Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 94 ülke tarafından 2012'de kurulan Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetlerarası Platformu (IPBES), ikinci genel kurulunu Antalya'da yapacak. İlk genel kurulda müzakereler tıkanınca faaliyete geçemeyen IPBES, Antalya'dan bir konsensüs belgesiyle ayrılmayı hedefliyor.
Biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri konusunda bilim ve politikayı bir araya getirmek üzere Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde kurulan Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetlerarası Platformu'nun (IPBES), 2'nci genel kurulu, 9- 14 Aralık 2013 tarihlerinde Antalya'da olacak.
BM YETKİLİLERİ TOPLANIYOR
Toplantı, IPBES bürosuna Rusya ile birlikte Doğu Avrupa'yı temsilen seçilen Türkiye'nin evsahipliğinde gerçekleştirilecek. IPBES'in Antalya'da yapılacak genel kuruluna BM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Çevre Programı (UNEP) İcra Direktörü Achim Steiner'in yanı sıra BM Kalkınma Programı(UNDP), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) gibi BM kuruluşlarından üst düzey bürokratlar katılacak.
Toplantıda ayrıca Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, Nesli Tehlikede Olan Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES), Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme (RAMSAR), Bonn Göçmen Türler Sözleşmesi, Dünya Kültürel Miras Sözleşmesi, Gıda ve Tarım için Bitki Genetik Kaynakları Uluslararası Antlaşması ve Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi gibi kuruluşların da genel sekreter veya başkan seviyesinde temsil edilmesi hedefleniyor.
Bunların yanı sıra doğa koruma alanında dünya çapında faaliyetlerini yürüten Uluslararası Doğal Hayatı ve Kaynakları Koruma Birliği (IUCN), Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Uluslararası Kuşları Koruma Örgütü (Birdlife International) gibi sivil toplum kuruluşlarının da genel kurulda yer alması bekleniyor. Ayrıca Harvard, Oxford, Yale, Princeton gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinden akademisyenler de genel kurulda gözlemci olacak.
İlk genel kurulunda sürdürülen müzakerelerde yaşanan tıkanma nedeniyle faaliyete geçemeyen IPBES, Antalya'dan bir konsensüs belgesiyle ayrılmayı hedefliyor. Müzakereler sonucu IPBES'in 2014- 2018 iş programı ve bütçesi, bölgesel yapılanma ve IPBES kavramsal çerçevesi gibi idari ve mali konularına ilişkin 'Antalya Konsensüsü'nün ilan edilmesi planlanıyor.
TÜRKİYE'DEN ÜÇ ÜYE
Almanya'nın Bonn kentinde Ocak ayında yapılan IPBES 1'de, platformun yönetim organı olan IPBES Bürosu'na Doğu Avrupa'yı temsilen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Personeli Şube Müdür Vekili Adem Bilgin seçildi. IPBES'in bilimsel organı olan 'Çok Disiplinli Uzmanlar Paneli'ne (MEP) de Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Günay Erpul ile Abdullah Gül Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Niğmet Uzal seçildi. Böylece Türkiye 35 kişilik kurucu ekip içinde 3 kişi ile en çok temsiliyete sahip ülke oldu.
IPBES NEDİR?
IPBES, 'biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri, biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı, uzun vadeli insan refahı ve sürdürülebilir kalkınma' için bilim-politika ara yüzünü güçlendirmek misyonuyla kurulan bağımsız bir BM organıdır. 21 Nisan 2012'de aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 94 ülke tarafından Panama'da kurulan IPBES'in, hükümetlerin ve uluslararası sözleşmelerin taleplerine göre düzenli raporlar yayımlayarak; konuları kapsamındaki durum ve eğilimleri bilimsel dayanaklarla göstermesi, çok seçenekli senaryolara dayanan politik tavsiyeler yapması hedeflenmiştir. Politik tavsiyelerin kural koyucu nitelikte olmayıp, karar verici otoritelerin politika oluşturmasını güçlendirmeye yönelik olması ilkesel olarak karar altına alınmıştır. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Dünyanın En Etkili Çevrecileri Antalya'da Buluşuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?