Ege Üniversitesi'nden Bir İlk Daha - Son Dakika
Güncel

Ege Üniversitesi'nden Bir İlk Daha

Ege Üniversitesi\'nden Bir İlk Daha

Kuşadası'nda tepeli pelikanların yetişkin yavrularından birine uydu vericisi takıldı. Tepeli pelikanlar İsrail Sazanını tükettikleri için, sulak alanların ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkı yapıyor.

06.06.2018 10:50  Güncelleme: 10:49

Aydın'ın Kuşadası ilçesi Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda bulunan tepeli pelikan yavrusuna uydu vericisi takıldı. Aydın'ın Kuşadası ilçesinde tepeli pelikan yavrusuna takılan uydu vericisiyle nesli tehlike altında bulunan bu kuşlara ilişkin önemli ipuçları elde edilecek.

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı,"Dünya'da nesli tehlike altında olan Tepeli Pelikanı korumak için tür eylem planı hazırlanıp 2018 yılında onaylandı. Tür eylem planı kapsamında; Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Ege Üniversitesi arasında Tepeli Pelikanların korunması ve araştırılması protokolü imzalanmıştır. Tür eylem planı faaliyetlerinden olan Tepeli Pelikanların izlenmesi, kışlama ve beslenme alanlarının belirlenmesi ile göç yolu üzerindeki türü tehdit eden faktörlerin belirlenmesi amacı ile Balıkesir Kuşcenneti Milli Parkı, İzmir Kuşcenneti ve Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkında kuluçkaya yatan 3 Tepeli Pelikan yavrusuna uydu vericisi takıldı. Uydu vericileri Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, Dilek Yarımadası Milli Parkı ve İzmir Kuşcennetinde ilk defa takıldığı için önem arz etmektedir. Uydu vericileri Orman ve Su İşleri Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü tarafından yurtdışından satın alınmıştır" dedi.

Yetişkin 3 Tepeli Pelikan yavrusunun kanadına uydu vericileri Tepeli Pelikan eylem planı sorumlusu Ege Üniversitesi (E.Ü.) Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş tarafından takıldı.Uydu vericisi takan ekipte Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Biyolog Elçin Soydan, Bakanlık DKMP Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığından Uzman Burak Tatar ile uydu vericisinin takıldığı Balıkesir, İzmir ve Aydın İllerindeki Bölge ve Şube Müdürlüğü temsilcileri, Milli Park Müdürleri ile EKODOSD (Kuşadası) Başkanı Bahattin Sürücü yer aldı.

Tepeli Pelikan yavrularına ilk defa 1987 yılında İzmir Kuşcennetinde halkalama yapan Prof. Dr. Mehmet Sıkı "Tepeli Pelikanların neslini devam ettirmesi için bulunduğumuz coğrafyada Türkiye'nin önemli bir konumda olduğunu ve bu türün yurdumuzda 4 önemli yerde ürediğini, ayrıca bu bölgelerde kuluçka yerlerinin mutlaka korunması gerektiğini belirterek, uydu vericisi takma çalışmasının son teknolojik uygulama olduğunu ve türün yaşarken izlenmesini takip etme imkanı sağlaması bakımından son derece önemlidir" dedi. Ayrıca Prof. Dr. Sıkı Tepeli Pelikan neslinin Dünya'da varlığını sürdürebilmesi için yerel balıkçılara da önemli görevler düştüğünü belirtti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ege Üniversitesi'nden Bir İlk Daha - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement