Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastahanesi'ne iki yıl önce getirilen da Vinci Robotik Cerrahi Yöntemi, 300 hastada başarıyla uygulandı.
Dünyanın en gelişmiş minimal invaziv (en az kesi) yöntemiyle cerrahi girişim olanağı veren ve NASA'nın uzaydaki astronotları ameliyat etmek amacıyla üretilen da Vinci adlı Robotik Cerrahi Yöntemi, en son Çanakkale'den böbrek daralması şikayetiyle gelen 13 yaşındaki Ege Yıldırım ile 77 yaşındaki Ahmet Ethem ve böbrek tümörü bulunan 41 yaşındaki Kıvanç Yorgancıoğlu'na uygulandı.
EN KÜÇÜK HASTA EGE YILDIRIM: "ÜÇ GÜN SONRA TABURCU OLDUM"
EÜ Hastanesi Üroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Burak Turna başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyonun ardından üç gün sonra taburcu edilen Ege Yıldırım, "Böbrek darlığım nedeniyle ağrılarım vardı. Çanakkale'de hastaneye gittik. Buraya gönderdiler. Doktorumuz sağolsun. Ameliyatı robotla yapmışlar. Hiç anlamadım nasıl geçtiğini. Üç gün sonra taburcu oldum. Şimdi çok iyiyim, teşekkür ederim" dedi.
EN YAŞLI HASTA AHMET ETEM: "BEN BÖYLE BİR KOLAYLIK GÖRMEDİM"
Dünyanın en gelişmiş minimal invaziv (en az kesi ile) ameliyat olanağı tanıyan ve Nasa tarafından uzaydaki astronotları ameliyat etmek amacıyla üretilen robotik cerrahi sistemi "Da Vinci" yöntemiyle ameliyat edilen en yaşlı hasta ise 78 yaşındaki Ahmet Etem oldu.
Doçent Doktor Burak Turna ve ekibi, da Vinci'yi kullanarak farklı rahatsızlıkları nedeniyle açık ameliyat olamayacağı belirtilen Ahmet Etem'i de sağlığına kavuşturdu. Yeniden sağlığına kavuştuğu için doktorlarına minnettar olduğunu kaydeden Ahmet Etem, memnuniyetini, "Ben böyle bir kolaylık görmedim. Bir gün sonra taburcu oldum. Kimse benim ameliyat olduğuma inanmıyor. Hiçbir şeyim, bir kesi yok. İnanamıyorum. Sağlığıma yeniden kavuştum. Doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum" şeklinde dile getirdi.
BÖBREK TÜMÖRÜ OLAN HASTA KIVANÇ YORGANCIOĞLU: "SADECE BEŞ DELİK AÇILDI, 3 GÜN SONRA TABURCU OLDUM"
Prostat ve böbrek kanserlerinde de başarılı bir şekilde uygulanan robotik cerrahi kulanılan bir diğer hastası da böbreklerinde tümör olduğu teşhis edilen Kıvanç Yorgancıoğlu oldu. Robotla böbreğinin tamamı yerine tümörlü kısmı alınan ve birkaç gün sonra da taburcu edilip normal yaşamına dönen Kıvanç Yorgancıoğlu da, "Yüksek tansiyon nedeniyle bir özel hastanede böbrek tümörü olduğu teşhisi konuldu. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle buraya geldim. İlk önce bana açık ameliyat demişlerdi özel hastanede, 20 santimlik bir kesi olacaktı. Sonra Burak Bey'i ve bu sistemi görünce burada ameliyat olmaya karar verdim. Sadece beş tane delik açıldı. 3-4 gün sonra işime geri döndüm" şeklinde konuştu.
DOÇENT DOKTOR BURAK TURNA: "SİSTEM PROSTAT VE BÖBREK KANSERLERİNDE DE ETKİN KULLANILIYOR"
Doç. Dr. Burak Turna, yöntemin çocuk hastalarda da kullanılmaya başlandığın, yöntemin uygulandığı ilk çocuk hastalardan Ege Yıldırım'da da sağlanan başarının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, "Hastalarımız standart robot hastaları değildi, özellikliydi. Prostat ve böbrek kanserinde, kadın doğum, genel cerrahide de etkin bir biçimde kullanılıyor. Ağırlıklı olarak üroloji başta olmak üzere kadın doğum ve genel cerrahinin yanısıra kulak-burun-boğaz, kalp-damar ve beyin cerrahisinde de son bir kaç yıldır kullanımı sözkonusu" diye konuştu.
TURNA: "HASTALARIMIZ KISA SÜREDE GÜNLÜK YAŞAMLARINA DÖNEBİLİYOR'
Doç. Dr. Turna,robotik cerrahi sisteminin avantajlarını da şöyle anlattı:
"Özellikle çocuk hastalarımızda çok önemli avantajlar sağlıyor. Bir kere çok daha küçük yara izleri neticesinde çok iyi kozmetik sonuçlar alıyoruz. İkincisi bu ameliyatlarda kan kaybı yok denecek kadar az oluyor. O nedenle halk arasında kansız ameliyat diye biliniyor. Hastalarımız çok kısa süre içerisinde taburcu olup normal günlük yaşamlarına dönebiliyor. Ayrıca hastanede kaldıkları periyotta açık ameliyata kıyasla çok daha az ağrı kesici ilaçlar kullanılıyor. Hastalar günlük aktivitelerine çok daha kısa sürede kavuşuyor. Çocuk hastalardan ilkidir Ege. Kıvanç Bey de genç hasta. Böbrek kitleleri agresif kitleler. O yüzden onları etkin ve güvenli bir biçimde tedavi etmek gerekiyor. Kıvanç Bey'de de önemli bir böbrek kitlesi vardı. Eskiden böbreğin tamamının alınması yöntemi kullanılıyordu. Ancak biz artık böbreğin tamamının alınmasından ziyade sadece tümörlü bölgenin alınarak sağlıklı kısmın korunmasını istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki hastanın yaşam süresini uzatıyor. Üç boyutlu görüntü sağlaması robotun, onun dışında robot kollarının 7 derece hareket kabiliyeti sağlıyor, 540 derece yani insan elinin yapabileceğinin daha ötesinde hareket kabiliyeti sağlaması gibi avantajları nedeniyle bu ameliyatları daha başarılı bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz."
DEKAN PROF. DR. KAMİL KUMANLIOĞLU: "SERTİFİKA PROGRAMI DA UYGULUYORUZ"
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Kamil Kumanlıoğlu da, merkezlerinde ayrıca da Vini Robotik Cerrahi Sistemi'ni öğrenmek isteyen öğretim üyeleri ve hekimlere yönelik sertifika programı da başlattıklarını söyledi.
Dekan Kumanlıoğlu, "Bu konuda deneyim kazanmak isteyen, sertifika almak isteyen öğretim üyesi ve uzman hekimlerimize ve nörolog arkadaşlarımıza sertifika programları uygulandı. Bunun da ayrı bir gururunu yaşıyoruz. Olabildiğince hastalarımıza hastanede kalış süresini uzatmadan ve kısa sürede günlük yaşam kalitesini oluşturduğu için bu sistem tercih ediliyor" dedi. - İZMİR
Son Dakika › Güncel › Ege Üniversitesi'nde 'Da Vinci Robotik Sistemi' ile Hastalara Şifa Dağıtılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?