Edirne'nin Havsa ilçesinde yaşayan ve çocukları küçük olduğu için daha önce böbrek naklini kabul etmeyen 10 yıllık kronik böbrek hastası Hülya Demirel(43), beyin ölümü gerçekleşen 68 yaşındaki kadının böbreğinin nakledilmesiyle hayata tutundu.
Havsa ilçesinde 10 yıl önce eşi tarafından terk edilip 2 çocuğuyla yaşam mücadelesi veren Hülya Demirel, rahatsızlanıp kaldırıldığı hastanede kronik böbrek hastası olduğunu öğrendi. Daha sonra Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Böbrek Nakil Ünitesi'nde, diyalize bağlanan Demirel'i, doktorlar listeye yazılıp böbrek nakli olması gerektiğini söyledi. Kızları 15 ve 18 yaşına gelen Demirel, çocuklarının ısrarıyla 7 ay önce Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Böbrek Nakil Ünitesi'nde böbrek nakli için başvuruda bulundu. Demirel, adı açıklanmayan ve 68 yaşında ölen bir kadının ailesinin bağışlaması üzerine kadının kadavrasından alınan böbreği
nakledilmesiyle hayata tutundu.
'HAYATIMDA HİÇ BÖYLE MUTLU OLMAMIŞTIM'
Böbrek nakli olan Hülya Demirel, eşi tarafından 2 çocuğuyla 10 yıl önce terk edilmesinin ardından kronik böbrek hastası olduğunu öğrendiğini ve çocuklarına bakacak kimse olmadığı için böbrek nakli olmayı kabul etmediğini anlattı. Demirel, şöyle dedi
2008'den beri böbrek hastasıyım. O yıllarda çok şanssız, talihsiz olaylar geçti başımdan. Eşim bıraktı gitti beni, 2 kızım var. Ondan sonra ben bir ay içerisinde böbrek hastası oldum. Üzüntüden midir bilemiyorum. Hastaneye geldim, böbrek hastasısın dediler. Şok oldum. Kimsem de yok, iki kızım var. Bir gelirim de yok. Sosyal yardımlaşmadan Allah razı olsun bugüne kadar hep onun geliriyle geçindim. Hiç organ naklini düşünmemiştim. Hiç şansım olmadığı için bana böbrek çıkmaz dedim. Ondan sonra İlhan hocamın ısrarlarıyla tahlillerimi yaptırıp, 7 ay önce böbnek nakli olmak için başvurdum. Beni telefonla arayıp böbreğin çıktığını söylediler.
Şaşırdım, çok heyecanlandım. Daha 7 ay oldu dedim. O gece sabaha kadar uyumadım ve hastaneye geldim. Bana uygun bulunmuş, kısmetmiş. Bağışlayandan da Allah razı olsun, mekanı cennet olsun. Çok duygulandım. Hayatımda hiç böyle mutlu olmamıştım. Tamer hocamdan Allah razı olsun. Bir yere gidemezdim. Çocuklar ufak, gezmek istiyorlar, ben rahatsızım. İnşallah bundan sonra hayatım daha güzel olacak. Her istediğimi yapmak istiyorum. Gezmek istiyorum. Yemek, içmek istiyorum. Hiçbir sosyal hayatım yoktu. Çocuklarım büyüğü 18, küçüğü 15 yaşında. Küçüğü çok etkilendi. O ısrar etti bana anne böbrek nakline yazıl dedi. Ben düşünmüyordum. Hocalarım sayesinde İlhan hocam çok ısrar etti. Bundan sonrası bir mucize. Onca insan içinde bana böbrek mi çıkacak diye düşündüm. Hayata küsmüştüm, nakil olmak istememiştim, içimden gelmemişti.
BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞENLERİN YAKINLARI ORGANLARINI BAĞIŞLASIN'
Demirel'e böbrek naklini gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Böbrek Nakli Ünitesi Başkanı Prof Dr. Tamer Sağıroğlu, hastasının 10 yıldır diyalize giren hastası olduğunu söyledi. Sağıroğlu, Kendisini yaklaşık 20 gün önce uyan bir böbrek nakli için merkezimize çağırdık. Başarılı bir ameliyattan sonra naklimizi gerçekleştirdik. Kadavradan, beyin ölümü gerçekleşen bir hastamızdan nakil yaptık. Böylece kendisi böbreğine kavuşmuş oldu. Hayatı sıkıntılarla geçen bir hastamız ve hiç umudunun olmadığı bir dönemde kendisine böbrek çıktı, naklettik. Şu anda da kendisi oldukça sağlıklı 2 çocuğuyla birlikte mutlu bir şekilde inşallah yaşamını sürdürecek. Türkiye'de canlı böbrek nakli oldukça fazla ama kadavradan nakil olarak biraz gerilerdeyiz. Dolayısıyla buradan da bir çağrı yapmak istiyorum. Beyin ölümü gerçekleşen insanlarımız yakınlarına organ bağışında bulunurlarsa birçok insanı tekrar hayata kavuşturabilirler, yeniden yaşama döndürebilirler. O yüzden her beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin yakınları, organlarını bağışlamasını öneriyorum dedi.
'20 BİNİN ÜZERİNDE BÖBREK NAKLİ BEKLEYEN HASTA VAR'
Türkiye'de 20 binin üzerinde böbrek nakli bekleyen hasta olduğunu söyleyen Sağıroğlu, Türkiye'de Yaklaşık 20 binin üstünde böbrek nakli bekleyen hasta var. Ama sisteme kayıtlı olan hasta sayısı 15 ile 20 bin arasında. Böbrek hastaları için öncelikle koruyucu hekimlik çok önemli. Böbrek yetmezliğine girmeden önce tansiyonunuz varsa tansiyonunuzu, şekerinizi kontrol ettirmelisiniz. Diyabet hastaları çok dikkat etmeli. Diyabetini kontrol ettirmeli. Böbreğin kendi hastalıkları da var onların da nefroloji tarafından takip edilmesi gerekiyor. Tabi bu arada tuzu da söylemeden edemeyeceğim. Yaşamınızda tuzunuzu oldukça çıkarmalısınız dedi.
Son Dakika › Güncel › Edirne Çocuklarına Bakacak Kimse Olmadığı Naklini Ertelediği Böbreğe 10 Yıl Sonra Kavuştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?