DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini belirterek Balıkesir ve Çanakkale'de yatırımların sürdüğünü ifade etti.
Aydın, yaptığı açıklamada, Balıkesir'de 2018 yılının sonuna kadar 41 bin 716 hektar alanda yapılan toplulaştırma çalışmaları sonucu şimdiye kadar 7 bin 997 hektarda tapu tescil işlemlerinin tamamlandığını bildirdi.
Kalan mahallelerde kadastro kontrollerinin ardından tapu tescil işlemlerinin yapılacağını duyuran Mevlüt Aydın, devam eden çalışmalarla 8 bin hektar alanın 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılmasının hedeflendiği bilgisini verdi.
"Çanakkale'de 12 bin 151 hektar arazi toplulaştırılacak"
Aydın, Çanakkale'de ise 2018 yılı sonuna kadar toplulaştırma için 12 bin 151 hektar alanda çalışma yapıldığını aktardı.
Arazi toplulaştırma çalışmalarında şu ana kadar 6 bin 350 hektar alanda tapu tescil işlemleri tamamlandığını belirten Aydın, "Kalan mahallelerin sulama inşaatından kaynaklanan sebeplerle beklemekte olup; sorunların çözülmesiyle tapu tescil işlemleri devam edecektir. Devam eden çalışmalarla 6 bin 500 hektar alanın 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir." ifadelerini kullandı.
Sulama faaliyetleri
Sulama projelerinde kamulaştırmaya ve arazilerin parçalanmasına engel olmak için kanalların ve yolların planlanması ve uygulaması, parsel sınırlarına bağlı kalmakta olduğunu vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:
"Parseller küçük, şekilleri düzensiz olduğundan kanal boyları gereğinden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmekte. Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde ise parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri yüzde 90 azalmaktadır. Arazi toplulaştırma çalışmaları ekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacak. Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, toprağından kopması önlenmektedir. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır."
Son Dakika › Güncel › DSİ'nin Balıkesir ve Çanakkale'deki Yatırımları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?