İzmir Olgunlaşma Enstitüsü ile İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) işbirliğiyle hayata geçirilen "Teknomutf@k" projesine katılan 25 kursiyer 1 yıllık eğitimin ardından sertifikalarını düzenlenen törenle aldı. İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nün konferans salonunda gerçekleştirilen törene; proje ortaklarından Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Arif Aytan, Konak İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Bekir Ayan, KOSGEB İzmir Güney Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Çanakçı ile çok sayıda davetli katıldı.
YEREL KALKINMA MODELİ
Tören öncesi eğitimlerin verildiği modern mutfağı gezerek proje hakkında bilgi alan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İZKA'nın Okul Öncesi ve Mesleki Eğitim Mali Destek Programı kapsamında hayata geçirilen projeye ortak olmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Konak Belediyesi olarak istihdama yönelik çözümler bulabilmeyi ve girişimciliği teşvik etmeyi önemsediklerini vurgulayan Başkan Pekdaş, sektörün ihtiyacı olan ara elemanları yetiştirmenin gerekliliğine dikkat çekti. Konuşmasında Türk mutfağının zenginliğinden ve dünyadaki yerinden de bahseden Başkan Pekdaş, "Türk mutfağı dünyanın en önemli mutfağı. Tarihten bu yana geçiş yollarının üzerine bulunmuş bu topraklar, Anadolu çok önemli tatlara ev sahipliği yapmış ve bunu kendi mutfağı olarak geliştirmiş. Yeme içme kültürü üzerine gurme turizmi var ve çok önemli bir sektör. Ege mutfağının tanıtılmasını sağlamak ve bu mutfağın ekonomik sektöre dönmesi için de çalışmalıyız. Bu bir yerel kalkınma modeli de olabilir. Bunun için de gelin el ele verelim" dedi.
İSTEYENE 100 BİN TL KREDİ
Törende konuşan KOSGEB İzmir Güney Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Çanakçı da projeye katılan kursiyerlerin tamamının kadın olmasına dikkat çekerek, "OECD dünya ülkelerinde kadının iş gücüne katılım oranı yüzde 50 civarında. Avrupa Birliği Ülkelerinde yüzde 58, Türkiye'de ise bu oran maalesef yüzde 25 dolayında. Kadınlarımızı iş gücüne dahil edemiyoruz. Bu oranı Avrupa oranına çıkartmalıyız. O nedenle bu proje çok önemli" diye konuştu. Çanakcı ayrıca kursiyerlerin aynı zamanda KOSGEB'in 70 saatlik uygulamalı girişimcilik eğitimini de aldıklarını belirterek, isteyen kursiyerlerin 30 bin lirası hibe, 70 bin lirası kredi olmak üzere toplam 100 bin liralık destek modelinin faydalanarak kendi iş yerlerini açabileceklerini kaydetti.
USTA AŞÇILAR ÖĞRETMEN OLDU
Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hatice Çakır Topkaya da, İZKA ve Konak Belediyesi'nin de ortağı olduğu Teknomutfak projesinin Türkiye'ye örnek bir mutfak projesi olduğunu belirterek, "Aşçı yardımcılığı eğitimi alan kursiyerlerimiz Türk mutfağının önemli aşçılarından hem Türk hem de dünya mutfağından yemekler, tatlılar, salatalar, soslar konusunda eğitimler aldı" dedi. Tören sonunda bir yıllık aşçılık eğitimini başarıyla bitiren 25 kadın kursiyere sertifikaları verildi. Kursiyerler sevinçlerini kendi elleriyle yaptıkları pastayı davetlilerle birlikte keserek kutladı.
Son Dakika › Güncel › Ege Mutfağı Dünyaya Açılmalı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?