"Dubrovnik Forumu 2016", Hırvatistan'ın sahil şehirlerinden Dubrovnik'te başladı.
Hırvatistan'ın ev sahipliğinde "Avrupa'nın güçlendirilmesi - Kuzey ile Güney bağlantısı" temasıyla düzenlenen forumun açılışına, çok sayıda üst düzey devlet yetkilisi katıldı.
Forumun açılışında konuşan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, Adriyatik, Baltık ve Karadeniz'e kıyısı olan Avrupa ülkelerinin işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini ifade ederek "Avrupa'da, Doğu ile Batı arasındaki ilişkiler geliştirilirken, Kuzey ile Güney göz ardı edildi. Enerji, ulaşım ve teknoloji alanlarındaki ilişkileri canlandırmalıyız." dedi.
Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic'in foruma katılmamasını değerlendiren Kitarovic, "Bugün düzenlenen panele 12 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke katılıyor. Güneydoğu Avrupa'daki komşularımız ve Sırbistan'la ilişkilerimiz de son derece önemli. Önümüzdeki yıl bu ülkelerle ortak bir panel düzenleyeceğiz." ifadelerini kullandı.
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da bölgede işbirliği sağlanmasının son derece önemli olduğunu dile getirerek "Dubrovnik, doğasıyla Avrupa'nın geleneksel şehirlerinden birisi. Göreve geldiğim ilk günden bu yana Adriyatik, Baltık ve Karadeniz arasında bulunan ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesi için çalışmalar yürütüyorum." diye konuştu.
Avrupa'da Kuzey ile Güney arasındaki ilişkilerin tam anlamıyla güçlenmediğine işaret eden Duda, ülkelerin sahip oldukları farklılık ve gelenekleri göz önünde bulundurarak farklı alanlarda işbirliği yapılması çağrısında bulundu.
"Üç deniz girişimi"
Forum kapsamında düzenlenen "Adriyatik, Baltık ve Karadeniz Girişimi" konulu panele ise Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev katıldı.
Panele ayrıca üç denize kıyısı olan ülkelerin temsilcilerinden Çek Cumhuriyeti Ulaşım Bakanı Dan Tok, Slovakya Başbakan Yardımcısı Peter Pellegrini, Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu, Avusturya Dışişleri Bakan Yardımcısı Micheal Linhart ve Estonya Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vaino Reinart da katılım sağladı.
Panelin ardından, katılımcı 12 ülke arasında enerji, ulaşım, iletişim teknolojileri ve ekonomi alanlarında ortak bildirge imzalandı. Bu bağlamda, ilgili "üç deniz bağlantılı" ülkelerin çeşitli projelerde ortak hareket edeceği açıklandı.
"Adriyatik, Baltık ve Karadeniz Girişimi" konulu panelin gelecek yıl Polonya'nın Wroclaw şehrinde yapılacağı bildirildi.
Forum, yarın sona erecek
Forumun ikinci gününde ise "Jeopolitik Sorunlar", "Avrupa Birliği (AB) Enerji Güvenliğinin Güçlendirilmesi", "İş İmkanları İçin Birleşmek" ve "Üç Deniz Bağlantısı" konulu oturumlar düzenlenecek.
Türkiye, Yunanistan, Macaristan, Bosna Hersek ve Kosova gibi ülkelerin temsilcilerinin katılacağı panellerde enerji ve alt yapı konuları ele alınacak.
İlk kez 2006'da düzenlenen forum, ortak bildirgelerin sunumuyla sona erecek.
Son Dakika › Güncel › Dubrovnik Forumu 2016' Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?