonra poşette saklamalıyız.

·Soğuk ekmek kesinlikle bayat ekmek demek değildir. Bir gün sonra bile ısıtıldığında tekrar yumuşak ve lezzetli bir hal aldığı için kolaylıkla yenebilir.

·Uzun süreli saklayacaksak derin dondurucuda saklamalıyız.

·Ekmeği dilimleyerek tüketmeliyiz.

·Kuruyan ekmekleri israf etmemeli; galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanmalıyız.

BAYAT EKMEKLE NEFIS YEMEKLER

Yumurtalı Ekmek Kızartması

- Malzemeler;

Yumurta, dilimlenmiş bayat ekmek, tuz, pulbiber, kızartmak için sıvıyağ.

- Hazırlanışı

Genisce bir kasede yumurtalari tel cirpma aleti ile cirpin. Icine tuzu ve diger baharatlari ekleyip tekrar karistirin. Bayat ekmek dilimlerini tek tek hazırlamış olduğunuz karışıma batırın ve ardından başka bir kaba alın. Diğer taraftan yağı tavada kızdırın, hazırlamış olduğunuz ekmek dilimlerini tavada kızartın. Her iki tarafının da kızarmış olmasına, yumurtaların çiğ kalmamasına özen gösterin. Afiyet olsun.

Bayat Ekmek Tatlısı

- Malzemeler:

5-6 dilim bayat ekmek içleri, 2 su bardağı toz şeker, 1 kaşık margarin, 3 adet yumurta, 2 su bardağı süt, 1 adet limon kabuğu rendesi, 1 paket vanilya

Hazırlanışı

Şekerden iki kaşık ayırıp, kalanı ile kıvamlı şurubu hazırlayınız. Bayat ekmek içlerini

sütle ıslatınız. Yumuşayınca ezerek koyu bir bulamaç yapınız. Erimiş yağa yumurtaları katıp, karıştırınız. Sonra bu karışıma ekmekleri ilave ediniz.

Küçük yağlanmış tepsiye karışımı koyup, yayınız. Üzerine ayırdığınız şekerleri

dökünüz. Isıtılmış orta hararetli fırında katılaşıncaya kadar pişiriniz.

Fırından çıkarıp, üzerine ılık şurubu dökünüz. İstenilen şekilde kesip, servis yapınız.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ekmek Çeşitleri ve Ekmek İsrafi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement