Türkiye'nin ilk kadın valisi Lale Aytaman'ın girişimleri ile kadınlara iş imkanı sağlamak ve yöresel ürünleri tanıtmak amacıyla kurulan Muğla El Sanatları (MELSA) İşletmesi, büyümeye devam ediyor. Bölgede farklı noktalarda
şubeleri bulunan MELSA'nın, Bodrum'un Ortakent beldesinde bulunan Midtown Alışveriş Merkezindeki standı ilgi görüyor.
Ürünlerin satış fiyatları 5 ile 120 TL arasında değişen MELSA, hediyelik eşya standında MELSA El Sanatların da üretilen Ege yöresine özgü el emeği göz nuru olan kanaviçe işlemeli elbiseler, şile bezinden gömleğe, el işi masa örtüleri, çanta, dastar kumaşından şal ve özel tasarım hediyelik eşyalar bulunuyor. Ayrıca, geçen yıl Temmuz ayından itibaren MELSA tezgahların da yeni ürünlerde yer almaya başladı. Kahve fincanı, kitap ayracı, tişört ve kupa bardağından oluşan bu ürünlerde, Muğla yöresinin kültürel özelliklerini yansıtan 17 farklı özel tasarımlar üretime girdi.
Muğla El sanatları (MELSA) kaybolmaya yüz tutmuş yöresel el sanatlarının tanıtılması ve yaşatılması amacı ile 1995 yılında Türkiye'nin ilk kadın valisi Lale Aytaman'ın girişimleri ile kurulmuşt. Amaç ilk olarak yöresel ürünleri tanıtmak ve bölgedeki kadınlara iş istihdamı sağlayarak ekonomik katkıda bulunmak olarak düşünüldü. Günümüzde Muğla Valiliği özel projesi olan MELSA, Ege yöresine ait özel tasarım ürünlerini bir araya getirerek Muğla'ya bağlı tüm ilçeleri kapsayacak hediyelik eşya projesini hayata geçirerek, kendine özgü tasarımların yöre güzelliklerine getirdiği modern yorumlar ile tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri yansıtan ürünler projede bir arada sunuldu.
MELSA ürünlerinin satışa sunulduğu stant görevlisi, yöresel ürünlere özellikle yerli ve yabancı turistlerin yaz aylarında çok ilgi gösterdiğini belirterek "burada bulunan yöreye özgü ürünler MELSA'da çalışan bayanların tamamen doğal malzeme kullanarak yaptığı ürünlerdir. Bölgemiz kadınları Muğla el sanatları atölyesinde çalışarak hem evlerine katkı sağlıyor hem de el becerilerini geliştirerek yöreye özgü kültürümüzü yaşatıyorlar" dedi.
Ürünlerin hepsinin doğal ve orijinal olduğunu belirten stant görevlisi, şöyle konuştu: "Şallar
ve masa örtülerinde dünyaca ünlü dastar kumaşı kullanılıyor. Dastar, Üzümlü civarındaki tarlalarda bulunan pamuktan elde edilen yöreye
özgü bir kumaş türüdür. Örneğin 80 santimetrelik bir dastar kumaşından masa örtüsü dokumak için 3 gün gibi bir süre gerekli. MELSA'nın ürünleri hem yöresel hem de el emeği göz nuru ürünlerdir. Müşterilerimiz bu ürünleri ömürlük kullanabilirler."
Muğla, Fethiye Ölüdeniz, Belen Kahvesi ve Bodrum'da bulunan MELSA mağazalarında satılan ürünlerden elde edilen gelir engelliler ve eğitim yararına kullanılıyor.
Öte yandan yörenin kültürel güzelliklerini yansıtan ürünleri Midtown'da bulunan stantta satın alan müşteriler eğitime ve yörenin gelişimine katkıda bulunuyor. - MUĞLA
Son Dakika › Güncel › Ege Kültürü Melsa Ürünlerinde Yaşatılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?