İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun ölümüyle sonuçlanan karşıt görüşlü öğrenciler arasındaki kavga ile ilgili açılan davanın görülmesine başlandı. Milletvekillerinin ve çok sayıda avukatın hazır bulunduğu davanın ilk duruşmasında, sanık avukatlarının iddianamenin iade edilmesini istemesi, gerginliğe yol açtı. Bu arada duruşmayı izleyen Çakıroğlu'nun annesi Özlem Erdem, bakışlarını yanında durduğu sanık Nurullah S.'nin üzerinden bir an olsun ayırmadı.
Ege Üniversitesi'nde, geçen Şubat ayında ülkücü öğrencilerle, savcılık iddianamesinde 'PKK/KCK gençlik örgütlenmesi YDG-H (Yurtsever Devrimci Gençlik-Hareketi) üyeleri' diye sözedilen diğer öğrenci grubu arasındaki kavgada, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu yaşamını yitirdi.
Bu cinayet davasının görülmesine, bugün 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. 1'i tutuklu 32 sanığın yargılandığı davanın saat 09.30'da başlaması planlanan duruşması, avukatların kimlik tespitleri ve oturma bölümlerine alınan kişilerin, üzerlerin aranmasının uzun sürmesinden dolayı saat 10.20'de başladı.
ANNE VE BABA EN ÖNDE İZLEDİ
Mahkeme Başkanı Ahmet Badalı'nın, SEGBİS üzerinden kayıt altına alınacağını söylediği duruşmaya, soruşturmanın tek tutuklu sanığı Sosyoloji Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Nurullah S. ile tutuksuz sanık Beyza C. katılırken 30 tutuksuz sanık gelmedi. Mağdur ve sanıkları savunmak için de 110 avukat hazır bulundu. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz, MHP eski milletvekili Aslan Savaşan ile çok sayıda kişi de duruşmayı izledi. Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun annesi Özlem Erdem ile babası Fuat Mahir Çakıroğlu, sanığa ayrılmış olan bölümün yanındaki sandalyede oturdu. Duruşma solonuna son olarak, tek tutuklu sanık Nurullah S., jandarmanın sıkı koruması altında alındı.
Nurullah S.'nin yerini almasından sonra, yakınında olan Çakıroğlu'nun annesi Özlem Erdem, bakışlarını bir an olsun ondan ayırmadı, ancak herhangi bir sözlü müdahalede bulunmadı. Salondaki bazı izleyiciler ile avukatlar da yakalarına Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun fotoğraflarını taktı.
SANIK AVUKATLARI İDDİANAMENİN İADESİNİ İSTEDİ
Yoklamayla başlayan duruşmada Mahkeme Başkanı, iki taraftan da bazı avukatları kürsü önüne çağırıp herhangi bir gerginliğe neden olmamaları yönünde uyarılarda bulundu. Ardından talepte bulunacağını söyleyip ilk sözü sanık Nurallah S.'nin avukatı Zeynep Sedef Özdoğan, Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi. Özdoğan, iddianamenin içeriğine ve eldeki delillerin kullanımına, bu delillerin sonradan hasar gördüğüne yönelik eleştirilerde bulundu.
Avukat Zeynep Sedef Özdoğan, "Hard diskin savcılığa sağlam teslim edildiğine yönelik tutanak var. Ancak Hard disk, kırılmış, zarar görmüş. Kim kırmış olabilir? Bu diskin TÜBİTAK'a gönderilip rapor alınmasını istiyoruz. Ayrıca savcı hakkında da, HSYK'ya ihbarda bulunulmasını istiyoruz" dedi. Özdoğan son olarak, iddianamenin, Cumhuriyet Savcılığı'na iadesini, Nurullah S.'nin de serbest bırakılmasını istedi.
ÇAKIROĞLU'NUN BABASI DA SALONDAKİLERİ UYARDI
Bu talep salonda tepkilerin yükselmesine neden oldu. Mahkeme başkanı Ahmet Badalı'da, salondakileri sessiz olmaları ve herhangi bir görüntü almamaları konusunda uyarıp, "Önemli bir davaya bakıyoruz. İsteyen istediği kadar konuşacak. Sabır gösterin. Mahkemeye güvenin" dedi. Bunun yanı sıra, en önde ayağa kalkan Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun babası Fuat Mahir Çakıroğlu, eliyle izleyicilere sakin olması telkininde bulunup, "Tahrik ediyorlar beyler" dedi. Gerginliğin geçmesinden sonra, iddianamenin iadesiyle ilgili görüşü sorulan duruşma savcısının, bu talebi kabul etmediğine yönelik açıklaması yapması, salonda bulunanlarca alkışlandı. Bu kez, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın da telkiniyle ayağa kalkan Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz, salondakilere alkış yapmamaları konusunda uyarıda bulundu.
İDDİANAMENİN İADESİ REDDEDİLDİ
Kısa bir ara veren mahkeme heyeti, iddianamenin iadesi talebini, oybirliğiyle reddetti. Yargılamaya yeniden başlandı.
İlk olarak, tutuklu sanık Nurullah S.'nin kimlik tespiti yapıldı. Nurullah S., üniversite öğrencisi olduğunu ve sabıkasının bulunmadığını söyledi. Ardından da tutuksuz yargılanan Beyza C.'nin aynı şekilde kimlik tespiti yapıldı. Duruşmada, daha sonra 21 sayfalık iddianame okundu ve ara verildi.
SALON DIŞINDA DA POLİS ÖNLEM ALDI
Polis salonda ve adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. İzmir dışından da ülkü ocaklarına bağlı kişiler, otobüslerle adliye geldi. Adliye önünde toplanan yaklaşık 250 kişiye konuşan Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz, "Edebiyat Fakültesi'nin önü PKK kampına dönüştürülmüştür. Bu fakültenin dekanının çocuğunun başına böyle bir şey gelse ne hissederdi? Dekan ve üniversite rektörü rahat uyuyabiliyor mu? Davayı 200 avukatla takip ediyoruz. Sonuna kadar arkasında olacağız" dedi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Geçen şubat ayında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde formasyon dersleri alan karşıt görüşlü iki grup öğrencinin bir süredir yaşadıkları gerginlikler sonrasında yaşanan kavgasında, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu hayatını kaybetti. Olaydan sonra Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, değişik zamanlarda gözaltına alınan 32 sanıktan Sosyoloji Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Nurullah S., tutuklandı. 31 kişi de serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Zeki Polat, tutuklu sanık Nurullah S., 'kasten adam öldürmek, örgüt adına suç işlemek, örgüt üyeliği ve yaralama suçlarından ömür boyu ve 69 yıl, diğer 27 sanık ise 'suç delilerini yok etmek, gizlemek veya değiştirmek ve yaralama' suçlarından 5 ile 48 yıl arasında değişen zamanlarda hapis istemiyle yargılanmaları için dava açtı. - İzmir
Son Dakika › Güncel › Ege Üniversitesi'ndeki Fırat Çakıroğlu Cinayeti Davası Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?