Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, Ahıskalı Türkler'in sorunlarının çözümü için Müslüman ve ortak Türk coğrafyasıyla koordineli bir diaspora oluşturmak zorunda olduklarını belirterek, "Aksi takdirde yok olup gideriz. Mutlaka kurumsallaşmış bir diasporanın oluşturulması gerekli" dedi.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde, 14 Kasım 1944'te 90 binden fazla Ahıskalı Türk'ün zorla Orta Asya ve Sibirya çöllerine göç ettirilmesinin yıldönümü nedeniyle Dünya Ahıska Türkleri Birliği, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ile Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nca 'Ahıska Türkleri Sivil Toplum Kuruluşları Çalıştayı' düzenlendi.
Çalıştaya Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, YÖK Denetleme Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Ömer Anayurt, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanı Ziyaddin İsmihanoğlu Kasanov, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, Başbakanlık Dış Türkler ve Akraba Toplulukları Daire Başkanı Mehmet Köse, birliğe bağlı yurt dışında bulunan temsilciler ve akademisyenler katıldı.
Prof. Dr. İlyas Doğan açılış konuşmasında, 1944 yılında bir gecede Ahıska Türklerinin hayvan taşıyan vagonlara konularak zorla göç ettirildiklerini, yaşadıkları dramın Türkiye de bilinmediğini belirterek, amaçlarının bu konuda kamuoyu oluşturmak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Doğan kurumsallaşmış bir diasporanın kurulması gerektiğini söyleyerek, "Ahıskalı Türklerin sorunlarını çözme konusunda, Türklerle iletişime geçerek Müslüman ve ortak Türk coğrafyasıyla koordineli bir diaspora oluşturmak zorundayız. Aksi takdirde yok olup gideriz. Mutlaka kurumsallaşmış bir diasporanın oluşturulması gerekli" dedi.
Ziyaddin İsmihanoğlu Kasanov ise "Senelerdir bir organizasyon, bir örgütlenme ağımız yoktu. Ancak Sovyetler dağıldıktan sonra böyle bir örgütlenme başladı. 2008'de yola çıktık ve Ahıska Türkleri Birliğini kurabildik" diye konuştu.
Mehmet Yılmaz trajedinin canlı tutulması, unutulmaması gerektiğini ifade etti. Mehmet Yılmaz, Ahıska Türkleri için vatanlarına geri dönme şansının doğduğunu ve Gürcistan'dan bazı evraklar istendiğini belirterek, kendilerinin de konuyla ilgili girişimlere başladıklarını ve amaçlarının Ahıska Türklerinin vatanlarına ulaşarak, sağlıklı bir şekilde yerleşmelerini sağlamak olduğunu söyledi.
14 Kasım 1944'te göçe zorlanan Molla Yusuf ise yaptığı konuşmada, 2005 yılında vatanına geri dönebildiğini, şu anda 8 aileyle birlikte yaşadıklarını anlatarak, "Birbirimize destek olmalıyız, yardımcı olmalıyız. Kimse demedi ki nasıl yaşıyorsun, neler yapıyorsun? Bizden haberiniz olsun, ne yiyoruz, nasıl yaşıyoruz. Bir ihtiyacımız yok ama bir büyüğümüz gelip sorsa bu bizim yüreklerimizi güçlendirir" dedi.
Pazar günü sona erecek çalıştayda sunumlar, panel, konferans ve müzik dinletileri düzenlenecek.
MY,KY(MÇ/SS) - Bolu
Son Dakika › Güncel › Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkan Vekili Doğan: Diaspora Oluşturmalıyız - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?