Edirne'nin İpsala ilçesinde bölgedeki Ziraat Odaları, Çeltik Üreticileri Birlikleri ve Tarım Kooperatifleri, düşen çeltik fiyatlarına tepki amacıyla 2 bin kişiye pilav dağıttı.
Edirne'nin Keşan, İpsala, Uzunköprü ve Meriç ilçelerindeki Ziraat Odaları, Çeltik Üreticileri Birlikleri, Sulama Kooperatifleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri tarafından ortak olarak yapılan basın açıklaması İpsala Meydanı'nda düzenlendi. Açıklamaya İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar ve beraberinde Keşan Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Emin Meriç, Uzunköprü Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Ünal Çelebi, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin, Hamzadere Sulama Birliği Başkanı Seçkin Şimşek katıldı.
Üreticiler adına basın açıklaması yapan İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, TMO'yu eleştirerek, "Eskiden yurt dışındaki firmalar Türkiye'ye pirinç satmak için rekabet ederdi. Şimdi TMO yurt dışından pirinç getirip, biz yerli üretim yapan, Türk halkının damak tadına uygun pirinç üreten yerli üretici ile Rusya'dan ithal ettiği kalitesiz pirinçlerle özellikle İpsala'daki fabrikalarda bu ürünleri kırarak ve paketleyerek, Türkiye'nin 81 ili ve ilçesinde Türkiye'nin her yerindeki TMO satış noktalarında ithal pirinç satar hale gelmiştir. Biz bundan üretici olarak son derece rahatsızız" dedi.
"DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI"
Şartların bu şekilde devam etmesi durumunda, çeltik üretiminin sona ereceğini dile getiren Balcılar; şunları söyledi:
"Amaç Türk halkına ucuz ve kaliteli pirinç yedirmekse, yerli üretim desteklenmeli. Çıktığından beri 10 kuruş olan ürün destekleri arttırılmalı. Üretici ayakta kalmalı, köylü köyünü terk etmekten vazgeçmelidir. Şu an her geçen gün köylülerimiz büyük şehirlere göç etmektedir. Köylerde insan kalmamış durumdadır. Biz üreticiler, 1,50 TL'ye mal ettiğimiz çeltiği 1,20'TL'ye satmak zorunda kalıyoruz. Bu tamamen TMO'nun yanlış tutum ve davranışlarından kaynaklanmaktadır. Yaptığımız üretimden zarar ediyoruz. Dayanacak gücümüz kalmadı. Ey Sayın Tarım Bakanımız Faruk Çelik, ey Başbakanımız Ahmet Davutoğlu artık sesimizi duyun. Bizim dayanacak mecalimiz kalmadı. Bu yıl yani 2016 yılı biz üreticiler için son şans. Eğer bu yıl da hala bu baskı politikaları devam ederse, pirinç üretmekten vazgeçeceğiz."
2 BİN KİŞİYE PİLAV DAĞITILDI
Sedat Balcılar, daha sonra ise açıklamaya katılan ve İpsala Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan vatandaşları, kurulan stantların başına davet ederek, "Madem ki ürünlerimizi satamıyoruz, o zaman halkımıza dağıtırız" dedi.
Yaklaşık 2 bin kişiye gün boyunca kurulan stantta pilav ayran dağıtıldı. - EDİRNE
Son Dakika › Güncel › Düşen Çeltik Fiyatlarına Tepki İçin Pilav Dağıttılar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?