GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
DowAksa'dan görüntüler
Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir'in konuşması
DowAksa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Berkman'ın Vali Selim Cebiroğlu'na plaket verimesi
Açılış kurdelesinin kesilmesi
Detaylar Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Türkiye'nin kendi göbeğini kesmekle ilgili kararlılığının devam edeceğini belirterek, "Biz her zaman için dost ülkelerle, müttefik ülkelerle işbirliğine hazırız. Onlardan ters, dostluğa sığmayan bir hareket görmediğimiz müddetçe biz buna devam ederiz. Ama şu ana kadarki tecrübelerimizde buna sığmayan birçok hareket gördük. Bugün de görüyoruz. Bu gösteriyor ki yarın da göreceğiz." dedi.
DowAksa'nın, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) ile ortak yürüttüğü ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından desteklenen IPEK Projesi kapsamında, Yalova'daki karbon elyaf ve kompozit üretim kampüsünde yapılan "DowAksa Global Kompozit Merkezi" törenle açıldı.
Demir, törende yaptığı konuşmada, teknolojinin birçok alanında olduğu gibi, bu alanda da yola çok geç çıkıldığını, bundan dolayı çeşitli alanlarda yürümek değil koşmak zorunda olduklarını ifade ederek, "Bu tesislerde prepreg kompozitler, artık bizi bir anlamda bu malzemelerin, bu tür yapıların temel taşını oluşturan bir teknoloji ile buluşturuyor ama tabii ki bunun da adımları var. Şu anda arkadaşlarımız ve TAI'deki kullanım dikkat ettiyseniz Anka'dan bahsetmeye başladık ama TAI bir F-35'in orta gövdesini de yapıyor. Anka'da kullanmayı hedeflerken bir an önce de F-35'in orta gövdesinde kullanılabilecek bir ürünü de bekliyoruz." diye konuştu.
"Global Kompozit Merkezi"
Dow Chemical ile Aksa'nın ortaklığına işaret eden Demir, şöyle devam etti:
"Ülke olarak bu tür ortaklıklara açık olduğumuzu belirtmek isterim. Yani teknoloji geliştirme anlamında ülkemizin herhangi teknolojide önde gelen yabancı bir şirketin Türkiye'de yatırım yapmasına sıcak bakarken ana tezimiz de şu; biz aslında kimseden herhangi bir şeyi dilenmek, istemek pozisyonunda değiliz. Biz bunu yaparız ama eğer öyle bir ortaklık olacaksa burada bir sinerji olacaktır. Biz bu ürünü Dow Chemical ile 3 senede yaptık, yalnız başımıza 5 senede yapardık ama yapardık. Burada ne oldu, Dow Chemical da bir şey kazandı. Dikkat ettiyseniz 'Global Kompozit Merkezi' diye bir ad koyduk. Yani buradaki amacımız sadece bu ürünleri vermek değil, global bir merkez oluşturmak."
"Kendi göbeğimizi kesmek"
Demir, Savunma Sanayii Müsteşarlığının yerlileştirme, millileştirme ve teknoloji geliştirme politikalarına da değinerek, söz konusu projenin, bu politikanın ürünü olduğunu vurguladı.
Bu politikanın oluşturulmasında emeği geçen Müsteşarlık çalışanları başta olmak üzere sanayideki paydaşlarına teşekkür eden Demir, "Çünkü bu bir teknoloji yol haritası. Bu yol haritasını özellikle kritik teknolojilerde biz adım adım yürümek ve hayata geçirmek durumundayız. Çünkü ülkemizin buna çok ihtiyacı var. Demin bahsettiğim koşar adımlarla yürümek veya koşmak da ancak bu anlamda mümkün olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Demir, bu tür teknoloji teşvik ettiklerini, çeşitli yerlileştirme ve millileştirme projeleri olduğu gibi dışa bağımlığı azaltma projelerinin de bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Burada örneğini görüyoruz. Şöyle bir soru sorabilirsiniz; 'Bu malzemeyi şu anda dışarıdan temin edebiliyoruz. Şu anda bir sorun yok ancak geçmişte çeşitli zamanlarda örneklerini gördük, günümüzde de görüyoruz ki bir gün gelip bizim ihtiyacımız olduğu anda birileri, hatta bizle çok dost olan birileri 'Kusura bakma' diyebiliyorlar. Biz de onlara bugünden itibaren 'Kusura bakma' deme pozisyonundayız ve bu 'Kusura bakma' demelere devam ettirmeye de azimliyiz. Bunu bir serzeniş olarak değil bir realitenin hayata geçmesi olarak görüyorum. Biz her zaman için dost ülkelerle, müttefik ülkelerle işbirliğine hazırız. Onlardan ters, dostluğa sığmayan bir hareket görmediğimiz müddetçe biz buna devam ederiz. Ama şu ana kadarki tecrübelerimizde buna sığmayan birçok hareket gördük. Bugün de görüyoruz. Bu gösteriyor ki yarın da göreceğiz. O anlamda kendi göbeğimizi kesmekle ilgili kararlılığımız devam edecek. Bu kararlılığı sürdürmekte de müsteşarlığımız en önde gelen kuruluşlardan birisi olacak."
Demir, savunma sanayi konusunda çeşitli teknolojilerin temel taşlarını oluşturacak Ar-Ge faaliyetlerini desteklemeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.
"Kompozit kullanım oranı yüzde 50'nin üzerinde"
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Naki Polat da tesisin önemli kazanımlar sağlayacağını belirtti. Polat, şöyle konuştu:
"Hem savunma alanında hem de havacılık alanında bu malzemenin kullanımı neredeyse yüzde 50'lerin üzerine ulaştı. Şu anda Boing'in yeni nesil uçağı 787, A350'deki kompozit kullanım oranı yüzde 50'nin üzerinde bundan sonraki yeni nesil uçaklarda oran biraz azalacak ama kompozit kullanımının artışı en azında bugünkü seviyesi mutlaka korunacak. Çünkü kanattan, hareketli yüzeylerden hem savunma sanayinde savaş uçaklarında hem sivil ticari uçaklarda kompozitten artık vazgeçilmesi mümkün değil. Bugün açılacak merkez hem ülkemize hem de savunma ve havacılık sanayimize büyük fırsatlar sunmaktadır."
DowAksa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Berkman, IPEK Projesi'yle ilgili, "Savunma Sanayii Müsteşarlığı 2014 yılında 3 yıl süreli 'İpek' adını verdiği projeyle ilk yerli karbon ve cam elyaf bazlı malzemenin havacılık sektörüne uygulanmasını başlattı ve bizi hem savunma sanayine hem de ticari alanda kullanımına odaklandırarak öncülük görevi yaptı." dedi.
Törene, Savunma Sanayii Müsteşarı Demir, TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Polat ve DowAksa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Berkman'ın yanı sıra Yalova Valisi Selim Cebiroğlu ve AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel de katıldı.
Savunma Sanayii Müsteşarı Demir, daha sonra beraberindekilerle açılış kurdelesini kestiği tesisin açılışını gerçekleştirdi.
Son Dakika › Güncel › Dowaksa Global Kompozit Merkezi'Nin Açılış Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?