Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Uluslararası Finans Kuruluşu'nun (0IFC) Levent'te bulunan ofisinde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Zoellick gazetecilerin ekonomi gündemi ve Türkiye temaslarıyla ilgili sorularını yanıtladı. Zoellick, Türkiye'ye Avrupa'da çıkması muhtemel ekonomik krizle ilgili tavsiyelerde de bulundu. Zoellick'in saat 16. 30'daki basın toplantısı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin uzamasından ötürü 1. 5 saat gecikme ile saat 18. 00'de başladı. Zoelick bu gecikmeden ötürü özür dileyerek sözlerine başladı.
ZOELLICK TEMASLARINDAN BAHSETTİ
Dünya Bankası Başkanı Zoellick, sözlerine terör saldırısında şehit olan askerle için başağlığı dileyerak başladı. Zoellick, "Terör saldırılarında hayatını kaybedenlerle ilgili en içten dileklerim ve başsağlığımı ileterek başlıyorum sözlerime" dedi. Türkiye ziyaretinin temel amacından da bahseden Zoellick, "Bu ziyaretimin temel amacı aslında buradaki gelecekle ilgili planlar ve zorluklarla ilgili bilgi edinmek ve Dünya Bankası'nın nasıl yardımcı olabileceğini görmek.
Bizim rolümüz yapısal roller. Benim burada yaptığım temaslar sonucu önümüzdeki reformlarla ilgili bilgiler aldık. Eğitimin iyileştirilmesiyle ilgili konular, verimlilik, enerji ve enerji güvenliğiyle ilgili konuştuk. Sayın Başbakan konut sektöründeki kapsamlı planlarından da bahsetti. Türkiye gündemine değindik. Bunun yanı sıra bölgesel ve küresel konuları da ele aldık. Geniş anlamda bu bölgede meydana gelen olaylarla ilgili nasıl birlikte çalışabiliriz? Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki olaylarla ilgili nasıl işbirliği yapabiliriz bunları ele aldık. Afganistan'daki güvenlikle ilgili konuştuk. Sayın Başbakan İstanbul'u küresel bir finans merkezi haline getirme planlarından bahsetti" diye konuştu.
"DÜNYA BANKASINDAN İKİNCİ BÜYÜK KREDİ ALAN ÜLKE TÜRKİYE"
Türkiye'nin Dünya Bankası'ndan ikinci büyük kredi alan ülke olduğunu hatırlatan Zoellick, "12. 9 milyar dolardan bahsedebiliriz. Ekonomiye olan desteğimizin bu anlamda önemli olduğunu söyleyebiliriz. Çok önemli bir kredi alan ülkelerden biri de Türkiye IFC bağlamında" dedi. Ziyaretleri kapsamında Ankara'da Anıtkabir'i ziyaret ettiğini de belirten Zoellick, İstanbul'da deprem konusundan son teknoloji ürünü olan bir merkez gelişitirdiklerini söyleyerek, "İstanbul'da biz son teknoloji ürünü bir merkez geliştirmekteyiz. Afet konusuna önem veriyoruz. Yine özel ekipmanlar vasıtasıyla acil müdahale olanaklarını geliştiriyoruz. Umut ediyoruz ki bu tecrübeler İstanbul'dan alınıp başka ülkelere de uygulanacak" dedi.
ZOELLICK'TEN ANAYASA AÇIKLAMASI
Daha sonra gazetecilerin ekonomiyle ilgili sorularını yanıtlayan Zoellick, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmelerinde yeni anayasa çalışmalarının konuşulup konuşulmadığına açıklık getirdi. Robert Zoellick, "Anayasa reformu konusu hükümetin seçimlerin hemen ardından ele aldığı bir konu. Geniş tabanlı olarak ele almak istediklerini söylediler. Bana söylendiği kadarıyla, Türk toplumunda askeri dönemde geliştirilen bir anayasanın alınıp sivil demokratik toplumu destekleyecek şekilde değiştirmenin konuşulduğunu biliyorum. Tabii ki bu Türk halkını ilgilendiren bir konu ama anladığım kadarıyla toplumu daha kapsayıcı bir şekilde sürecin uygulanması isteniyor. Taslak bile denilemeyecek bir belge hazırlanmış. Bu ileri götürülmesi gereken bir konu" şeklinde konuştu.
YUNANİSTAN TAVRINDA DEĞİŞİKLİK YOK
Bölgelere göre değişen asgari ücret konusuyla ilgili neler düşündüğü sorusuna ise Zoellick, "Biz hükümetle birlikte çalışarak iş istihdam ve esneklik konularını ele aldık. Sosyal koruma ve kıdem tazminatları konusu ele alınmıştı. Bizim nasıl yardımcı olabileceğimizi söyleyeyim. Diğer ülkelerin tecrübelerini getirebiliriz" yanıtını verdi. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau ise, "Agari ücret konusu uzun süreden beri tartışılıyor. Avantajları var dezavantajları var. Yeni istihdam stratejisinin geliştirilmesi için yardımcı olmaya çalışıyoruz. Hükümetin kullanacağı başka araçlar da var" dedi. Dünya Bankası Başkanı Zoellick, Dünya bankasının Yunanistan'a kredi vermeme tavrı ve Euro bölgesindeki ülkelerin Yunanistan'a yardım etme kararıyla ilgili bir soruya ise, "Bizim politikamızda bir değişiklik olmadı. Yunanistan AB üyesi bir ülke. Almanya ve Fransa bu konuda bir karar almış. Bu mesele daha riskli bir noktaya gelmiş durumda. Yunanistan'ın borcu var. Bankacılık sistemiyle ilgili yapmaları gerekenler var. Avrupa Merkez Bankası müdahil olacak. Tam bir paket olmalı" yanıtını verdi.
"AVRUPA ÜLKESİNDEKİ SORUNLAR KAÇINILMAZ OLARAK ETKİLEYECEKTİR"
Avrupa'daki ülkelerin etkileneceği ekonomik kriz ve bundan Türkiye'nin nasıl etkileneceği sorusuna da yanıt veren Zoellick,
"Türkiye'nin ihracatının yüzde 50'si AB ülkelerine gidiyor. Avrupa ülkesindeki sorunlar da Türkiye'yi kaçınılmaz olarak etkileyecektir. Türkiye'nin durumu şu anda geçmişe kıyasla çok daha iyi. Türkiye'ye belki on yıl önce gelmiş olsaydım belki odaklanacağım konu AB ile ekonomik ilişkiler olurdu. Şimdi Kuzey Afrika'daki iş fırsatlarını konuşuyorsunuz. Yani artık daha geniş tabanlı bir uluslararası bağlantılar ağı kurulmuş durumda. Artık geçmişe göre daha güçlü bir iç ekonominiz var. O yüzden bence Türk yetkililer neler olup bittiğini izlemeleri akıllıca olacaktır. Bizler AB'deki yeni ülkelerle de çalışıyoruz. Böyle bir durumdaki tehlike bu etkinin katlanması ve yayılması buna hassas olunması gerekiyor" şeklinde konuştu.
"ENFLASYON DAHA İYİ YÖNETİLEBİLİR"
Türkiye'nin cari açığını ve riskli ortamı da değerlendiren hatırlatan bir soruya da yanıt veren Zoellick, "Enflasyon nispeten daha iyi yönetilebilir. Şu anda cari açığın olması anlaşılabilir bir durum. Cari açıkla ilgili yapısal sorunları çözmek gerekiyor. Diğer önemli bir faktör de cari açığın bileşenleri nelerdir? Doğrudan yabancı yatırım geliyorsa, o zaman ekonomik şoklardan uzak olacaksınız. O yüzden sizi temin ederim ki, hükümet bu konulara odaklanıyor. Hükümetin çabalarını da destekliyoruz" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Dünya Bankası Başkanı Uyardı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?