Doğan Online'ın düzenlediği GDOL Digital TalkFest'te Dijital Dünyanın Geleceği Masaya Yatırıldı
Türkiye'nin ilk büyük dijital festivali GDOL (Generation Do It Onliners) yurtdışından ve Türkiye'den çok sayıda katılımcı ve konuşmacıyı 'dijital dünyanın geleceği' tartışmaları etrafında buluşturdu.
GDOL Digital TalkFest, 5 Nisan 2012 tarihinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in açılış konuşmasıyla başladı. Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Hüseyin Çelik "Türkiye'nin Dijital Vizyonu' başlıklı konuşmasında insanlığın geçtiği aşamaları 3 K ile açıklarken; tarım toplumunda KAS gücünün hakim olduğunu, mekanik dönemde sanayileşme ile birlikte sermaye birikiminin KASA dönemini açtığını, bugün ise bilgi toplumu ile KAFA gücünün ön plana çıktığını ifade etti.
Hüseyin Çelik: Internet köy ve mezralara kadar girdi
Bugün 'ana rahminden mezara bilgisayarlı hayata geçildiğini' ifade eden Çelik, Türkiye'de bilgi-iletişim teknolojilerinin 25 milyar dolarlık bir pazar payına sahip olduğunu söyledi. Türkiye'nin 2003 yılından bu yana elektronik dijital otoban alanında büyük yatırımlar yaptığını söyleyen Çelik, bugün Türkiye'nin %95 oranında geniş bant ağına sahip olduğunu, köy ve mezralara kadar internetin girdiğini belirtti. Teknoparklarda yer alan 1800'e yakın firmanın % 58'inin bilgi ve iletişim teknolojisi firması olduğunu söyleyen Çelik, küreselleşmeyi tetikleyen unsurun 20. Yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan internet olduğunu, Türkiye'nin bu alanda özel sektör eliyle gelişiminin önemli olduğunu söyledi.
Google ve Facebook dünyanın yeni güç odakları mı olacak?
Festivalin evsahibi olan Doğan Online Kurucusu & Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner ise 'OFFLINE'dakiler ve ONLINE'dakiler' başlıklı konuşmasında 15-20 yıldır süren bir devrim dönemi içinde bulunulduğunu ifade ederken bu süreçte yeni bir halk kavramı oluştuğunu, yeni dönemin topluluğunun 'dijital halk' olarak adlandırılabileceğini söyledi.
Dijital halkın hem online hem de offline iletişim dünyasını var edeceğini, halen insanların göz temasıyla iletişim kurmasının önemli olduğunu belirten Hanzade Doğan Boyner, "GDOL ile analog bedenlerimizin içindeki dijital ruhu keşfetmeyi hedeflediklerini" ifade etti. Boyner, 'Dijital neslin gücü dün işlemseldi, yarın kültürel olacak. Teknoloji bireyi güçlendirerek güçler dengesini değiştirdi' derken "Google, Facebook yeni dünyanın muktedirleri mi olacak" sorusunu da gündeme getirdi. Bilgiye ulaşma konusunda çok rahat olan yeni nesil karşısında kurumların, şirketlerin daha şeffaf olması gerektiğini söyleyen Boyner, değişimde yolun başında olduğumuzu, kültürel değişimin çok daha derin yaşanacağını söyledi.
İnternetin gerçek gücünü; eğitimin herkes için bir hak olduğu, cinsiyet eşitliğinin global bir norm olduğu, hukukun üstünlüğünün tüm kıtalarda kabul gördüğü bir dünyaya götürecek anlayış ortaya çıktığında, yeni nesil bu devrimi taşıdığında ortaya çıkacağını belirten Boyner, bu yolla teknoloji devrimi evrensel değerlerin yaygınlaşmasını sağlayacaktır ??dedi. GDOL® Digital TalkFest etkinliğini tasarlayan Türkiye'nin lider Internet şirketi Doğan Online (DOL) CEO'su Yenal Gökyıldırım ise Doğan Online'ın, yeniliklere öncülük yaptığı oranda sektörde liderliğini sürdüreceğini vurguladı ve bu buluşmanın tüm katılımcılara yeni pencereler açmasını, ülke olarak bu alanda öncülüğümüz için verimli bir birikim oluşturmasını hedeflediklerini iletti.
Internet çağında kuşak farkı tersine döndü
Teknoloji editörü, gazeteci Serdar Kuzuloğlu ise 'GDOL'u Tanımlamak' başlıklı konuşmasında artık yeni bir dünyada yaşamaya başladığımızı vurgulayarak 'İnsanlık tarihinde ilk kez çocuklar ana-babalarından daha fazla bilgiye sahip, kuşak farkı tersine döndü' derken farklı sektörlerin gelecek yaklaşımlarından örnekler verdi. Kuzuloğlu, geçtiğimiz günlerde 244 yıl sonra basılı yayınına son veren Brittanica'nın 1970 yılında ilk kez dijitalleşme adımı attığını, 1989'da ilk CD-ROM'u çıkardığı, 1994'te ilk kez web sitesi açtığını ifade ederken; Britannica'nın geç kalmadığını, geleceği yanlış anladığını söyledi.
i-phone ziline ve sevgiliye verilen tepki aynı
GDOL'un yabancı konuşmacıları arasında yer alan Naisbitt China Institute kurucuları John Naisbitt ve Doris Naisbitt ise Internet ile değişimin zaman ve uzayı parçaladığını ifade ederek yeni dönemde teknolojinin duygulara hizmet ettiği oranda yükseleceğini vurguladılar. Yapılan araştırmalara göre iphone zili duyduğunda insan beyninin sevgiliye verilen tepkiyle aynı tepkiyi üretmeye başladığını açıklayan Naisbitt, dijitalleşme ile yeni insan özelliklerinin ortaya çıktığını, rekabetin duygusal alanda olacağını, geleceğin maddi dünya ile manevi dünya arasında bağ kuran teknolojide olacağını söyledi.
Dünyaca ünlü konuşmacılar GDOL® Digital TalkFest sahnesinde
GDOL® Digital TalkFest, nöromarketingten infografik araştırma uzmanlarına, fütüristlerden bilim adamlarına kadar pek çok yabancı konuşmacıya ev sahipliği yaptı.
GDOL sahnesinde yer alan dünyaca ünlü konuşmacılar arasında; medyada 13 milyondan fazla aylık ziyaretçisi olan Mashable'ın baş editörü Adam Ostrow, Engage kitabının yazarı, dünyaca ünlü keynote Brian Solis, ünlü fütürist Prof.David Passig, The Mesh kitabının yazarı, TED konuşmacısı Lisa Gansky, sosyal medya pazarlama ve ölçümleme lideri Socialbakers eş kurucusu Lukas Maixner, Cristiano Ronaldo'nun efsane oyununun yaratıcısı Digital Artist Entertainment CEO'su Scott Rubb, dijital pazarlamanın öncülerinden Euro RSCG 4D'nin Yönetim Kurulu Başkanı George Gallate, video oyun endüstrisinin önemli isimlerinden Gazillion Entertainment CEO'su John Needham, BBC Global News'in dijital içeriğini yöneten Rufus Weston, Başkan Kennedy ve Johnson'ın danışmanlığını yürütmüş olan Doris ve John Naisbitt, Ipsos Global'ın İçerik ve Teknoloji Direktörü Gareth Deere ve Mobile Marketing Association (MMA) yöneticilerinden Paul Berney yer aldı.
GDOL® DigitalTalkFest Hakkında
GDOL®DigitalTalkFest, yaşamının büyük bölümünü dijital dünyada online olarak geçiren, fiziksel dünyadaki güç dengelerinin sürekli yer değiştirdiği ve farklılıklarının eşitlendiği online dünyanın tüm oyuncularını biraraya getirirken insanlar, kurumlar, birimler topluluğunu, online endüstrisinin ortak hedef kitlesini Generation Do it Onliners kısaca GDOL olarak tanımlıyor.
GDOL® Digital TalkFest, bu online nesli (GDOL), bu neslin sahip olduğu online gücü (GDOL POWER) ve bu online gücün izafi yolculuğunu (Road Map of GDOL POWER JOURNEY) tam günlük bir TalkFest süresince, yerli ve yabancı konuşmacıların aktaracakları veriler, örnekler, tecrübeler ve gelecek beklentileri eşliğinde tanımlayarak sorgulayacak interaktif bir konferans ve dijital dünya platformu olarak tasarlandı.
Doğan Online Hakkında
1999 yılından bu yana internetteki tüm önemli iş modellerini kapsayan özgün çözümleri Türkiye internet sektörüne sunan, Türkiye'nin lider internet şirketi Doğan Online; çatısı altında dijital yayıncılık, e-ticaret ve dijital pazarlama alanlarında her biri kendi alanında lider konumda olan şirketlerin yer aldığı bir markadır.
Türkiye'nin en büyük online reklam networkü, alanlarında lider e-ticaret siteleri ve portalları ile hizmet veren şirketle ilgili detaylı bilgiye http: www.dol.com.tr/ adresli web sitesinden erişilebilir.
GDOL Digital TalkFest 2012 etkinliğine dair bilgi için:
Web: www.generationdol.com/ www.gdol.com.tr Facebook: www.facebook.com/GenerationDOL Twitter: twitter.com/GenerationDOL
(Tür: İstanbul)
Son Dakika › Güncel › Dogan Online'ın Düzenlediği Gdol Digital Talkfest Başladıserbest Kullanım - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?