Global boyutta yaşanan terör olaylarına rağmen dünya turizmi her yıl büyüyor. Dünyada uluslararası turizme katılan insan sayısı yılda ortalama yüzde 4 artıyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir, "Terörle yaşamaya, tüm dünyadaki insanlar alıştı" dedi.
İstatistiklerin terör-turizm ilişkisini net olarak göstermediğini söyleyen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir, "Türkiye yıllardır terörle mücadele ediyor ancak ülkemize gelen turist sayısı her yıl artıyor. Sınırlarımız dahilindeki terör olayları genel itibariyle belli bir coğrafi bölümü ilgilendirdiği için Antalya, İstanbul gibi destinasyon bu olumsuzluktan etkilenmiyor. Turizme katılan insan sayısı teröre rağmen artıyor. Çünkü terörle yaşamaya, tüm dünyadaki insanlar alıştı" diye konuştu.
"SEYAHATTE ROTA GÜVENLİ KITALARA ÇEVRİLECEK"
Prof. Dr. Demir, Paris'te yaşanan terör saldırılarının oranın turizm gelirlerini etkileyebileceğini aynı şekilde turistlere yönelik terör saldırıları sebebiyle Tunus, Mısır gibi ülkelerin de olumsuz etkilenebileceğini kaydetti. Tüm bu yaşanılanlara rağmen insanların seyahat etme özgürlüğünden vazgeçmediğini anlatan Demir, "Avrupa'da yapılan terör saldırıları o ülkelere seyahat etmek isteyenlerin rotasını başka kıtalara çevirebilir. Mesela Mısır'da yaşanan siyasi darbe orayı tercih edenleri Türkiye'ye yöneltmişti. Şu an Amerika Kıtası güvenli gibi gözüküyor. Anlık gelişmeler, ülkeler arası siyasi-ekonomik konjonktür insanların seyahat haritalarının yönünü de değiştirebilir" ifadelerini kullandı.
"SEKTÖR FİYAT KIRMA POLİTİKASINA YÖNELECEK"
Rus uçağının düşürülmesinin, Rusya'nın "Türkiye'ye gitmeyin" açıklamasının sektörde bir tedirginlik oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Demir, Rusların Türkiye'ye gelmekten vazgeçmesi durumunda, yüzde 45 doluluk oranıyla çalışan tesislerin geliri, ciddi anlamda düşeceğini ifade etti.
Sektörün tüm bu olumsuz havaya rağmen çözüm yolları geliştirerek 2016 turizm rakamlarının bir önceki yılı aratmayacağını belirten Demir, sözlerine şöyle devam etti: "Antalya'ya her yıl gelen yabancı turist rakamı 11 milyon. Türkiye'ye en çok turist gönderen Almanya'dan sonra ikinci ülke Rusya'dır. Yaşanılan gelişme nedeniyle sektör fiyat kırma politikasına ve yeni pazarlara ya da daha önce fazlaca önem vermediği pazarlara ve iç pazara yönlenecek. İndirimli fiyatlar uygulanacak. İstatistiklere baktığımız da Türkiye'ye gelen turist sayısının her sene arttığı görülmektedir. Mevcut durumda Türkiye Rus pazarının yanında başka pazarlara yönelecek. Türkiye, 100 ve üzeri yolcu taşıyan uçaklara desteğini devam ettirerek yeni pazarlarda tanıtım atağına girmelidir. 2016 yılında, Türk turizminin belirleyicisi alternatif pazarlar olacak."
"SİVİL TURİZME GEÇMEK ŞART"
İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zafer Öter ise turizmde yöntem değişikliğinin şart olduğunu söyledi. Sürekli yeni ve büyük otellerin yapıldığını dile getiren Öter, ayakları üzerinde duran butik otellerin yapılması gerektiğini ve deniz-güneş-kum üçgeninden öteye, tur operatörlüğü kontrollü turizmden, sivil turizme geçilmesi gerektiğini söyledi.
Deniz-güneş-kum üçgeninde seyahat edenlerin rezervasyondan en çabuk vazgeçenler olduğunu anlatan Doç. Dr. Öter, sözlerini şöyle tamamladı:
"Tur operatörü modeli, insanları belli bir noktaya sıkıştırıyor ve halkla bütünleşmesini engelliyor. Dünyada uluslararası turizme katılan insan sayısı yılda ortalama yüzde 4 artıyor. Uluslararası seyahat kolaylaşırken, aynı zamanda ucuzluyor. O zaman şunu görüyoruz; gezen insan sayısı artacak ve dünyada çok daha fazla insan uçacak bu yeni modele göre hazırlanmak lazım." - İZMİR
Son Dakika › Güncel › Dünya Turizmi Teröre Rağmen Büyüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?