Dünya Gençleri Sesini Değil, Sözünü Yükseltiyor - Son Dakika
Güncel

Dünya Gençleri Sesini Değil, Sözünü Yükseltiyor

Dünya Gençleri Sesini Değil, Sözünü Yükseltiyor

Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından ikincisi düzenlenen Genç Türkiye Zirvesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla gerçekleştiYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) tarafından, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İstanbul Sanayi Odası, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı iş birliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen Genç Türkiye Zirvesi’nin açılışı yapıldı.

23.05.2014 15:09

Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından ikincisi düzenlenen Genç Türkiye Zirvesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla gerçekleşti

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) tarafından, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İstanbul Sanayi Odası, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı iş birliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen Genç Türkiye Zirvesi'nin açılışı yapıldı. 'İnovatif Düşün Geleceği Yönet' sloganıyla Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen zirvenin açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ve çok sayıda öğrenci ile akademisyenler katıldı.

Zirvenin açılışında konuşan Bilim, Sanayii ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık konuşmasına Soma'da yaşanan maden kazasında şehit düşen işçilere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı. Bakan Işık, Okmeydanı'nda yaşanan olaylarda hayatını kaybeden vatandaşa Allah'tan rahmet diledi.

Her alanda hızlı değişimlerin yaşandığı günümüz dünyasında, inovatif bir ekonomiden ve yaşam tarzından söz edildiğini aktaran Bakan Işık, dünyanı artık sürekli bir değişim, dönüşüm ve yenilenme içerisinde olduğunu aktardı.

"İNOVATİF ÜRETİM GELİŞMİŞ DEMOKRASİLERDE GELİŞİR"

Yüksek katma değerli ve rekabetçi bir üretim yapısının gelişmiş demokrasilerin olduğu ortamlarda iklim bulacağını söyleyen Bakan Işık, "Bizi uluslararası alanda birinci lige çıkaracak, dünyanın gelişmiş 10 ekonomisi arasına sokacak olan da bu alanlardaki gelişmelerdir. Demokratik bir ortam yoksa inovatif düşüncenin gelişmesinden ve toplumun ilerlemesinden de bahsedemeyiz. Değişime açık, hatta onu yönetebilen, geleceği planlamaktan korkmayan ortamlarda inovatif düşünce gelişebilir ve toplum ilerleyebilir" şeklinde konuştu.

Türkiye'de son 12 yılda önemli bir değişim yaşadığını ve ilerleme kaydedildiğini aktaran Bakan Işık, siyasette, ekonomide ve birçok alanda yapısal değişikliklere gidilerek, çağın koşullarına göre yenilendiğini belirtti.

Türkiye'de tarımın üretimdeki yerinin azalarak sanayi ürünlerinin arttığını belirten Bakan Işık, günümüzde ihracatın yüzde 95'inin sanayi ağırlıklı ürünlerden oluştuğunu söyledi.

Son 12 yılda düşük teknolojili üretim yapısından, orta teknolojili üretim yapısına geçildiğini vurgulayan Bakan Işık, "On iki sene önce yüzde 47 oranında olan düşük teknolojili ürünlerin üretim ve ihracat içindeki payı, bugün yüzde 25'ler seviyesine kadar geriledi. Yine, yüzde 47 olan orta teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 65'lerin üzerine çıktı. 2023 yılında ise, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, yüksek teknolojili ürünlerin üretim ve ihracat içindeki payını, yüzde 20'ler seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz" Şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE ORTA GELİR TUZAĞINDAN AR-GE VE İNOVASYONLA KURTULUR"

Türkiye'nin orta gelir tuzağına düşmemesi için ileri teknolojili, yüksek katma değerli üretim yapısını geliştirmenin planlarını yaptıklarını ve Ar-Ge'ye, inovasyona, tasarıma ve markalaşmaya büyük önem verdiklerini belirten Bakan Işık, şunları söyledi; "Üniversite Sanayi işbirliğini geliştirmek ve bilimsel bilgiyi ticarileştirmek amacıyla kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgelerini güçlendiriyoruz. Eskiden firmalarımız destek almak için devletin kapısını aşındırırdı. Şimdi ise biz firmalarımızı zorluyoruz, Ar-Ge yapın, yenilikçilik yapın diye. TÜBİTAK'ın özel sektöre Ar-Ge ve yenilik destek ve teşvikleri 2003-2013 yılları arasında 8,4 kat arttı. TÜBİTAK'ın 1512 'Girişimcilik Aşamalı Destek Programıyla', yenilikçi iş ve fikri olan girişimcilere iş kurmasından üretim aşamasına kadar geçen bütün süreçte yaptıkları çalışmalara destek veriyoruz. Bu program kapsamında; 2012 yılında 112 Ar-Ge firması kuruldu."

Bakanlık olarak yürüttükleri Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında, üniversite mezunu genç girişimcilere 100 bin TL hibe desteği verdiklerini ifade eden Bakan Işık, 550 girişimci için verdikleri bu destekten bu yıl ancak 284 kişinin faydalanabildiğine dikkat çekti. Işık, "Üniversitelerimiz bu nitelikte 550 öğrenci yetiştiremiyor muyuz? diye düşüp şapkalarını önlerine alıp düşünmesi gerekir. Burada her birimizin ciddi bir öz eleştiri yapması gerek. Bizler nerede eksik var hata var değer var bunları oturup düşünmek zorundayız" şeklinde konuştu.

MADEN OCAKLARININ STANDATLARI YÜKSELTİLMELİ

İnovasyon, yenilikçi temelli çalışmalarda ülke olarak alınması gereken ciddi bir mesafe olduğuna dikkat çeken Işık, bu mesafenin sadece kamunun tek başına gerçekleştirebileceği bir durum olmadığını özel sektör ve STK'lar, üniversitelerle birlikte yenilikçi bir ekosistem oluşturulması gerektiğini anlattı.

Soma'da yaşanan maden kazasını hatırlatan Bakan Işık, yaşanan kazanın Ar-Ge ve inovasyon temelli üretimin önemini bir kez daha gösterdiğini belirtti. Bakan Işık, diğer sektörlerde olduğu gibi madencilik alanında da üretim yöntemlerininin geliştirilmesi gerektiğinin ortaya çıktığını vurguladı.

YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, ise yaptığı konuşmada; "Bütün dünyanın kabul ettiği gibi 21. Yüzyılın yapılanmasında 'girişimcilik', 'ar-ge' ve 'inovasyon'un vazgeçilmez başarı faktörleri haline geldiğine dikkat çeken Rektör Yüksek, "Günümüzde bu faktörleri zekice kullanan, hızla ve esneklikle şekillendirebilen ülkeler, oyunun kurallarını ve gelecekteki politikaları belirleme hakkına sahip olmaktadırlar" diye konuştu.

Günümüzde inovasyon kavaramının popülaritesinin çok yüksek olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yüksek, yüksek katma değerli teknoloji üretmek, ekonomik kalkınmayı ve toplumsa refahı sağlamak için günümüz dünyası ve şartlarında inovasyonun ülkelerin hayallerini süsleyen etkili bir anahtar gibi gözüktüğünü belirtti. İnovasyonda devamlılığın ve kalitenin sağlanabilmesi için en önemli faktörün insan kaynağı olduğuna işaret eden Yüksek şunları söyledi; "Sadece zihinsel değil, duygusal ve ahlaki kalitede önemlidir. Çünkü silahı tehlikeli yapan kendisi değil, onu tutan eldir. Theodore Roosevelt'in de dediği gibi 'ahlak göz ardı edilerek, sadece zihinsel gelişimi hedefleyen eğitim, gelecekte topluma sorun çıkaracak bireyler yetiştirir."

Zirveye katılan gençlere tavsiyelerde bulunan Rektör Yüksek, 'Anadolu' sözcüğünün anlamına dikkat çekti. 'Ana'nın 'şefkat ve merhamet' anlamına geldiğini belirten Yüksek, Anadolu'da yaşayan milletlerin her zaman masumun, mazlumun ve mağdurun yanında yer aldığını bildirdi.

"VALİ MUTLU'DAN GİRİŞİMCİLİK ANILARI"

Genç Türkiye Zirvesi'nin Türkiye'nin geleceğinin ve gençlerin geleceği ile ilgili çok önemli bir toplantı olduğunu belirten İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da, ev sahipliği yapan Yıldız Teknik Üniversitesi başta olmak üzere katkı sunan herkese teşekkür etti.

Konuşmasına espirili bir dille devam eden Vali Mutlu, girişimcilik yönüyle ilgili çocukluk ve gençlik yıllarından anılarını aktardı. Çocukluğundan beri inovatif düşünceye yatkın bir karaktere sahip olduğunu aktaran Vali Mutlu, daha 11 yaşındayken eline geçen dergi ve gazetelerden kestiği resimleri kesip bir beyaz şerit üzerine yapıştırarak mum ışığında 5 kuruş karşılığında mahallenin çocuklarına sinema seansları düzenlediğini aktardı.

Üniversite yıllarında geçimini sağlamak için çalıştığını ancak stajyer avukatlık döneminde bu işi bırakmak zorunda kaldığını dile getiren Vali Mutlu, geçimini devam ettirebilmek için çok ilginç bir yöntem bulduğunu açıkladı. Çevredeki restoranlara tulumba tatlısı sattığını aktaran Vali Mutlu, "Daha sonra bu tatlıyı okul kantinlerine de satmak istedim. Bana 'Aman sakın buraya tatlı getirme çocuklar tatlıyı yedikten sonra ellerini başlarına sürerler bit salgını çıkarırsın' dediler. Tulumba tatlısını imalatını bitirdikten sonra naylon poşet içine koyarak okul kantilerine getirdim ve sattım. Türkiye'de paketlenmiş tulumba tatlısını ilk defa satışa sunan kişi benim. Bu yerinde duramayan devamlı icat çıkaran geçlere çok ihtiaycımız var" dedi.

"İnovatif Düşün Geleceği Yönet" sloganı ile bu sene ikincisi düzenlenen Genç Türkiye Zirvesi; Yıldız Teknik Üniversitesi öncülüğünde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İstanbul Sanayi Odası, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı birikimi ve iş birliği ile gerçekleştiriliyor. 3 gün sürecek "Genç Türkiye Zirvesi" nde 165 ülkeden ve Türkiye'nin 81 ilinden geleceğe yön verecek ve sürekli sosyal dayanışmayı sağlayacak gençler buluştu.

Bütün farklılıkları kabul ederek çok güçlü arkadaşlıklar ve dostluklar kuracak ve bütün Türkiye'ye örnek olacak Genç Türkiye Zirvesi; "Türkiye'nin Çıkış Yolu: İnovasyon, Stratejik Sektörler: Savunma, Uydu ve Uzay Teknolojileri, Kentsel Dönüşüm ve Yaşanabilir Türkiye, Ulaşım Teknolojileri ve Denizcilik, İnovasyon Ekonomisi oturumları ile gerçekleştirilecek.

Gençliğin Türkiye'sinin konuşulacağı Zirve; Oktay Sinanoğlu ile imza günü ve İstanbul dışından katılımcılar için planlanan Miniatürk, Boğaz Turu ve YTÜ Davutpaşa Kampüs gezisi gibi önemli kültürel ve sanatsal faaliyetler ile de göz dolduracak.

GENÇ TÜRKİYE MENTORLARI "SOMA"YA HAYAT VERECEK

Zirve bu sene; yerin kilometrelerce altında hayatını kaybeden maden işçileri için "Soma" nın acısını paylaşmak ve bu karanlığı hep birlikte el ele vererek aydınlığa dönüştürmek için düzenleniyor. Bu organizasyonda Türkiye'nin yeni vizyonu belirlenirken Soma'da hayatını kaybeden yüzlerce işçiyi anmak ve ailelerine destek olmak adına "Soma'nın Yüreği Gençlerde Atacak" sloganı ile "Genç Türkiye Mentorları" sosyal sorumluluk projesini de hayata geçiriliyor.

Genç Türkiye Zirvesi'nde buluşan sivil toplum kuruluşları, iş dünyası temsilcileri, sanatçılar, yazarlar, gazeteciler ve bakanlar ile "Genç Türkiye Mentorları" projesinin geniş kitlelere ulaştırılması ve farkındalığın arttırılması hedefleniyor. Proje bu sene "Soma" ile başlatılacak olup bir mağduriyet ifadesi olarak değil gençlerin farkındalığının artması için her sene farklı bir konsept ile gerçekleştiriliyor.

GENÇ TÜRKİYE ÖDÜLLERİ'NİN SAHİPLERİ BELLİ OLDU

Genç Türkiye Ödülleri; hizmet ve eserleri ile Ülkemiz kültür, sanat, teknoloji, bilim, sanayi ve ekonomi hayatının yüceltilmesi için çalışan kişileri veya kurumları, onurlandırmak amacıyla verilmektedir. Genç Türkiye Zirvesi'nde ilk defa; hizmet ve eserleri ile kültür, sanat, teknoloji, bilim, sanayi ve ekonomi hayatının yüceltilmesi için çalışan kişileri veya kurumları, onurlandırmak amacıyla 24 Mayıs Cumartesi akşamı düzenlenecek ödül töreni ile "Genç Türkiye Ödülleri" de sahiplerini bulacak. İnovasyon, Kentsel Dönüşüm, Ulaşım Teknolojileri, Stratejik Sektörler, Mühendislik Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Kültür Sanat Ödülleri olmak üzere 7 kategoride toplam 14 ödülle birlikte etkinliğe katkıları ile öne çıkan isimlere de "Genç Onur Ödülleri" verilecek. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dünya Gençleri Sesini Değil, Sözünü Yükseltiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement