Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yeni genel direktörünün seçileceği ve dünyadaki sağlık sorunlarının ele alınacağı Dünya Sağlık Asamblesinin 70'inci toplantısı İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı.
DSÖ'nün en üst karar alma organı olan asamblenin toplantısına, örgüt üyesi 194 ülkeden yaklaşık 3 bin 500 temsilci, uluslararası kuruluşların ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve birçok ülkeden sağlık bakanları katılıyor.
"Sürdürülebilir Kalkınma Çağında Sağlık İçin Daha İyi Sistemlerin Kurulması" temasıyla toplanacak asambleye Türkiye'yi temsilen, Sağlık Bakanı Akdağ başkanlığındaki heyet katılacak.
DSÖ Genel Direktörlüğü için yarın yapılacak seçimlerde Etiyopya'dan Tedros Adhanom, İngiltere'den David Nabarro ve Pakistan'dan Sania Nishtar yarışacak. Üç aday yarın TSİ 15.00'dan itibaren sırasıyla 15'er dakika süreyle üye ülkelere seslenerek destek isteyecek.
DSÖ Genel Direktörü Margaret Chan, Asamble'nin açılışında yaptığı konuşmada, DSÖ 2016 raporuna göre başta Suriye olmak üzere 20 ülkede sağlık kuruluşlarına 300'den fazla saldırı düzenlendiğini belirtti.
Özellikle Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan kuraklık ve çatışmalardan dolayı kıtlık yaşandığını ifade eden Chan, dünyada böylesine bir kıtlığın Birleşmiş Milletlerin (BM) kurulduğu 1945'ten bu yana yaşanmadığına dikkati cekti.
"Ebola salgınında tüm sorumluluk bende"
DSÖ Genel Direktörü Chan, Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 2014-2015 yıllarında yaşanan Ebola salgınında DSÖ'nün hızlı harekete geçemediği eleştirilerine katılmadığını belirterek, bu konuda bir hata yapıldıysa kişisel olarak tüm sorumluluğu üstlendiğini dile getirdi.
Chan, kendi döneminde DSÖ'nün dünyadaki salgınlar ve diğer sağlık konularındaki yürüttüğü faaliyetler hakkında da üyelere bilgi vererek, Ortadoğu Solunum Sendromu (MERS) ve kuş gribi insanlar arasında kolayca yayılmadığı için dünyanın şanslı olduğunu, bununla beraber riskin devam ettiğini bildirdi.
Dünya Sağlık Asamblesine son kez hitap ettiğini hatırlatan Chan, "Üye ülkelere, bu kuruluşa hizmet etme ayrıcalığı ve onuru için teşekkür ediyorum. İşimi alçak gönüllülükle ve ayrıca gururla yaptım." diye konuştu.
Öte yandan, BM Cenevre Ofisi dışında toplanan 200 kadar gösterici, DSÖ Genel Direktör adayı Etiyopya eski Sağlık Bakan ve Dışişleri Bakanı Adhanom'u protesto etti.
Afrika Birliği, geçen hafta DSÖ Genel Başkanlığı seçiminde yarışacak Afrikalı tek aday olan Adhanom'u desteklediğini duyurmuştu.
Dünya Sağlık Asamblesi'nin 70'inci toplantısı 31 Mayıs'ta sona erecek. Seçimden zaferle ayrılacak isim, 1 Haziran'da resmen göreve başlayacak ve Genel Direktörlük görevini 5 yıl yürütecek.
Son Dakika › Güncel › Dünya Sağlık Asamblesi Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?