Yurtta etkisini giderek arttıran soğuk ve yağışlı havalarda soğuğa maruz kalan veya açık alanda çalışmak zorunda olanlar, vücutlarında lokal donma ya da hipotermi tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. 37 derece olan normal vücut ısısının aniden 35 derece ve altına düşmesine 'Hipotermi' adı verildiğini belirten Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Abdullah Sadık Girişgin, hipotermi de ilk başlangıçta refleks olarak üşüme, arkasından titreme ve bunların oluşmasının artık vücut ısısının düştüğünün habercisi olduğunu ifade etti. METOBOLİZMA YAVAŞLAR Bazı insanların farkında olmadan hipotermiye yakalandıklarını kaydeden Doç. Dr. Girişgin, şunları söyledi:
" Hipotermi, bazı mesleklerde; dağcılar, bekçiler, açık havada çalışanlar, evsizlerde iyi korunmadığı zaman görülebilir. Bu durumda tüm vücudun ısıtılması önemli fakat bu hastalar hastaneye geleceği için yeniden canlandırma dediğimiz işlemde, canlandırma çok daha uzun sürer. Yani vücut merkezi ısısı 35 santigrat dereceye gelinceye kadar hastayı ısıtırız. Bu sıcaklığa ulaşınca yeniden canlandırma işlemine devam ederiz. Hipotermiye maruz kalmış hastaların yaşam şansları diğer yeniden canlandırma yaptığımız hastalardan daha yüksektir. Çünkü hipoterminin aynı zamanda koruyucu etkisi vardır. Metabolizma yavaşlar buna bağlı olarakta normalde 10 dakikada ölen beyin hücresi, bu hastalarda 1 saate kadar canlı kalabilir"
VÜCUT DONMALARINDA, DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Lokal donmalarda halk arasında yanlış bilinen uygulamaların hastanın donmuş organlarını tehlikeye attığını belirten Girişgin, lokal donmada organda hissizlik, uyuşma, morarma daha ileri ki aşamalarda beyazlaşma ve karıncalanma görüldüğünü söyledi.
Bir dağcının el ve ayakları donmuşsa, orada el ve ayaklarının ısıtmanın çözüm olmadığını ifade eden Girişgin, "Hastanın hemen ellerini ısıtmak yada ayaklarını ısıtmak çözüm değildir. Hatta hasta için daha kötü olur. Çünkü donmuş bir organın ısıtıldıktan sonra tekrar donma ihtimali varsa o zaman onun ısıtılması uygun olmaz. Eğer hasta 2-3 saat gibi sürede hasta uygun sıcaklıktaki bir merkeze ulaşabilecekse o haliyle onu o merkeze ulaştırmak uygun olur. Oraya gittiği zamanda halk arasında bilinen ve sıklıkla yapılan yanlışlar, karla yada buzla ovalama, saç kurutma makinesi veya araba egzozu gibi şeylerle ısıtmak lokal donmalara zararlıdır. Lokal donmalarda yapılacak şey, içerisine antiseptik solüsyonların karıştırıldığı 41-42 derecelik sıcaklıktaki suya hastanın sadece donmuş organının daldırılması iyi olur. Ama imkan varsa tüm vücudu buya daldırılabilir. Burada ısıtma ani olmalı ve dediğimiz gibi antiseptik solüsyonların içermesinde de fayda var."diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Doç. Dr. Girişgin: 'Donan Organ, Kar ve Buzla Isıtılmamalı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?