Büyükçekmece Belediyesi Türk Folklor Kurumu'nun katkılarıyla bu yıl 13'üncüsünü düzenlediği Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, dünyaca ünlü heykeltıraşlara ev sahipliği yapıyor.
İlkini 2002' de düzenleyen ve bu yıl 11'incisini gerçekleştiren Büyükçekmece Uluslararası Heykel Sempozyumu dünya çapında uluslararası ödüller almış profesyonel sanatçıların katılımı ile gerçekleştirildi.
Festival süresince yapılan eserler İstanbul' da çeşitli yerlere Büyükçekmece'nin kentsel mekanlarına ve özel planlanan iki ayrı Heykelpak'a yerleştirilecek. Festival kapsamında gerçekleştirilen heykel sempozyumun da 5 ayrı ülkenin önde gelen heykeltraşları dev mermer blokları kendi sanatsal bakışlarıyla yontuyorlar. Küratörlüğünü dünyaca ünlü Türk Heykeltıraş Kemal Tufan'ın yaptığı heykel sempozyumuna katılan heykeltıraşlar şunlar;
Türkiye'den Bahadır Çolak ve Kemal Tufan, Avustralya' dan Luke Zwolsman ve Craig Medson, Güney Kore'den Hwang, Tayland'dan Tanadol ve Hollanda'dan Jerome Symons katıldı.
Dünyaca ünlü Heykeltıraş Kemal Tufan, 11 yıldır Büyükçekmece'nin heykel küratörlüğünü yaptığını belirterek, "Burada yaptığımız heykel malzemeleri mermer ve paslanmaz çelik. Yaptığımız heykeller Büyükçekmece de yer alan parklara, meydanlara yerleştirilecek. Şu ana kadar 11 sempozyumda yaklaşık 70 heykelimiz oldu. Bu anlamda artık Büyükçekmece heykel kenti. Çağdaş heykellere sahip, heykel parklarına sahip Türkiye'de pek alışık olmadığımız, ender çağdaş bir kent. Buradaki yerel yönetimler, Büyükçekmece belediyesi, onların çalışmaları ve sanatçıların çabalarıyla son derece istikrarlı, güzel işler yapılıyor. Hem sanatsal hem kültürel anlamda hem de gelecek için kentin bütün mirasına kazandırdığımız sanat eserleri anlamında son derece önemli işler yapılıyor. Büyükçekmece hem bir heykel atölyesi hem de çok zengin bir heykel koleksiyonuna sahip çağdaş sanat koleksiyonuna sahip çağdaş bir kent" dedi.
Heykel kavramının Türkiye'de henüz çok anlaşılan bir kavram olmadığını dile getiren Tufan, "Özellikle çağdaş heykel dediğimizde insanlar haklı olarak insanlar görmedikleri, bilmedikleri, henüz eğitimini almadıkları bir konu hakkında nasıl işler bunlar diye algılayabilirler ama bizim hedef kitlemiz çocuklar ve gençler. 11 yıl önceki 10 yaşındaki çocuk şimdi 21 yaşında ve bu heykeli biz onunla paylaştığımız için bir çağdaş heykelin yapım süreci nasıl oluyor, nasıl şekil veriyor diye bu süreci paylaştıkları için artık bu olaya daha farklı bakıyorlar. Artık çağdaş sanatı algılama anlamında beyinleri, vizyonları çok daha geniş. Onların yaklaşımları bizim için çok önemli. Gelecek nesiller için 11 yıl kısa bir süre değil ama bundan sonra da devam edecek bu sempozyum ve bizde çağdaş ülkelerin yakaladığı o sanat düzeyini yakalayacağız" şeklinde konuştu. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Dünyaca Ünlü Heykeltraşlar Türkiye'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?