Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde (OMÜ) okuyan öğrenciler savunma sanatı öğreniyor.
OMÜ Avcı Wing Tsun Escrima Kulübü, Tıp Fakültesi'nde okuyan doktor adaylarına, sağlık çalışanları üzerinde son zamanlarda uygulanan şiddete karşı kendilerini korumaları için savunma sanatı eğitimi vermeye başladı. OMÜ Tıp Fakültesi Mavi Salon'da verilen eğitime OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, Emniyet Genel Müdürlüğü Emniyet Amiri Dr. Serhat Demir ve doktor adayları katıldı.
Eğitim ilk olarak Emniyet Genel Müdürlüğü Emniyet Amiri Dr. Serhat Demir ve Avcı Wing Tsun ve Escrima Kulübü Antrenörü Kenan Kara'nın sunumuyla başladı. Daha sonra Demir ve Kara doktor adaylarına uygulamalı olarak kendilerini savunmak için teknikler öğretti. Ardından öğrettiklerini öğrenciler üzerinde uygulamalı olarak gösterdiler.
Öğrencilere savunma sanatını öğreten Avcı Wing Tsun Escrima Kulübü Antrenörü Kenan Kara, "OMÜ'de faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz programlardan bir tanesini de tıbbiye çalışanlarına ve öğrencilerine son zamanlarda uğradıkları şiddete yönelik kendilerini nasıl koruyacaklarını, nasıl savunacaklarını, o anki psikolojik olarak kendilerini olay yerinden nasıl uzaklaştıracaklarına yönelik seminer düzenlemeyi düşündük. Bu tür ortamlarda kendimizi o ortamlardan nasıl uzaklaştıracağımız üzerine seminer düzendik" dedi.
Türkiye'de doktorlara yönelik şiddette artış olmasından sonra böyle bir konsept yapmaya karar verdiklerini ifade eden Emniyet Genel Müdürlüğü Emniyet Amiri Dr. Serhat Demir, "Uzun yıllardır biz güvenlik birimleriyle özel çalışmalar yapıyoruz. Özellikle polis, jandarma, Adalet Bakanlığının infaz koruma memurlarıyla ciddi çalışmalarımız var. Ancak bu yeni bir sektör. Daha yurt dışında tecrübelerimiz var. Özellikle sağlık çalışanları acil sağlık müdahalesi yapan personel ciddi saldırılara maruz kalıyordu. Fakat Türkiye'de ayrı bir şey hasta yakınlarının şiddete başvurması gündeme geldi. Böyle olunca da sağlık çalışanlarına yardımcı olalım. Kendilerini savunabilsinler, herhangi bir sağlık müdahalesi esnasında, bir de hasta yakınları tarafından veya hastaların kendileri tarafından bir müdahale olduğu zaman en iyi şekilde durumu nasıl düzeltebilirler diye bunlara yardımcı olmak için konsept geliştirdik. Buradaki temel amacımız zaten amacı insanlara sağlık hizmeti götürmek olan sağlıkçılarımıza sağlıklı bir şekilde işlerini yapabilmelerini, sağlıklı bir şekilde evine gidebilmelerini, müdahalelerini yaptıktan sonra herhangi bir şekle maruz kalmadan işlerini en iyi şekilde yapabilmelerini sağlamak amacıyla müdahale tekniklerini öğretiyoruz" diye konuştu.
Türkiye'de sağlık çalışanlarına karşı saldırıların gerçekleştiğini kaydeden OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, "Bu saldırılar neticesinde bir doktor arkadaşımızı da kaybetmiş bulunmaktayız. O nedenle sağlık çalışanlarının kendilerini savunmaları için bizim üniversitemizdeki öğrenci kulübü böyle bir etkinlik gerçekleştirmiştir. Bu etkinliği de Ankara'dan gelen arkadaşlarımız öğrencilere göstermiştir. Ben de izledim, bir şeyler kaptım. Çok basit şeyler aslında ama inşallah bunlar gerekmez. Sağlık çalışanları ile hastalarımız çok medeni bir şekilde işlerini beraberce yaparlar" şeklinde konuştu.
Savunma sanatını öğrenen öğrencilerden Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi Osman Ünal ise, "Öncelikle bir kişiye acı vermeden nasıl etkisiz hale getirebilirim bununla ilgili bir şeyler anlattılar. Kimseye zarar vermeden kendimizi savunmayı gördük" ifadelerini kullandı. - SAMSUN
Son Dakika › Güncel › Doktor Adayları Savunma Sanatı Öğreniyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?