Dünya Ponza Rezervinin Yüzde 43'ü Türkiye'de - Son Dakika
Güncel

Dünya Ponza Rezervinin Yüzde 43'ü Türkiye'de

Dünya Ponza Rezervinin Yüzde 43\'ü Türkiye\'de

Süleyman Demirel Üniversitesi Ponza Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof.Dr.Lütfullah Gündüz, Türkiye'nin 9 milyar metreküplük hacim ile ponzada dünya rezervlerinin yüzde 43'ünü elinde bulundurduğunu söyledi.Prof.Dr.Gündüz, Türkiye'nin ponza sektöründe 750 milyon TL'lik potansiyel oluşturduğunu belirterek 2020 yılında bu oranın 8- 10 milyar dolar seviyesine yükselmesinin planlandığını belirtti.

19.11.2011 15:10

Süleyman Demirel Üniversitesi Ponza Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Lütfullah Gündüz, Türkiye'nin 9 milyar metreküplük hacim ile ponzada dünya rezervlerinin yüzde 43'ünü elinde bulundurduğunu söyledi. Prof. Dr. Gündüz, Türkiye'nin ponza sektöründe 750 milyon TL'lik potansiyel oluşturduğunu belirterek 2020 yılında bu oranın 8- 10 milyar dolar seviyesine yükselmesinin planlandığını belirtti.

Türkiye Bims Sanayicileri Derneği Türkiye Ponza Bilgi ve Teknoloji Platformu tarafından düzenlenen Bims ve Ponza Çalıştayı Nevşehir'de başladı. Kapadokya Dedeman Otel'de başlayan çalıştayın açılışında konuşan Türkiye Bims Sanayicileri Derneği Başkanı Seyit Koca, ponza madeni ürünü olan bims alanında ülkede faaliyette bulunan 95 fabrikada 300 milyon blokbims yapı ürününün üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi. İnşaat sektöründe pazar payının yüzde 25'ler seviyesine kadar yükseldiğini ifade eden Koca, 2015 yılında bu hedefin yüzde 40 olarak değerlendirildiğini söyledi.

KAYIT DIŞI İLE ETKİN MÜCADELE

Türkiye'de sadece tekstil de kot taşlama ve inşaat sektöründe kullanılan bims ürününün kimya başta olmak üzere plastik cam, sıva, mobilya gibi değişik kullanım alanlarının bulunduğunu dile getiren Koca, merdiven altı üretimin yoğun olmasının ciddi boyutta sorun oluşturduğunu ifade ederek bu konuda yetkililerden destek beklediklerini kaydetti. Çimento ve enerji zamları yapılırken bu zam oranının minimum düzeyde gerçekleştirilmesini istediklerini dile getiren Seyit Koca, belgeli ve belgesiz işletmelerin çok sıkı denetim altına alınmasını ve kent giriş ve çıkışlarında araç tonaj kontrolünün haksız rekabetin önlenmesi ve standart üretimin etkin şekilde yapılması adına vazgeçilmez istemleri arasında yer aldığını vurguladı.

Doğal İzolasyonlu Malzeme Üreticileri Derneği Başkanı Süleyman Temizci de Türkiye'nin enerji fakiri bir ülke olduğunu belirterek yıllık enerji maliyetinin 80 milyar dolar düzeyinde olduğunu söyledi. En ucuz enerjinin tasarruf edilen enerji olduğu anlayışına katıldıklarını vurgulayan Temizci, ısı yalıtımı pazarı olarak son yıllarda 5 milyar dolar düzeyine ulaşan bu rakamın gelecek yıllar içerisinde 20 milyar dolara kadar ulaşmasının planlandığını söyledi.

'DIŞ TİCARET AÇIĞININ YÜZDE 25 İNİ BİZ KARŞILARIZ'

Temizci, bims ve perlit gibi tamamen yerli kaynaklarla sağlanan ısı yalıtım teknolojilerinin uygulandığı bu sektör ile yıllık 65- 70 milyar dolar düzeyinde olan dış ticaret açığının ısı yalıtımcısı firmaların önünün iş başındaki hükümetler tarafından açılması halinde yüzde 25 oranındaki bölümünün bu sektör tarafından karşılanabileceğini söyledi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Ponza Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Lütfullah Gündüz de çalıştayda yaptığı konuşmada, ponzanın bir ürünü olan bimsin günümüzde 8 farklı kullanım alanının oluştuğunu belirterek, bugün için ülke genelinde yapılan her dört inşaatın birinde bims ürününün kullanıldığını ifade etti.

Bims kullanımı ile inşaatlar için en avantajlı ürün haline geldiğini aktaran Prof. Dr. Gündüz, "Doğal, ekolojik, yalıtım özelliği ve yanmaması nedeniyle yangına karşı dayanıklılığının yanında,sıcak ve soğuk hava koşullarına dayanıklı olan ponza ürünü bims, bir deprem ülkesi konumundaki ülkemizdeki yapısal özelliği itibariyle hafif olması nedeniyle de kullanımı ciddi bir avantaj sağlamaktadır.Bunun yanı sıra enerji verimliliği yüksek performans sağlayan binaların yapımına çok özel malzeme olması ile de kullanım trendi yüksek düzeye ulaşmaktadır" diye konuştu.

PONZADAN 2020'DE 8- 10 MİLYAR DOLAR GELİR BEKLENİYOR

Bims ürünlerinin ihracında son 5 yıldan beri önemli ivmeler kazanıldığını belirten Prof. Dr. Gündüz, Türkiye'nin 41 ülkeye ponza ve ponza ürünü bims ihraç eder konuma geldiğini söyledi.

Ponza madeni ile bu madenin bir ürünü olan bims alanında 8 farklı ürün geliştirildiğini aktaran Prof. Dr. Lütfullah Gündüz, Türkiye'nin bu alanda yıllık 1.8 milyar dolar döviz getirisine sahip olduğunu ve 2020 yılında bu oranın yıllık 8- 10 milyar dolar düzeyine ulaşmasının planlandığını ifade etti.

Türkiye'nin değişik kentlerinde bims ve blokbims üreticileri, ham madde üreticileri ve yalıtım sektörü üreticileri ile çeşitli üniversitelerden bilim adamlarını bir araya getiren Türkiye Bims Sanayicileri Derneği Türkiye Ponza Bilgi ve Teknoloji Platformu tarafından düzenlenen Bims ve Ponza Çalıştayı'nda Ponza sektör analizi, Yapı Malzemesi Yönetmeliği, ponza ve enerji verimliliği ilişkisi, TSE ve bims blok sektör konu başlıkları ele alınacak. - Nevşehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dünya Ponza Rezervinin Yüzde 43'ü Türkiye'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement