Ezgi ÇAPA-Taner YENER-Güven USTA/ İstanbul DHA
Birleşmiş Milletler ve Aydın Doğan Vakfı'nın girişimleriyle İstanbul'da düzenlenen 'Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı kapsamında, "2030'a bakış: Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi" başlıklı bir panel düzenlendi.
Panelde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kız çocuklarının eğitimine vurgu yaparak 'Toplumun yarısının aklını kullanmadan ilerleyebilir misinizö diye sordu.
Moderatörlüğünü Ahu Özyurt'ın yaptığı panelde, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin 'İyi Örnekler: Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesinde Yerel Girişimler' başlıklı bir sunum yaptı. Şahin'in katıldığı oturumda Mhandra Singh Vakfı 'ndan Monica Singh, 'Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Kız Çocuklarının Güçlenmesi'; Avrupa Kadın Rektörler Derneği'nden Prof. Dr. Gülsün Sağlamer 'Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Türkiye: Kız Çocuklarının Eğitimi'; World of Letters'den Mayyada Abu Jaber 'Daha Güçlü Kız Çocukları için 21. Yüzyıl Becerileri'; Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı 'Kız Çocuklarının Eğitimi ve Sivil Toplumun Rolü' ; BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Solrun Gisladottir 'Değişen Bağlam ve Geleceğe Yansımaları; Yeni Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Hedef 5- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' başlıklı konuşmalar gerçekleştirdi.
"TOPLUMUN YARISININ AKLINI KULLANMADAN İLERLEYEBİLİR MİSİNİZ"
Kız çocuklarının güçlenmesi ve geleceğe umutla bakması için eğitimin önemine vurgu yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, eğitimin 12 yıl olarak kesintisiz olarak sürdürülmesini, bu eğitimin üzerine üniversite eğitiminin de eklenmesi gerektiğini söyledi. Kız çocuklarının kendi hayatlarında söz sahibi olabilmesi için eğitimine devam etmesi ve sağlıklı bir birey olmaları gerektiğini vurgulayan Şahin, 'Kadın ve kız çocuklarının güçlenmesi için en önemli noktalardan birisi istihdam. Yani onları sistemin içine dahil etmek. Bilim ve teknoloji çağından bahsediyoruz. Toplumun yarısının aklını kullanmayan bir toplumla ilerleyebilir misiniz" diye konuştu.
"ZİHİNSEL DÖNÜŞÜM YASAYI DEĞİŞTİRMEK KADAR KOLAY OLMUYOR"
Çocuk gelinler konusundaki en büyük sorunun şiddet olduğuna vurgu yapan Fatma Şahin, 'Şiddetle mücadeleye girdiğinizde karşınıza çocuk gelinler çıkıyor. Çocuk gelin şiddeti arttıran bir nokta. Ciddi hukuki düzenlemeler yaptık ama erkek zihinsel bakışında hala ciddi sorunumuz var. Zihinsel dönüşüm yasayı dönüştürmek kadar olmuyor. Ciddi mücadele etmek gerekiyor" dedi.
KAPI KAPI DOLAŞTIK, KIZ ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERMEYE İKNA ETTİK
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevinden sonra 2,5 yıldır Gaziantep'te yerel yönetici olarak görev yaptığını hatırlatan Şahin, "Gaziantep'te 107 bini kız çocuğu 350 bin mülteci sorunu ile karşı karşıya kaldım. Avrupa'nın toplamından daha fazla şu anda beni şehrimde mülteci var. 107 bin'i 18 yaş altında. Gaziantep zaten Güneydoğu'dan göç alıyor. Çocuk gelin benim şehrimin sorunlarından bir tanesi. 19 Sivil Toplum Kuruluşu kapı kapı dolaşarak, imamından öğretmenine, kahvehanesinden sokağa kadar 'kız çocuğunu okula gönder' diye bir seferberlik yaptıkö diyerek çalışmalarından örnekler verdi. Göreve başladığında bu 107 bin çocuğun sadece 3 bininin eğitim hayatında olduğunu söyleyen Şahin, '2,5 yılın sonunda bu sayıyı 70 bine çıkardık. Bunun yüzde 70'i kız çocuğu. Eğer bunu başaramazsak bir nesil kayboluyor. Hala 30 bin çocuk eğitim hayatının dışında. Avrupa'da bir kız çocuğu okumadığında nasıl bütün dünya ayağa kalkıyorsa Ortadoğu'da bir kız çocuğu okumadığında bütün dünyanın ayağa kalktığı bir dünyaya ihtiyacımız var" dedi.
ASİT SALDIRISINA MARUZ KALAN SINGH: EĞİTİM BENİM HAYATIMI KURTARDI
Eğitimin bir genç kızın hayatını nasıl değiştirebileceğine ilişkin konuşan Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Şiddet aktivisti Monica Singh, hayat hikayesini izleyenlerle paylaştı. 2005 yılında evlenmeyi kabul etmediği için bir erkek tarafından asit saldırısına maruz kalan Singh'in hikayesi salondakileri duygulandırdı. Saldırı sonrası yüzü ve vücudunda yanıklar oluşan Singh, eğitimine New York'ta çok istediği moda tasarım bölümüne giderek devam etti. Yüzünde oluşan iz nedeniyle inasanların kendisinden kaçmaya başladığını, bu süreçte babasının kendisine olan desteğini anlatan Singh, 'Eğitim beni kurtaran şeydi. Eğitim genç kadınların hayatını kurtarabilir. Hayatımın bir amacı olduğuna inanıyorum. Bu amaç genç kadınlar için sesimi yükseltmek' Bir zamanlar kurbandım ama artık değilim. Başıma gelenlere ağlamak yerine enerjimi başarmaya harcadım" dedi.
"TÜRKİYE'DE OKUMA YAZMA BİLMEYEN KİŞİLERİN YÜZDE 83'Ü KADIN"
Avrupa Kadın Rektörler Derneği'nden Prof. Dr. Gülsün Sağlamer ise konuşmasında dünyadaki ve Türkiye'deki kadın eğitimi ve istihdamı konusundaki verileri paylaştı. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2015'te yayınladığı rapora değinen Sağlamer, 'Türkiye 2014 yılında 142 ülke arasında 125'inci iken; 2015 yılında 145 ülke arasından 130'uncu sıraya gerilediö dedi. Kadının eğitimdeki yerine değinen Sağlamer 'Türkiye'de okuma yazma bilmeyen insanların yüzde 83'ü kadın. Okuma yazma bilen ancak bir okul bitirmeyenlerin yüzde 58'i kadınö dedi. Yüksek lisans ve doktora düzeyinde bu oranın yüzde 45'lere kadar yükseldiğini belirten Sağlamer, akademideki istihdam oranlarının da diğer alanlara göre fazla olduğunu söyledi. Kadınların atanmış da seçilmiş de olsalar meslek grupları arasındaki temsillerinin az olduğunu söyleyen Sağlamer, bazı meslek gruplarına yönelik oranları şöyle sıraladı: Kadın hakim oranı yüzde 36.9; kadın milletvekili yüzde 14, kadın belediye başkanı yüzde 10.7; kadın savcı yüzde 7, kadın muhtar yüzde 1; kadın müsteşar yüzde 0.ö
ÜLKEMİZDEKİ KADINLARIN NEREDEYSE YARISI ÇALIŞMIYOR
Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı da kadın istihdamına yönelik çarpıcı veriler paylaştı. Toplumsal cinsiyet rolleri için okul ve gündelik hayatta kullanılan kalıplara değinen Fetvacı, 'Eğitimli kızlar ailenin ve ekonominin gelişmesine, mutlu ailelere, toplumsal hayatın gelişmesine ve barışa giden yolun temel taşı. Süratle kız çocuklarının orta ve yüksek öğretime erişimini arttırmaya çalışmalı, bununla da yetinmeyip lise ve üniversite mezunu genç kadınların istihdam edilme oranlarını arttırmak için çaba göstermeliyizö dedi. Türkiye'de kadın istihdam oranlarının düşüklüğüne değinen Fetvacı, 'Türkiye'de günümüzde 15 yaş üstü kadınların istihdam oranı çok düşük. Her 4 kadından 3'ü çalışmıyor. Genç kadınların istihdam ve eğitime katılma oranlarına beraberce bakarsak Türkiye'de 15-29 yaş aralığındaki genç kadınların yüzde 43'ü ne okula gidiyor ne de işe. Yani ülkemizdeki kadınların neredeyse yarısı iş hayatından uzak. Öğrenmeye gelişmeye en açık oldukları dönemi verimsiz bir şekilde geçiriyorlar" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Dünya Kız Çocukları Konferansı - 2 - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?