Hatay Belediyesi toplantı salonunda, Hatay Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı M. Celalettin Lekesiz başkanlığında yapılan toplantıya Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Hatay İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Gülen, Osmaniye Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Teke, DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, SODES Programı'na ilişkin bilgi vererek, "918 adet geçerli proje başvurusunun alındığı SODES Programı kapsamında Hatay ilinden 48 Kahramanmaraş ilinden 49 ve Osmaniye ilinden 34 olmak üzere toplam 131 başvuru başarılı bulunmuştur. Başarılı projeler için Hatay ilinde 5 milyon TL, Kahramanmaraş ilinde 4 milyon 500 bin TL ve Osmaniye ilinde 3 milyon 300 bin TL olmak üzere toplam 12 milyon 800 bin TL kaynak tahsis edilmiştir." diye konuştu.
SODES Programı'nın kamuoyunda büyük ilgi gördüğünü ifade eden Vali Lekesiz, Bölgenin en küçük yerleşim yerlerine kadar Programın uygulandığını belirtti. Vali Celalettin Lekesiz, SODES Programı'nın Türkiye'deki Kalkınma Ajansları içerisinde sadece DOĞAKA tarafından yürütülmekte olduğuna dikkat çekerek, "Bu program ile kalkınmanın sadece ekonomik boyutu değil, daha da önemlisi olan sosyal sermaye boyutu ele alınmakta ve insan odaklı bir kalkınma çabası gözetilmektedir. Bölgede başta Kaymakamlıklar ve Belediyeler olmak üzere, çeşitli kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları tarafından çok sayıda proje sunulan SODES Programı'na tahsis edilen kaynakların artırılması ile daha fazla projenin desteklenmesi hedeflenmektedir." dedi.
25 Aralık 2012 tarihinde ilan edilen, 01 Mart 2013 tarihinde proje başvuruları tamamlanan Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik Mali Destek Programı hakkında bilgi veren Vali Celalettin Lekesiz, 28 Milyon TL Ajans hibesi ile bölge ekonomisinde yaklaşık 50 Milyon TL. yatırımın harekete geçirildiği Program kapsamında başarılı olan proje sahipleri ile sözleşmelerin imzalandığını ve proje uygulamalarına başlanıldığını dile getirdi.
Ajansın faaliyetlerine başladığı 2010 yılı içerisinde ilan edilen ve proje uygulamalarına 2011 yılında başlanılan ilk mali destek programında, sözleşme imzalanarak uygulamaya alınan tüm projelerin tamamlandığını söyleyen Vali Lekesiz, "Temmuz ayı ile birlikte bu program kapsamında uygulanan projelerin bölgemize sağladığı katkılarla ilgili olarak detaylı bir etki analizi çalışması yapılacak ve bu analizde elde edilecek sonuçlar bundan sonraki dönemde uygulanacak mali destek programlarına önemli bir rehber olacaktır." dedi.
Ajansın bir diğer önemli faaliyeti olan yeni Bölge Planı çalışmalarında son aşamaya gelindiğine dikkat çeken Vali Lekesiz, "Yaklaşık 7 aydır süren çalışmalarla bölgenin ekonomik ve sosyal sektörlerdeki mevcut durumu tespit edilmiş ve elde edilen verilere yönelik analizler yapılmıştır. Bu süre içerisinde yapılan çalıştay ve toplantılar ile uygulanan anketlerle bölge genelinde yaklaşık 1.250 kişinin görüş ve önerileri alınmış ve plan metnine yansıtılmıştır." dedi.
Yönetim Kurulu'nun da görüş ve önerileri ile şekillenen taslak metinin, Ajans internet sayfası üzerinden tüm bölge kamuoyunun görüşlerine sunulacağını belirten Vali Celalettin Lekesiz, Bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında en önemli rehber kaynaklardan biri olan Planın yıl içerisinde Kalkınma Bakanlığı ve Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu'nun onayına sunulacağını ve 2014 yılı ile birlikte uygulamaya alınacağını dile getirdi.
DOĞAKA'nın Bölgede öne çıkan sektörlerin tanıtımına yönelik çalışmalarına da devam ettiğini belirten Vali Lekesiz, Ajansın, ayakkabıcılık sektörünü 4–7 Temmuz 2013 tarihlerinde Gaziantep'te 17.si düzenlenmekte olan GAPSHOES Fuarı'na taşıdığını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › DOĞAKA'nın 47. Yönetim Kurulu Toplantısı Hatay'da Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?