Bilkent Senfoni Orkestrası'nı 23 ve 24 Ocak tarihlerinde efsane şef Gennady Rozhdestvensky yönetecek. Konserin solistleri, dünyaca ünlü piyanistimiz Devlet Sanatçısı İdil Biret ve "kadın piyanistlerin Richter'i" olarak nitelendirilen Viktoria Postnikova birlikte dört konçerto seslendirecekler.
20 yaşında Bolşoy Tiyatrosu'nu yönetmeye başlayan Gennady Rozhdestvensky, BBC Senfoni, Viyana Senfoni, Stockholm Royal Filarmoni gibi birçok yabancı orkestranın daimi şefliğini yürüten ilk Sovyet şef. Otuz yılı aşkın süredir Moskova Konservatuvarı'nda Şeflik Bölüm Başkanlığı görevini de sürdüren sanatçının adına düzenlenen uluslararası şeflik yarışması da bulunuyor. Kariyeri boyunca 786 farklı eserle 400'den fazla kayıt gerçekleştiren efsane şef Gennady Rozhdestvensky günümüzün en çok albümü bulunan orkestra şefi. Rozhdestvensky aynı zamanda Fransız Onur Lejyonu, Japon Yükselen Güneş Nişanı unvanları sahibi; Stockholm ve İngiliz Akademileri'nin onur üyesi. Kendisine ithaf edilmiş pek çok eserin dünya prömiyerini gerçekleştirmiş olan Rozhdestvensky'e adanmış iki de film bulunuyor.
Devlet Sanatçısı İdil Biret bugüne kadar EMI, Decca, Atlantic/Finnadar, Naxos ve diğer firmalar için Amerika ve Avrupa'da 80 kayıt gerçekleştirdi. Bunlar arasında müzik tarihinde ilk kez komple diziler olarak seslendirilen Chopin'in bütün piyano eserleri ve Beethoven'in dokuz senfonisinin Liszt tarafından yapılan piyano uyarlamaları ile Brahms ve Rahmaninof'un bütün piyano eserleri de bulunuyor. Bu kayıtlar Polonya'da Chopin Büyük Ödülü, Fransa'da Altın Diyapazon dahil pek çok ödül aldı; tüm dünyada iki milyondan fazla satılarak büyük bir dinleyici kitlesine ulaştı. Biret 2007'de Chopin'in bütün piyano eserlerinin kayıtları ve konser icraları ile Polonya kültürüne yaptığı katkılar nedeniyle Polonya Cumhurbaşkanı tarafından "Yüksek Liyakat Madalyası" ile onurlandırıldı. İdil Biret'in müzik üzerine düşüncelerini ve yaşam hikayesini konu alan "Fransa'da bir Türk piyanisti" adlı kitabı Türkçe, Fransızca, Almanca ve İngilizce olarak yayımlandı. Biret halen Amerika'daki müzik nota basım firması IMC için Chopin'in bütün eserlerinin yeni bir edisyonunu hazırlamaktadır.
Eleştirmenlerce 20. yüzyılın ünlü piyanisti Vladimir Horowitz ile karşılaştırılan Viktoria Postnikova, çalış stilinin ateşli yoğunluğu nedeniyle de sıkça "kadın piyanistlerin Richter'i" olarak tanımlanıyor. Sayısız kaydı bulunan Postnikova, Çaykovski'nin tüm solo piyano eserlerini kaydeden tek sanatçı. 72 farklı konçerto ile geniş bir repertuvarı bulunan sanatçı solistlik kariyerinin yanı sıra oda müziğine de kendini adamıştır. İsviçre, İngiltere, Fransa ve Rusya gibi pek çok ülkede Yehudi Menuhin, Julia Varady gibi dünyaca ünlü sanatçılarla gerçekleştirdiği oda müziği konserleri unutulmazlar arasındadır.
Efsane sanatçıların buluştuğu Bilkent Senfoni Orkestrası konserleri Schnittke'nin "Moz-Art a la Haydn" başlıklı eseriyle başlıyor. Gennady Rozhdestvensky yönetiminde, İdil Biret ve Viktoria Postnikova Mozart'ın "KV.242, Fa majör İki Piyano için Konçerto", Schnittke'nin "Dört El Piyano için Konçerto", Britten'in "Op.26, İskoç Baladı" ve Bartok'un "İki Piyano, Vurmalı Çalgılar ve Orkestra için Konçerto" yapıtlarını birlikte seslendirecekler. Bartok'un konçertosunda sanatçılara Aydın Mecid ve Aykut Köselerli vurmalı çalgılarda eşlik edecek.
23 Ocak Pazartesi ve 24 Ocak Salı günlerinde Bilkent Konser Salonu'nda saat 20.00'de başlayacak konserlerin biletleri; www.mybilet.com adresinden temin edilebilir. Konserlerden bir saat önce Tunus Caddesi ve Milli Kütüphane'den hareket eden ücretsiz servisler izleyicileri Bilkent Konser Salonu'na ulaştıracaktır.
Gennady Rozhdestvensky, şef
Günümüzün en büyük orkestra şeflerinden biri olan Gennady Rozhdestvensky Moskova'da doğdu. Moskova Konservatuvarı'nda Lev Oborin ile piyano, babası Nikolai Anosov ile şeflik çalışmalarına başladı. Henüz öğrenciyken, 20 yaşında Bolşoy Tiyatrosu ile anlaşarak şef olarak ilk konserini Çaykovski'nin Uyuyan Güzel balesini yöneterek gerçekleştirdi. Bolşoy Tiyatrosu ile ilişkisi uzun yıllar süren sanatçı, 1964–70 yıllarında orkestranın daimi şefliği, 2000 yılında genel müzik direktörlüğü görevlerine getirildi. Bolşoy'da aralarında Haçaturyan'ın Spartacus balesinin dünya; Britten'in "A Midsummer Night's Dream" operasının Rusya prömiyerlerinin de bulunduğu otuzdan fazla opera ve bale yönetti. 1956 yılından itibaren Avrupa, Asya ve Amerika'nın birçok ülkesinde orkestra ile turneler gerçekleştirdi.
Uzun yıllar boyunca Moskova Radyo Orkestrası'nı da yöneten Rozhdestvensky, -o zamanlar için ayrıcalık olarak- BBC Senfoni Orkestrası, Viyana Senfoni Orkestrası ve Stockholm Royal Filarmoni Orkestrası gibi birçok yabancı orkestranın daimi şefliğini yürüten ilk Sovyet şeftir.
1970'lerde Moskova Oda Operası'nın başına gelen Rozhdestvensky burada Şostakoviç'in kayıp "The Nose" operasını hayata döndürmüş, Stravinski'nin "The Rake's Progress"ini sahnelemiştir. Aynı dönemde Kültür Bakanlığı Orkestrası'nı kurmuş, Rusya ve diğer birçok ülkede 100'den fazla konser yönetmiş; aralarında Şostakoviç, Prokofyef, Glazunov, Brukner, Schnittke, Denisov ve Gubaidulina gibi bestecilerin eserlerinin de bulunduğu 200'den fazla eser kaydetmiştir.
Rozhdestvensky, Prokofyef, Şostakoviç, John Tavener, Alfred Schnittke, Rodin Shchedrin gibi pek çok bestecinin, bazıları kendisine ithaf edilmiş yapıtlarının dünya prömiyerlerini gerçekleştirmiştir. 2001 yılında Bolşoy Orkestrası ile Prokofyef'in "the Gambler" operasının orijinal versiyonunu ilk kez sergilemiştir.
Royal Opera House Covent Garden (Mussorgski, Boris Godunov), Paris Opera House (Çaykovski, Maça Kızı), La Scala (Rimski- Korsakof, Çar Sultan; Wagner, Uçan Hollandalı) ve Avrupa'nın daha pek çok önemli salonunda eserler yönetmiştir.
Kariyeri boyunca 786 farklı eserle 400'den fazla kayıt gerçekleştiren Gennady Rozhdestvensky günümüzün en çok albümü bulunan orkestra şefidir.
Otuz yılı aşkın süredir Moskova Konservatuvarı'nda Şeflik Bölüm Başkanlığı görevini yürütmekte ve birçok ülkede ustalık sınıfları gerçekleştirmektedir. 2006 yılında kendi adına düzenlenen ilk Gennady Rozhdestvensky Uluslararası Şeflik Yarışması Bulgaristan'da gerçekleşmiştir.
Rozhdestvensky aynı zamanda Fransız Onur Lejyonu, Japon Yükselen Güneş Nişanı unvanları sahibi; Stockholm ve İngiliz Akademileri'nin onur üyesidir. Tanınmış Fransız yönetmen Bruno Monsaingeon iki filmini Rozhdestvensky'ye adamıştır.
İdil Biret, piyano
Üç yaşında piyanoya büyük istidat gösteren İdil Biret ilk derslerini Ankara'da Mithat Fenmen'den aldı. Cumhurbaşkanı Ísmet Ínönü'nün önerisi ile TBMM'nin 1948 yılında çıkardığı özel kanunla sekiz yaşında Fransa'ya gönderildi ve büyük Fransız müzisyeni Nadia Boulanger'nin gözetiminde Paris Konservatuvarı'nda okuyarak on beş yaşında birincilikle mezun oldu.
Daha sonra, 20. yüzyılın en büyük piyanistlerinden Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff ile çalıştı. Hiçbir piyano yarışmasına katılmayan İdil Biret on altı yaşından itibaren Boston Senfoni, Leningrad Filarmoni, Londra Senfoni, Dresden Filarmoni gibi dünyanın büyük orkestraları ve Leinsdorf, Monteux, Keilberth, Scherchen gibi büyük şefleri ile beş kıtayı kapsayan iki bine yakın konser verdi ve birçok festivale katıldı. Van Cliburn (ABD), Messiaen (Paris), Kraliçe Elisabeth (Belçika), Busoni (Italya) Franz Liszt (Weimar, Almanya), Richter (Moskova), Montreal (Kanada) gibi ünlü piyano yarışmalarında jüri üyeliği yaptı; Fransa, Polonya, İngiltere, İtalya, ABD ve Türkiye'de ödül ve nişanlar aldı. Biret bugüne kadar EMI, Decca, Atlantic/Finnadar, Naxos ve diğer firmalar için Amerika ve Avrupa'da 80 plak kaydetmiştir. Bunlar arasında müzik tarihinde ilk kez komple diziler olarak seslendirilen Chopin'in bütün piyano eserleri ve Beethoven'in dokuz senfonisinin Liszt tarafından yapılan piyano uyarlamaları ile Brahms ve Rahmaninof'un bütün piyano eserleri, Boulez'in üç piyano sonatı, Ligeti'nin etüdleri ve Stravinski'nin Ateskuşu bale müziğinin piyano uyarlaması da yer almaktadır.
Bu kayıtlar Polonya'da Chopin Büyük Ödülü, Fransa'da Altın Diyapazon dahil pek çok ödül almış olup Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu'da iki milyondan fazla satılarak büyük bir dinleyici kitlesine ulaşmıştır. Ídil Biret Beethoven'in 32 piyano sonatının, 5 konçertosunun ve Korolu Fantezi'nin (Antoni Wit yönetiminde Bilkent Senfoni ile) kayıtlarını da tamamlamış olup bunlar 9 Senfoni uyarlaması ile birlikte İdil Biret Arşivi (IBA) serisinde dünya dağıtımına girmiştir (Tamamı 19 CD kutu içinde).
2006 yılı Eylül ayında, İdil Biret'in müzik üzerine düşüncelerini ve yaşam hikayesini konu alan "Fransa'da bir Türk piyanisti" adlı kitap Buchet/Chastel yayınevi tarafından Fransa'da yayınlanmıştır. Bu kitabın Türkçe tercümesi 2007 yılında Can Yayınevi tarafından "Dünya sahnelerinde bir Türk piyanisti" adıyla ülkemizde yayınlandı. Almanca tercümesi Staccato Verlag tarafından yine aynı yıl yayınlanmış, İngilizce çevirisi de Ajanstürk tarafından basılmıştır.
İdil Biret Ocak 2007'de Chopin'in bütün piyano eserlerinin kayıtları ve konser icraları ile Polonya kültürüne yaptığı katkılar nedeniyle Polonya Cumhurbaşkanı tarafından "Yüksek Liyakat Madalyası" ile taltif edilmiştir. Biret halen Amerika'daki müzik nota basım firması IMC için Chopin'in bütün eserlerinin yeni bir edisyonunu hazırlamaktadır. Geçtiğimiz yıl İngiltere'de Başbakan Yardımcısı Nick Clegg BBC radyo programında İdil Biret'in bir Chopin Vals kaydının en çok sevdiği plaklar arasında olduğunu söylemiştir.
İdil Biret 2010-2011 Türkiye çalışmaları çerçevesinde Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Ayvalık, Bursa, Burdur, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Kars, Rize, Urfa, Mardin, Sivas, Gaziantep, Konya, Niğde şehirlerinde konserler vermiştir. 2010 yılında, Chopin'in 200. doğum yılı kutlamaları çerçevesinde, Polonya, Fransa, İngiltere, İskoçya, Almanya, ABD ve Türkiye'de konserler vermiştir. 2011 yılında da Liszt'in 200. doğum yıldönümü nedeniyle çeşitli ülkelerde konserler vermiş, sempozyumlara katılmış ve yıllar içinde yaptığı bütün Liszt kayıtları 9 CD bir kutu içinde dünya piyasasına sunulmuştur. 2012 yılında İdil Biret ABD, Brezilya, Kolombiya, Peru, Şili ve İngiltere'de konserler verecek, Hindemith, Bartok, Britten, Schnittke ve Ertuğrul Oğuz Fırat'ın eserlerinin CD kayıtlarını yapacaktır.
Viktorya Postnikova, piyano
Moskova'da müzisyen bir ailede dünyaya gelen Postnikova, yetenek pırıltılarını henüz 3 yaşındayken annesinden duyduğu sesleri iki el olarak piyanoda çalabilme başarısını göstererek kanıtlamıştır. 7 yaşında Moskova Merkez Müzik Okulu'na başlamış ve ilk kez bir orkestra ile performansını o zaman gerçekleştirmiştir. İlerleyen yıllarda Moskova Konservatuvarı'nda eğitimine Jacop Fliere ile devam etmiş ve bu sırada Varşova Chopin Yarışması, Leeds Uluslarası Piyano Yarışması, İngiltere Uluslararası Piyano Yarışması, Lizbon'da Vienna da-Motta Concours ve Moskova'da Çaykovski Yarışması gibi birçok uluslararası yarışmadan ödüller kazanmış, böylelikle hem Sovyetler Birliği'nde hem de Batı Avrupa'da yeteneğiyle kendini kanıtlamıştır.
Kariyeri boyunca Avrupa, Amerika ve Asya'nın bütün önemli sahnelerinde konserler gerçekleştirmiş olan Viktorya Postnikova'yı Amerikalı eleştirmenler, 20. yüzyılın ünlü Rus-Amerikan piyanisti Vladimir Horowitz ile karşılaştırmışlardır. Berlin Filarmoni, Londra BBC Senfoni, Amsterdam Concertgebauw, Boston ve Cleveland Senfoni Orkestraları, New York Filarmoni, Orchestre de Paris ve Fransa Ulusal Orkestrası, Rusya ve Japonya'nın bütün prestijli orkestraları sanatçının solist olarak sahne aldığı orkestralardır. Sir Adrian Boult, Sir John Barbirolli, Sir Colin Davis, Sir Simon Rattle, Kurt Masur ve Gennady Roshdestvensky sanatçının birlikte konser verdiği dünyaca ünlü şeflerden bazılarıdır.
Sayısız kaydı bulunan Postnikova, Çaykovski'nin tüm solo piyano eserlerini kaydeden tek sanatçıdır. Viyana Senfoni Orkestrası ile Çaykovski'nin 3 piyano konçertosu Decca etiketiyle, Mussorgski'nin tüm piyano eserleri ve Prokofyef'in 5 piyano konçertosunun kayıtları da Melodia etiketiyle çıkmıştır. Busoni, Brahms, Chopin ve daha birçok bestecinin konçertolarının da kayıtları bulunmaktır. Postnikova'nın resital programlarının yanı sıra konser solisti olarak 72 farklı konçerto ile geniş bir repertuvarı bulunmaktadır.
Solistlik kariyerinin yanı sıra Postnikova aynı zamanda oda müziğine kendini adamıştır. İsviçre, İngiltere, Fransa ve Rusya gibi pek çok ülkede Yehudi Menuhin, Julia Varady gibi dünyaca ünlü sanatçılarla gerçekleştirdiği oda müziği konserleri unutulmazlar arasına girmiştir.
Çalış stilinin ateşli yoğunluğu nedeniyle müzik eleştirmenleri tarafından sıkça "kadın piyanistlerin Richter'i" olarak tanımlanmıştır.
Son Dakika › Güncel › Efsaneler Bilkent'te Buluşuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?