Çanakkale Savaşları'nda düşman askerinin Gelibolu Tarihi Yarımadası'nı terk edişinin 100'ncü yılı dolayısıyla Seddülbahir köyünde tören düzenlendi.
Törene Eceabat Kaymakam Vekili Yusuf Kaptanoğlu, Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder, CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği (ÇATUD) Başkanı Sefer Göztepe, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Necdet Erdinç ve üyeleri, askeri erkan'ın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Açılış konuşması yapan ÇATUD Başkanı Sefer Göztepe, törenlerin bu yıl ilk kez Seddülbahir köyünde yapıldığı, 13 yıldır Alçıtepe köyünde yapıldığını söyledi. Göztepe, "Barış için yaşamak çok önemli, Çanakkale barışın savaşın yendiği yer. Bu barışı askerlerimiz Çanakkale Savaşı sırasında ekmeğini paylaşarak ve bazen de kendi sargı beziyle düşmanının yarasını sararak bütün dünyaya göstermiştir. 18 Mart'ta dünyanın yenilmez armadalarına karşı muhteşem bir kazandık, çekip gittiler. Ancak savaş bitmedi. 37 gün sonra topraklarımıza karadan saldırdılar. Yine 10 Ağustos'ta ise Conkbayırı'nda büyük önder Mustafa Kemal'in önderliğinde dünyada eşi benzeri görünmeyen süngü hücumuyla çok parlak bir zafer kazandık. Ancak savaşlar yine devam etti. Ama 9 Ocak'tan sonra burada artık düşmandan bahsetmez olduk. 9 Ocak Çanakkale Zaferi'ne son noktanın konulduğu tarihtir" dedi.
Eceabat Kaymakam Vekili Yusuf Kaptanoğlu ise, Çanakkale'nin dört bir yanının şehit kanlarıyla sulandığını belirterek, "Çanakkale karasıyla, deniziyle bir hilal uğruna nice güneşlerin battığı yerdir. Çanakkale inancın ve azmin hiçbir engel tanımadığının canlı şahididir. İnancını, kimliğini, kişiliğini, tarihini ve kültürünü bilen aziz milletimizin değerleriyle yüceldiği yerin adıdır Çanakkale. Bugün tarihte emsali az görünen bir zaferle destanı yazılan Çanakkale Savaşları'nın bittiği, son düşman askerinin Gelibolu Yarımadasından çekildiği günün 100'üncü yıl dönümü münasebetiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından, şehitler için yazılan şiirler okundu. Eskişehir Kültür Derneği Mehteran Takımı ise askeri marşların yanı sıra Çanakkale Türküsü'nü sela eşliğinde seslendirdi. Törene katılan davetliler, duygu dolu anlar yaşadı. Gözyaşlarını tutamayan Mehteran Başı İsa Canseven, kısa bir konuşma yaparak törene katılan davetlileri şehitlerin ruhu için Fatiha okumaya davet etti. Canseven, "Bizlerin Kabesi, bizlerin tutunacağı tek yer Çanakkale. 34 senelik mehteran hayatımda ne zaman Çanakkale Marşını yapsak, nerede seslendirsek, nerede adını duysak gözlerimizden yaş eksik olmuyor. Hani Tokat'tan gönderdikleri 15 yaşında delikanlılar var ya onların arkasından demişler; 'Hey Onbeşli Onbeşli Tokat Yolları Taşlı'. Ama biz bunun mizahi yönünü bulmuşuz düğünlerimizde oynuyoruz. Kesinlikle oynanılmaması gerekiyor ama biz oynuyoruz. Bu toprakların her santimetresi kan kokuyor. Ne olursunuz, Çanakkaleli olun ya da olmayın" dedi.
Seddülbahir köy meydanında gerçekleştirilen törenin ardından Çanakkale Savaşı kahramanlarından Gazi Binbaşı Halis Ataksor'un torunu Serdar Halis Ataksor tarafından dedesinin savaşta kullandığı kişisel eşyalar sergilendi. Tören, okunan mevlidi şerif ve pilav ikramının ardından sona erdi. - ÇANAKKALE
Son Dakika › Güncel › Düşman Askerinin Geliboluy'u Terk Edişinin 100. Yılı Törenle Kutlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?