Dünya Pazarında Yeri Olan Fındığın Kalitesini Korumak Lazım" - Son Dakika
Güncel

Dünya Pazarında Yeri Olan Fındığın Kalitesini Korumak Lazım"

Fındıkta kalitenin korunması için kurutma ve depolama aşamalarına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

28.08.2016 13:57

EYÜP ELEVÜLÜ - Fındıkta kalitenin korunması için kurutma ve depolama aşamalarına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Türkiye'nin en önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan ve dünya pazarında kalitesiyle bilinen fındığın hasat sezonunun sonuna gelindi. Ağustos ayının ilk günlerinde bahçelerde toplanmaya başlayan fındıkta hasadın büyük bir bölümü bitti.

Dallardan toplanan fındıklar, çuvallarla taşınarak harmana getirildi. Ürününü zurufundan ayırarak kuruması için boş alanlara seren üreticiler, içerisindeki kırık ve çürük fındıkları seçmeye başladı. Bu işlemin ardından depolama kısmının yapılacağı fındıkta, bu süreçte aflatoksinden uzak durulması için bazı hususlar dikkate alınacak.

Üreticilerin ürünün verimi ve kalitesini korumak için yapacağı çalışmalar fındığın dünya pazarındaki değerini artıracağı belirtildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın hem Karadeniz hem de ülke ekonomisi için önemli bir tarımsal ürün olduğunu söyledi.

Fındığı, aflatoksin hastalığına karşı korunması halinde kaliteli bir ürün ortaya çıkacağını vurgulayan Soydan, "Fındığımız dünya pazarında kaliteli bir ürün. Aynı zamanda bu ürünün üretiminde dünyada lideriz. Onun için fındığımızın kalitesini her zaman korumamız lazım." dedi.

Soydan, fındığın değerini korumak için bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Fındığımızın en büyük tehlikesi harmanlandıktan ve depolandıktan sonraki süreçte aflatoksin tehlikesidir. Çünkü ihracatımızda denetlemelerdeki analizlerde bu tür hastalığın çıkması sıkıntıdır. Böyle bir durumda fındığın kalitesinin kötü olmasından dolayı da ihracatımızda dünya üzerinde itibarsızlığımız olacaktır. Bundan dolayı da üreticilerimizin kesinlikle fındığını harmanladıktan sonra özellikle jüt çuvallara koymaları lazım. Naylon çuvallar tercih edilmesin. Çünkü naylon çuvallar fındığın nemlenmesine ve sıcak havalarda ısınmasına sebep oluyor. Bu da fındığın içerisinde çürüklere sebep olabilir."

"Fındığımızın artık değeri çok yüksek"

Fındıkta sıcak ve nemin ürüne zarar verebileceğine işaret eden Soydan, çuvallama ve depolama kısmındaki ufak detayların ürünün kalitesini korumak için yeterli olabileceğini belirtti.

Üreticilerin, kurutma sırasında fındıktaki kırık ve çürük fındıkların seçmesi gerektiğini aktaran Soydan, şöyle devam etti:

"Fındığı harmana getirdiğimiz zaman patozdan çıkan kırık fındıkları muhakkak içinden alalım. Özellikle çürük fındıkları ayıklayalım. Çünkü bunlar zamanla çuval içerisinde diğer sağlam fındıkları çürüterek fındığın zarar görmesine sebep oluyor. Bu da hastalıkların bir başlangıcıdır. Özellikle de depoların nemli olmamasına dikkat edelim. Çünkü fındığımızın artık değeri çok yüksek, bir yeşil altın. Bu ürün bölgemizin en önemli geçim kaynağı. Bunun için bir tane fındığımız bile çok önemlidir. Artık üretici de bu konuda bilinçlenmiştir. Üretici fındığını en iyi şekilde saklamak için de dikkat etmekte ve sahip çıkmaktadır."

"Kaliteli ve kalitesiz ürün birbirine karıştırılmamalı"

Soydan, kaliteli ve kalitesiz fındığın birbirine karışması halinde kötü bir sonuç ortaya çıkacağının altını çizerek, "Harmanda, patozdan çekildikten sonra kırık ve çürük olanların seçilmemesi ve ayrıca kurutulmayan fındıkların ciddi şekilde zararları var. Bu sefer fındığına sahip çıkanların fındığına karıştırıldığı zaman diğer fındıklara da zarar veriyor." diye konuştu.

Dünya Pazarında Yeri Olan Fındığın Kalitesini Korumak Lazım"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Pazarında Yeri Olan Fındığın Kalitesini Korumak Lazım' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement