Doğu Anadolu'da Koyunlara Yayla Tıraşı - Son Dakika
Güncel

Doğu Anadolu'da Koyunlara Yayla Tıraşı

Türkiye'nin hayvancılık açısından en önemli merkezlerinden Doğu Anadolu'da beslenen koyunlar, 5 ay sürecek yayla sezonu öncesi kırkılıyor.

05.05.2018 12:46

BÜLENT MAVZER - Türkiye'nin hayvancılık açısından en önemli merkezlerinden Doğu Anadolu'da beslenen koyunlar, 5 ay sürecek yayla sezonu öncesi kırkılıyor.

Iğdır ve Ağrı sınırında bulunan Sinek Yaylası başta olmak üzere yöredeki yaylalara çıkmaya hazırlanan besiciler, aylarca sürecek sezon için başlattıkları hazırlıkları sürdürüyor.

Geçimlerini genellikle hayvancılık yaparak sağlayan besiciler, hayvanlarının yaylalarda daha rahat dolaşabilmeleri ve daha iyi gelişmeleri için yünlerini kırkıyor.

Kırkma görevini sürülerin çobanlarına veren besiciler, bu sayede çobanların yünleri satarak ek gelir elde etmelerine de yardımcı oluyor.

Ağrı Dağı'nın Korhan Yaylası'na çıkmaya hazırlanan besicilerden İsmet Hamsay, havaların ısınmasıyla hazırlıklara başladıklarını söyledi.

Hazırlıklar arasında koyun kırkmanın da yer aldığını belirten Hamsay, "Önce koçları ve kısır hayvanları kırkıyoruz, sonra koyunların ve daha sonra bu yıl doğan kuzuların kırkımını yapacağız. Kırkma hayvanın hem daha iyi gelişimini sağlıyor hem de sıcak havalarda oluşabilecek hastalıklara karşı önlem almış oluyoruz." dedi.

Koyunları kene ve parazitlerden koruyor

İsmet Hamsay, bölgedeki köylerde 5 ay sürecek yayla sezonu öncesi bu işlemin gerçekleştirildiğini aktararak, "Hayvanlarımızın kırkımını yaparak kene ve benzeri parazitlerden da onları kurtarmış oluyoruz. Hayvanlardan kırktığımız yünleri isteyenlere satıyoruz. Koyunların yünlerinden kadınlarımız yatak yapıyor, elde edilen iplikleriyle halı, kilim ve benzeri dokuma ürünleri yapılıyor. Yün çok sağlıklıdır, eskiden çok talep görüyordu, şimdi ise yaşlı insanlar buna daha çok önem veriyor." diye konuştu.

Yöre sakinlerinden Kemal Artan, koyun ve keçilerin yayla öncesi mutlaka kırkılması gerektiğini anlatarak, şöyle konuştu:

"Hayvan sahipleri ücret karşılığı tuttukları çobanlarına yan gelir olsun diye koyun kırkım işini de veriyor. Çobanlar, sürüleri otlatmaktan arta kalan zamanlarında hayvanları kırkıyor. Günde 10 ila 15 hayvan kırkan çobanlar, kilogramını 2 TL'den sattıkları yünden aile ekonomilerine ek gelir sağlıyor."

Korhan yaylasında hayvan otlatan çobanlardan Muhammed Ateş ise günde ortalama 10 koyunu kırktığını belirterek, "Öncelikle koçları kırkıyorum, sonra koyun ve keçileri. Diğer hayvanlar otlarken, ben birer birer koyunları yakalayıp bağlıyorum, kırkıp salıyorum. Kırkılan hayvanların üzerinden ağırlık kalkıyor, rahatlıyorlar. Daha iyi gezip, daha iyi gelişiyorlar." şeklinde konuştu.

Doğu Anadolu\'da Koyunlara Yayla Tıraşı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Doğu Anadolu'da Koyunlara Yayla Tıraşı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement