Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca beldesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen 'Bocuk Gecesi', beldenin kapatılacak olmasından dolayı iptal edildi.
Bir Balkan geleneği olan ve her yıl Ocak ayında kutlanan Bocuk Gecesi, son yıllarda üniversite öğrencilerinin de yoğun ilgi göstermesiyle birlikte büyük ilgi görmüştü. Sadece yerel anlamda değil, ulusal basında da "Turkish Hallowen", "Edirnelilerin Cadılar Bayramı", "Bu da Trakya usulü Cadılar Bayramı" gibi başlıklarla yer alan ve birçok televizyon kanalında çıkarak büyük ilgi gören Bocuk Gecesi'nin bu yıl yapılmayacak olması, birçok kişiyi üzdü.
Bocuk Gecesi'nin iptal olmasıyla ilgili açıklama yapan Çamlıca Belediye Başkanı Halil Büyükyatıkçı ise, Çamlıca beldesinin nüfusu 2 binin altında olan kapatılacak beldeler arasında yer almasından dolayı gecenin iptal edildiğini aktardı.
"BELDEMİZ KAPANIRKEN EĞLENMENİN, SEVİNMENİN YERİNİN OLMADIĞINI DÜŞÜNDÜK"
Halil Büyükyatıkçı, Bocuk Gecesi'nin iptal edilmesinden dolayı üzüntü duyduğunu belirterek, "Beldemizin kapatılacak olmasından dolayı biz de bu anlamda alınan meclis kararıyla birlikte Bocuk Gecesi'ni bu yıl yapmamaya karar verdik. Beldemiz köye dönüştüğünde de muhtarlık bunu yapabilecek mi bilemiyorum. Ama çok üzgünüz. Bu durumda Bocuk geleneği kaybolacak gibi duruyor. Yapmamamızın sebebi ise meclis üyesi arkadaşlarımız, beldemiz kapanıyorken eğlencenin çok doğru olmayacağını söylediler. Sonuçta seviniyormuşuz gibi bir duygu yaratmasını istemedik. Çünkü gerçekten beldemizin kapatılacak olmasından dolayı da üzüntülüyüz" dedi.
Halil Büyükyatıkçı, sözlerinin sonunda ise bu sene Bocuk Gecesi'ni düzenleyemeyecek olmalarından dolayı üzgün olduklarını belirterek, tüm öğrencilerden, Keşan halkından ve Çamlıca halkından özür dilediklerini iletti.
BOCUK GECESİ NEDİR?
Bocuk Gecesi, Orta Çağ'dan kalma bir gelenek. Balkanlar'daki Hristiyanların 'bojic' adetleriyle ilişkisi yok. Tamamen Türk halk kültürünün bir parçası. Bocuk Gecesi, her evde mutlaka kabak pişirilir. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıtığı, ceviz gibi yiyecekler yenir. İnanışa göre, 'Bocuk' verilen varlık, kabak pişen eve gelmez ve kötülük yapmazmış. Bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılır. Geceye, aile halkı, komşular ve akrabalar katılır. Gençler çarşaflara bürünerek komşularını 'Bocuk geliyor' diye korkuturlar. Gecede 'Bocuk' diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanılır. Bocuk Gecesi kışın en sert gecenin simgesi. Bu gece suya tahta atılır ve tahta sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılır. - EDİRNE
Son Dakika › Güncel › Edirne'nin 'Cadılar Bayramı' Etkinliği İptal Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?