Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Doğu Akdeniz'de keşfedilen doğalgaz kaynaklarının Avrupa'nın enerji çeşitliliğini sağlama, iç pazarların ihtiyacını karşılama ve bölgesel uzlaşının sağlanması konusunda önemli bir etken olacağını ifade etti.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki bir otelde düzenlenen "Doğu Akdeniz'de Gaz Beklentileri: Üretim ve Pazarlar" konulu panelin "Türkiye, Kıbrıs ve Arap Bölgesi" oturumunda Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Beyrut Büyükelçisi Christina Rafti ve Lübnan Petrol İdaresi Yönetim Kurulu Üyesi Nasir Hoteit konuştu.
Beyrut Amerikan Üniversitesi İsam Faris Enstitüsü Müdürü Tarık Mıtri'nin yönettiği panelde Büyükelçi Erciyes, "Doğu Akdeniz'de Enerji Beklentileri: Türkiye'nin bakış açısı" başlıklı konuşmasında, 2009'dan itibaren İsrail, Mısır ve Kıbrıs sahillerinde ciddi miktarda doğalgaz keşfedildiğini hatırlatarak, bu keşiflerin Doğu Akdeniz bölgesini doğalgaz tedariki ve ihracatında önemli hale getireceğini söyledi.
Erciyes, "Doğu Akdeniz'deki doğalgaz keşifleri aynı anda birçok amaca hizmet ediyor. Kaynaklar hem iç pazarın ihtiyacı için kullanılacak hem de ihraç edilerek Avrupa'nın da enerji güvenliğini sağlama noktasında kıtanın sadece bir tedarikçiye dayanan enerji bağımlılığını çeşitlendirecek. Ayrıca bölgesel uzlaşının sağlanmasını için önemli bir etken olacak." dedi.
Kaynakları keşfedenler arasında ismi geçen aktörlerden sadece İsrail'in bugün gaz ürettiğini belirten Erciyes, "Kıbrıs Adası açıklarında keşfedilen gazın, uluslararası hukuktaki deniz hududunun belirlenmesi, keşfedilen kaynakların büyüklüğü konusundaki belirsizlik ve Kıbrıs sorunundaki karmaşa nedeniyle kullanılamadığını" ifade etti.
"Bölgenin enerji kaynağı bakımından zengin olduğunu ancak bunun kaynakları elinde bulunduran ülkelere henüz refah getirmediğini" vurgulayan Erciyes, talep ve fiyatların düşmesinin yanı sıra bölgedeki siyasi belirsizliğin de sorun teşkil ettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bölge, bu kaynakları ticarileştirecek yeni yatırımcılara ihtiyaç duyuyor. Ancak Petrol fiyatlarındaki düşüşün gaz ve petrol sektöründeki küresel yatırımcılar üzerinde olumsuz bir etkisi var. Kaçınılmaz olarak bu Akdeniz kıyılarını da etkileyecek."
Büyükelçi Erciyes, enerji güvenliğinin ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmanın yanı sıra dış politika ve ulusal güvenlik meseleleri ile de bağlantısının arttığına dikkati çekti.
Erciyes, "Türkiye, doğalgaza talebi artan bir pazar, düşük maliyetli ve efektif bir geçiş noktası ve gelişen altyapısı ile İsrail, Lübnan ve Kıbrıs Adası açıklarındaki gaz için en makul ve ticari seçenektir." diye konuştu.
Birçok akademisyen ve enerji uzmanın katıldığı panelde, Lübnan'ın eski başbakanlarından Fuad Sinyora'da hazır bulundu.
Son Dakika › Güncel › Doğu Akdeniz'de Gaz Beklentileri: Üretim ve Pazarlar' Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?