EÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyomimya Anabilim Dalı bünyesinde kurulan laboratuvarda LC/MSMS cihazı ile LD hastalıklarının erken tanısı ve tedavilerinin izlenmesine yönelik araştırmalar yapılacak. Merkez Türkiye'de bu alanda ileri çalışmaların yapılacağı ilk laboratuvar olacak. Törene; EÜ Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Yeşim Kirazlı, Prof.Dr. Semih Ötleş, EÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kamil Kumanlıoğlu ile öğretim üyeleri ve anabilim dalı çalışanları katıldı.
Açılış töreninde konuşan Prof.Dr. Yeşim Kirazlı, Ege Üniversitesi olarak bir ilki daha hayata geçirmenin haklı gururunu yaşadıklarını belirterek "Bu laboratuvar belki şu anda tedavi edilemeyen bazı çocuklarımızın da gelecekte tedavi edilebilmesine imkan sağlayacak. İleri araştırmalara ev sahipliği yapacak olan laboratuvar açılışının bilimsel bir toplantıya denk getirilmesi ve bu konuda çok ünlü bir otorite Değerli Profesör Sandhoff' un bu konuda konferans verecek olması ayrıca mutlu etti bizleri" diye konuştu.
Laboratuvar konusunda bilgi veren Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Eser Sözmen, ise biyokimya ana bilim dalı olarak bu alanda uzun yıllardır çalımalar yaptıklartını belirterek açılan laboratuvarın çalışmalarını zenginleştireceğini söyledi. Açılış töreninin ardından Sandhoff Hastalığı'na adını veren Prof.Dr. Konrad Sandhoff EÜTF Muhiddin Erel Amfisi'nde konferans verdi.
Lizozomal Depo Hastalıkları Nedir?
Lizozomlarda enzim eksikliğine bağlı ve doğumsal olarak oluşan lizozomal depo (LD) hastalıkları, toplumda 1/3 000- 1/1 000 000 arasında görülüyor. Hastaların büyük bölümü çok erken yaşlarda kaybedilirken, bir bölümü ise hayat boyu süren kronik hastalıklarla mücadele ediyorlar. Bazı LD hastalıkları için yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmiş olması erken tanı alan hastalar için umut ışığı oluyor.
Son Dakika › Güncel › Ege'den Ld Hastalarına Umut Olacak Laboratuvar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?